Ελλάδα

6 κρούσματα στην Ελλάδα σήμερα [infographic] – 2.632 συνολικά – 146 νεκροί

6 κρούσματα στην Ελλάδα σήμερα [infographic] – 2.632 συνολικά – 146 νεκροί
6 κρούσματα στην Ελλάδα σήμερα: 2 νέοι θάνατοι σήμερα από τον κορωνοϊό - Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, τα νέα κρούσματα ανέρχονται σε 6 - 2.632 πολίτες έχουν προσβληθεί συνολικά από τον ιό.

6 κρούσματα στην Ελλάδα σήμερα: Οι αρμόδιες αρχές ανακοίνωσαν για άλλη μια μέρα τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού και τους νεκρούς στη χώρα μας. Όπως θα παρατηρήσετε στο infographic και σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση του λοιμωξιολόγου και εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα, τα κρούσματα του κορωνοϊού που επιβεβαιώθηκαν το τελευταίο 24ωρο είναι 6, ενώ συνολικά τα κρούσματα στην Ελλάδα ανέρχονται πλέον σε 2.632. Οι θάνατοι είναι πλέον 146, καθώς σήμερα πέθαναν 2 συμπολίτες μας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.632. Από αυτά, 22,6% θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 50% είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα, ενώ 35 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Στους 146 οι νεκροί στην Ελλάδα – Εξέπνευσε 50χρονος

Το πρώτο θύμα του κορωνοϊού σε Λάρισα και Θεσσαλία είναι 50χρονος Ρομά που έχασε σήμερα την μάχη. Ο 50χρονος διαγνώστηκε με τον ιό και αρχικά νοσηλεύτηκε σε θάλαμο αρνητικής πίεσης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Η κατάστασή του επιδεινώθηκε και εισήχθη στην ΜΕΘ, όπου κατέληξε σήμερα. Οι νεκροί από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα φτάνουν τους 146.

Νωρίτερα το πρωί κατέληξε ακόμη μία ηλικιωμένη στη χώρα μας, λόγω κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, υπέκυψε μία 88χρονη που νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες στο νοσοκομείο «Αττικόν». Σύμφωνα με τις πληροφορίες η ηλικιωμένη νοσηλευόταν αποσωληνωμένη στη ΜΕΘ και έπασχε από υποκείμενα νοσήματα.

Η Γεωγραφία της πανδημίας – Οι 16 δήμοι που σάρωσε και οι περιοχές χωρίς κρούσματα

Έπέιτα από 6 εβδομάδες, 42 μέρες, 1008 ώρες, αύριο στις 6 το πρωί κλείνει μια περίοδος πρωτόγνωρης διαδικασίας με απαγορεύσεις, περιορισμούς, έντονους προβληματισμούς, γεμάτες από πίεση διλήμματα και κυρίως αγωνίας για το τι θα συμβεί και ξεκινάει μια νέα μάχη. Όλο αυτό το διάστημα «καθολικά οι Έλληνες αποδείξαμε ότι όταν στεκόμαστε ενωμένοι, είμαστε ικανοί για το καλύτερο και αποδείξαμε με σύνεση, αυταπάρνηση και γενναιότητα ότι μπορέσαμε να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού. Αποδείξαμε ότι όλοι μπορούν να μάθουν από εμάς», ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Όπως είπε ο υφυπουργός, το στοίχημα των επόμενων εβδομάδων είναι πιο δύσκολο, πιο σύνθετο, αλλά εξαιρετικά σημαντικό. «Να μείνουμε ασφαλείς, να μην δώσουμε χρόνο και τρόπο στον ιό να μεταδοθεί. Εγχείρημα δύσκολο γιατί προερχόμαστε όλοι από μια περίοδο ψυχικής και ψυχολογικής κόπωσης. Σύνθετο, γιατί οι κανόνες είναι αρκετοί και επιβάλλεται προσοχή, αλλά συνέπεια στην τήρηση τους. Εξαιρετικά σημαντικό γιατί το αποτέλεσμα του θα κρίνει τα πάντα για τις ζωές μας και την καθημερινότητα μας».koronoios-athina-3-1200x698

Γεωγραφία των κρουσμάτων

Από τα 2626 κρούσματα, 1.496 (55,9%) καταγράφηκαν στην Αττική, 237 ήταν σε δομές φιλοξενίας ή οικισμούς ειδικών ομάδων πληθυσμού, 198 ήταν στην Κεντρική Μακεδονία, 160 ήταν στη Δυτική Μακεδονία, 125 σε πλωτά μέσα, 94 στη Δ. Ελλάδα, 93 στην Αν. Μακεδονία και Θράκη και λιγότερα στις υπόλοιπες περιφέρειες.Σε επίπεδο περιφερειακών ενοτήτων νομών κανένα κρούσμα δεν κατεγράφη στην Ευρυτανία, στη Λακωνία και στη Φωκίδα. Τα περισσότερα κρούσματα είχαν η Καστοριά, 85, Κοζάνη, 71, Ξάνθη 52, Λάρισα 50 και η Ηλεία 48.

Στην πρώτη δεκαπεντάδα των δήμων που είχαν κρούσματα:

  • πρώτος είναι ο δήμος Αθηναίων με 314,
  • η Κηφισιά με 116,
  • η Θεσσαλονίκη με 85,
  • η Καστοριά με 79,
  • ο δήμος Φιλοθέης- Ψυχικού με 73,
  • ο δήμος Πειραιά με 59,
  • ο δήμος Χαλανδρίου με 52,
  • ο δήμος Γλυφάδας με 49,
  • ο δήμος Περιστερίου με 46,
  • ο δήμος Λαρισαίων με 42,
  • Πατρέων με 38,
  • Νέας Σμύρνης με 37,
  • Αμαρουσίου 36,
  • Νέας Ιωνίας 35,
  • Ξάνθης 34
  • και Εορδαίας 31.

Κηφισιά, Καστοριά, Φιλοθέη-Ψυχικό, Χαλάνδρι, Ξάνθη, Εορδαία και Νέα Ιωνία παρουσιάζουν έντονο επιδημιολογικό ενδιαφέρον, λόγω ιδιομορφίας της τοπικής διασποράς και της σχέσης του αριθμού των κρουσμάτων με τον αριθμό του πραγματικού πληθυσμού του δήμου.

Άρση μέτρων με μάσκα και ελέγχους στα ΜΜΜ

Το τέλος της καραντίνας ύστερα από σχεδόν δύο μήνες ήρθε και βάζει την κοινωνία σε μια νέα «κανονικότητα» που περιλαμβάνει σταδιακή άρση των μέτρων. Από σήμερα στις έξι το πρωί σταμάτησε να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας. Οι πολίτες δεν χρειάζονται πια sms ή έντυπο για τις μετακινήσεις τους. Παράλληλα, πρόκειται να ανοίξουν ορισμένα καταστήματα, όπως τα κομμωτήρια και τα κέντρα προσωπικής υγιεινής.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκτός των άλλων παρουσιάζουν και τα Μέσα Μεταφοράς: Από το πρωί ο κόσμος που μετακινείται τηρεί τις νέες εντολές και φορά τη μάσκα. Η επιβατική κίνηση είναι λίγο πιο αυξημένη σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες αλλά και πάλι είναι πολύ χαμηλή. Στους συρμούς δεν είναι όλες οι θέσεις διαθέσιμες και έχει τοποθετηθεί κόκκινη κορδέλα σε όσες απαγορεύεται η χρήση τους.

Σε αυτά τα μέρη είναι απαραίτητη η χρήση της μάσκας

Η καραντίνα αποτελεί παρελθόν πια από σήμερα, η νέα «κανονικότητα» είναι γεγονός. Μάσκες, έλεγχοι, συστάσεις, πρόστιμα. Ωστόσο μπροστά στον καταιγισμό εξελίξεων πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται πότε και που θα πρέπει να φοράμε μάσκα.

Πού θα πρέπει να φοράμε μάσκα

Από σήμερα Δευτέρα (04/05), η μάσκα θα είναι υποχρεωτική για τους πολίτες στα:

  • Μέσα μαζικής μεταφοράς και τα ταξί
  • Στα ασανσέρ
  • Στα νοσοκομεία,
  • στα ιατρεία
  • στα διαγνωστικά κέντρα

Επίσης η μάσκα θα είναι υποχρεωτική για τους εργαζόμενους στα:

  • Μέσα μαζικής μεταφοράς και τα ταξί
  • Σούπερ μάρκερ, στα καταστήματα τροφίμων στον τομέα με τα μη τυποποιημένα τρόφιμα
  • Σε ιατρεία, νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα
  • Σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής
  • Σε όλους τους άλλους χώρους, υπάρχει αυστηρή σύσταση για χρήση μάσκας, αλλά δεν είναι υποχρεωτική.

mesa-metaforas-maska-8-scaled

Με μάσκες και τις απαραίτητες αποστάσεις κυκλοφορούν οι Θεσσαλονικείς

Η εικόνα των πολιτών να κυκλοφορούν με προστατευτικές μάσκες και να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας κυριάρχησε από το πρωί σε όλους τους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Στα καταστήματα που επαναλειτούργησαν, ύστερα από αρκετό καιρό λόγω της καραντίνας, τόσο οι υπάλληλοι όσο και οι πελάτες ακολούθησαν τους νέους κανονισμούς κατά την πρώτη ημέρα άρσης των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Στα κομμωτήρια, τα κουρεία και τα κέντρα αισθητικής, τα ραντεβού ήταν προκαθορισμένα από τις προηγούμενες ημέρες και δεν παρατηρήθηκαν ουρές ή συνωστισμός πελατών, ενώ οι χώροι είχαν διαμορφωθεί σύμφωνα με τα νέα δεδομένα- με μάσκες, γάντια, αντισηπτικά και σε κάποιες περιπτώσεις με διαχωριστικά από πλέξιγκλας.

Στις στάσεις του ΟΑΣΘ, ο κόσμος που περίμενε για να επιβιβαστεί σε αστικό λεωφορείο ήταν ελάχιστος, με τους επιβάτες να είναι όλοι εφοδιασμένοι με μάσκες και να κρατούν τις αποστάσεις. Με γάντια και μάσκες ήταν και αρκετοί από τους πολίτες που περίμεναν έξω από τα υποκαταστήματα των τραπεζών για να εξυπηρετηθούν είτε από τα ταμεία, είτε από τα ΑΤΜ. Την ίδια ώρα, σε αρκετά καταστήματα της Θεσσαλονίκης εξελίσσονταν εργασίες απολύμανσης και καθαρισμού προκειμένου όλα να είναι έτοιμα ώστε, την επόμενη εβδομάδα, να υποδεχτούν τους καταναλωτές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments