Κόσμος

Γερμανία κορωνοϊός άρση μέτρων: Μέσα στον Μάιο ανοίγουν τα καταστήματα και τα σχολεία

Γερμανία κορωνοϊός άρση μέτρων: Μέσα στον Μάιο ανοίγουν τα καταστήματα και τα σχολεία
Γερμανία κορωνοϊός άρση μέτρων: Μέσα στον Μάιο αναμένεται να ανοίξουν όλα τα καταστήματα και τα σχολεία της Γερμανίας.

Γερμανία κορωνοϊός άρση μέτρων: Σε γρήγορη άρση των περιοριστικών μέτρων που είχαν υιοθετηθεί λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού προχωρά το Βερολίνο. Συγκεκριμένα, όλα τα καταστήματα και τα σχολεία στη Γερμανία θα ανοίξουν μέσα στον Μάιο, σύμφωνα με προσχέδιο συμφωνίας μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των κυβερνήσεων των κρατιδίων.

Τα μέτρα αυτά είναι εφικτό να εφαρμοστούν, διότι μετά τα πρώτα στάδια της χαλάρωσης, η οποία ξεκίνησε στις 20 Απριλίου, «ο αριθμός των νέων κρουσμάτων covid-19 παρέμεινε μικρός και δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι στιγμής ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας», υπογραμμίζεται στο προσχέδιο. Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων συμφώνησαν να ανοίξουν όλα τα καταστήματα και να επιτραπούν τα ερασιτεχνικά αθλήματα σε υπαίθριους χώρους υπό κάποιους όρους, ενώ τα κρατίδια θα αποφασίζουν από μόνα τους για το σταδιακό άνοιγμα άλλων δραστηριοτήτων, σύμφωνα με το προσχέδιο.

Επίσης τα κρατίδια θα είναι υπεύθυνα για να ορίζουν τυχόν κανόνες κοινωνικής απόστασης.

Όλα τα σχολεία -περιλαμβανομένων των βρεφονηπιακών σταθμών, των παιδικών σταθμών και των δημοτικών- θα μπορέσουν να ανοίξουν, υπό όρους, από την επόμενη εβδομάδα. «Τα σχολεία θα πρέπει να καταστήσουν σταδιακά εφικτή τη φοίτηση όλων των μαθητών, σεβόμενα τα μέτρα υγιεινής και κοινωνικής απόστασης», υπογραμμίζεται στο προσχέδιο. Ήδη τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν ανοίξει, ενώ τα κρατίδια θα αποφασίσουν για τα πανεπιστήμια.

Σε ό,τι αφορά τα καταστήματα: «Θα μπορούν να επαναλειτουργήσουν όλα, σεβόμενα τους κανόνες υγιεινής και επιβάλλοντας ελέγχους στην είσοδο των καταναλωτών προκειμένου να αποφευχθούν οι ουρές». Αυτό αφορά κυρίως τα καταστήματα που είναι μεγαλύτερα από 800 τετραγωνικά μέτρα, καθώς τα μικρότερα έχουν ήδη αρχίσει να λειτουργούν.

Οι υπουργοί Οικονομίας των κρατιδίων συμφώνησαν, εξάλλου, να ανοίξουν τον τομέα της εστίασης από τις 9 Μαΐου. Βάσει του προσχεδίου, οι κυβερνήσεις των κρατιδίων μπορούν να αποφασίσουν για την επαναλειτουργία των μπαρ, των καφέ και των ξενοδοχείων. Κάποια κρατίδια, μάλιστα, το έχουν ήδη κάνει, όπως η Βαυαρία. Το ίδιο θα συμβεί και για τα θέατρα, τις αίθουσες συναυλιών, τα νυχτερινά κέντρα και τα στάδια. Ωστόσο, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Αυγούστου απαγορεύονται οι μεγάλες αθλητικές, πολιτιστικές ή εορταστικές συγκεντρώσεις.

Το έγγραφο αυτό, που έχει ημερομηνία 5 Μαΐου, προετοιμάστηκε από τον προσωπάρχη της καγκελαρίας, Χέλγκε Μπράουν, σε συνεργασία με τους ομολόγους του των κρατιδίων και θα αποτελέσει τη βάση της τηλεδιάσκεψης που θα έχει η καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, αργότερα σήμερα με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων.

Εξάλλου, προβλέπεται να ξεκινήσει και πάλι το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, το οποίο ανεστάλη λόγω covid-19, προκειμένου να περιοριστεί η οικονομική ζημιά που έχει προκληθεί. Η συγκεκριμένη ημερομηνία κατά την οποία θα ξεκινήσουν οι αγώνες αναμένεται να διευκρινιστεί στην τηλεδιάσκεψη σήμερα, αν και γερμανικά μέσα κάνουν λόγο για την 21η Μαΐου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments