Διεθνή

Κορωνοϊός Ευρώπη τώρα: Άρση των μέτρων, αλλά με “μέτρο”

Κορωνοϊός Ευρώπη τώρα: Άρση των μέτρων, αλλά με “μέτρο”
Κορωνοϊός Ευρώπη τώρα: Συνεχίζουν να μετρούν νεκρούς και κρούσματα από τον κορωνοϊό Ισπανία και Ιταλία, ωστόσο κάποιες επιχειρήσεις ανοίγουν σιγά-σιγά τις πόρτες τους. Αργές και συντονισμένες κινήσεις ζητά η Κομισιόν. Τι ανακοίνωσε ενόψει Πάσχα ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Κορωνοϊός Ευρώπη τώρα: Δειλά-δειλά η Ευρώπη επιχειρεί τη σταδιακή άρση του lockdown, έπειτα από ένα και πλέον μήνα, στη διάρκεια του οποίου αποτελεί το επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού. Με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ζητά από όλα τα κράτη – μέλη να προχωρήσουν σε αργές και συντονισμένες κινήσεις αναφορικά με την επιστροφή τους στην κανονικότητα, η κυβέρνηση της Ιταλίας, της πρώτης χώρας που επλήγη σκληρά από τον ιό, επέτρεψε σε δεκάδες επιχειρήσεις να συνεχίσουν από σήμερα τις δραστηριότητές τους.

Ανάμεσα στις επιχειρήσεις αυτές περιλαμβάνονται βιβλιοπωλεία, χαρτοπωλεία και καταστήματα πώλησης παιδικών ρούχων.

Η Ισπανία, που επέβαλε ένα από τα πιο αυστηρά lockdown στην Ευρώπη, επέτρεψε σε ορισμένους τομείς, περιλαμβανομένων των κατασκευών και της βιομηχανίας, να επαναλάβουν την εργασία τους από χθες Δευτέρα, με την ταυτόχρονη διάθεση μασκών σε δημόσιους χώρους για τους εργαζόμενους. Στην Αυστρία, τέθηκε σε ισχύ από σήμερα η πρώτη φάση χαλάρωσης των μέτρων και περιλαμβάνει την σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας με την επαναλειτουργία εμπορικών καταστημάτων και κάποιων επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών. Η δεύτερη φάση σταδιακής άρσης, που ανακοινώθηκε από τον ομοσπονδιακό καγκελάριο, Σεμπάστιαν Κουρτς, αφορά στον χώρο του Αθλητισμού και του Πολιτισμού.

Η Πολωνία ανακοίνωσε, επίσης, σήμερα ότι θα χαλαρώσει τους περιορισμούς στα καταστήματα από τις 19 Απριλίου. Η Τσεχία γνωστοποίηση ένα σχέδιο σταδιακής επαναλειτουργίας καταστημάτων και εστιατορίων μέσα σε ένα χρονικό διάστημα επτά εβδομάδων για να ξαναζωντανέψει μια οικονομία που σταμάτησε να λειτουργεί εξαιτίας του lockdown που επιβλήθηκε. Συγκεκριμένα, τα μικρά μαγαζιά θα ξανανοίξουν στις 20 Απριλίου, τα μεγαλύτερα καταστήματα στις 11 Μαΐου και εστιατόρια και εμπορικά κέντρα στις 8 Ιουνίου, σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο.

Η Ισλανδία ανακοίνωσε σήμερα τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων από τις 4 Μαΐου, αρχής γενομένης από τα λύκεια και τα πανεπιστήμια. Τα λύκεια και τα πανεπιστήμια, που έχουν κλείσει εδώ και έναν μήνα, θα ξαναρχίσουν μαθήματα, ενώ τα κομμωτήρια και τα μουσεία θα επαναλειτουργήσουν. Αν και θα παραμείνει σε ισχύ η απαγόρευση μεγάλων συναθροίσεων, ο αριθμός των ανθρώπων που θα μπορούν κάθε φορά να συγκεντρώνονται όλοι μαζί θα αυξηθεί στους 50, από 20 που είναι σήμερα. Αντιθέτως, πισίνες, αθλητικά κέντρα, κινηματογράφοι, μπαρ και εστιατόρια θα παραμείνουν κλειστά.

Ακόμη, η Δανία αναμένεται να ξανανοίξει τα σχολεία στις 15 Απριλίου και η κυβέρνηση της χώρας θέλει να θέσει σε επαναλειτουργία την κοινωνία συντομότερα απ’ ότι αναμενόταν.

Στη Σλοβακία, ο πρωθυπουργός, Ίγκορ Μάτοβιτς, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την ερχόμενη Δευτέρα ένα σχέδιο για το πότε και το πώς θα ξανανοίξουν τα καταστήματα. Φυσικά, ο δρόμος για την ολοκληρωτική άρση του lockdown και την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα προβλέπεται μακρύς, καθώς μεγάλες οικονομίες όπως η Γαλλία και η Βρετανία, εξακολουθούν να θρηνούν εκατοντάδες νεκρούς. Ωστόσο οι πρώτες κινήσεις που γίνονται, φανερώνουν αφενός πως τα περιοριστικά μέτρα έχουν αρχίσει να αποδίδουν, αφετέρου πωςο κόσμος έχει διάθεση να γυρίσει σελίδα.

Ελλάδα: 25 νέα κρούσματα σήμερα – 2.170 συνολικά – 101 νεκροί

Όσον αφορά τη χώρα μας, η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει μέχρι τις 27 Απριλίου, χωρίς να έχει παρθεί για την ώρα κάποια απόφαση αν θα υπάρξει παράταση ή όχι. Σήμερα, ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσίοδρας, ανακοίνωσε 25 νέα κρούσματα για τις τελευταίες 24 ώρες, με τον συνολικό αριθμό των πολιτών που έχουν νοσήσει να ανέρχεται πλέον σε 2.170. Επίσης, οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι έφτασαν τους 101.

Αυστηρό μήνυμα για τις μετακινήσεις το Πάσχα

Με τη σειρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, επανέλαβε πως απαγορεύεται η μετακίνηση σε σπίτια συγγενών και φίλων το Πάσχα, ενώ ανακοίνωσε πως τη Μεγάλη Παρασκευή τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 13:00 έως 19:00. «Είναι σημαντικό να δείξουμε σύνεση και αποφασιστικότητα τις επόμενες ημέρες. Θα περάσουμε το Πάσχα στο σπίτι με την οικογένεια μας. Μην καταστρέψουμε σε λίγες ώρες όλα αυτά που έχουμε καταφέρει με πολλές στερήσεις τόσες εβδομάδες», τόνισε ο κ. Χαραδαλιάς

Παράλληλα, είπε πως τα κοιμητήρια σε όλη τη χώρα θα μείνουν κλειστά, ειδικά την Μεγάλη Παρασκευή. Σημείωσε πως αυτό το Πάσχα «προσευχόμαστε από το σπίτι». Ακόμη ανακοίνωσε πως υπάρχει αναστολή, λόγω της μη τήρησης των μέτρων πρόληψης, τριών λαϊκών αγορών: στην οδό Γεωργίου Θεοτόκου στον Πειραιά, του Ορχομενού και των Θεσπιών Αλιάρτου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments