Περιστέρι

Περιστέρι
Tο Περιστέρι είναι πόλη και αποτελεί τον κεντρικό και πολυπληθέστερο δήμο του Δυτικού Τομέα του Λεκανοπεδίου Αττικής, καθώς και τον 8ο πολυπληθέστερο στην Ελλάδα με 139.981 κατοίκους.

Η πόλη των 10,050 τετραγωνικών χιλιομέτρων εκτείνεται 4,5 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του κέντρου της πρωτεύουσας, μέχρι τους πρόποδες του ορεινού όγκου του Ποικίλου, που αποτελεί προέκταση του Όρους Αιγάλεω. Η σύγχρονη ιστορία του ανάγεται στο 1922, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και την εγκατάσταση των προσφύγων της Μικράς Ασίας.

Σήμερα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους πληθυσμιακά Δήμους της Αθήνας πυκνή δόμηση, πληθυσμό 139.981 μόνιμων κατοίκων και πυκνότητα πληθυσμού 13.928 κατοίκους/km² (2011). Δήμαρχος της πόλης είναι από το 2002 ο Ανδρέας Παχατουρίδης, ο οποίος επανεξελέγη στις Δημoτικές Εκλογές του 2006, του 2010, του 2014 και του 2019.

Στα χρόνια που ακολουθούν εντάσσονται κεντρικές γειτονιές όπως το Μπουρνάζι στο σχέδιο πόλεως κι έπειτα πιο ορεινές συνοικίες. Μέχρι και το 1960 η περιοχή είναι γεμάτη χωράφια και κήπους που στα χρόνια που ακολουθούν αντικαθίστανται από κατοικίες, βιομηχανίες, εργοστάσια και αποθήκες. Το 1970 εντάσσονται η Κηπούπολη και η Ανθούπολη, ενώ οι περισσότερες γειτονιές είναι άναρχα κτισμένες. Οι συγκοινωνίες είναι προβληματικές και οι δρόμοι επικίνδυνοι. Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν αντέχει το υψηλό κόστος των έργων υποδομής και ζητά δάνειο για την κατασκευή δρόμων, ενώ οι κάτοικοι αδυνατούν ακόμη και να αντεπεξέλθουν στο κόστος του εισιτηρίου των αστικών συγκοινωνιών. Οι ιατρικές υποδομές είναι ανύπαρκτες ενώ η καθημερινότητα των πολιτών φαίνεται δύσκολη.

Στο τέλος της δεκαετίας του ’50 άρχισε να κατοικείται η περιοχή του Άνω Λόφου,μεγάλα χωράφια και δρόμοι χωμάτινοι ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της περιοχής.Στην περιοχή του Άνω Λόφου εγκαθίστανται άνθρωποι φτωχοί, άνθρωποι του μεροκάματου που έχουν φθάσει από την επαρχία και αναζητούν μια καλύτερη ζωή.

  • Το 1974 με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ιδρύεται η Ιερά Μητρόπολις Περιστερίου, με απόσπαση των ενοριών του Περιστερίου από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
  • Πρώτος ποιμενάρχης της κατέστη ο από Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Μητροπολίτης Αλέξανδρος Καντώνης ο οποίος αρχιεράτευσε έως το 1978.
  • Από το 1978 έως το 2019 διετέλεσε Μητροπολίτης Περιστερίου ο Χρυσόστομος Ζαφείρης. Σήμερα λειτουργούν στη Μητρόπολη Περιστερίου 14 ενοριακοί Ναοί, 21 Παρεκκλήσια και 1 Ναός Κοιμητηρίου.

Περιστέρι σχετικές ειδήσεις:

ΣΕΛΙΔΑ 1 ΑΠΟ 29