Lifestyle

Πράγματα που πρέπει να ξέρεις πριν ξαναδοκιμάσεις ουίσκι

Πράγματα που πρέπει να ξέρεις πριν ξαναδοκιμάσεις ουίσκι
Σήμερα Σάββατο 16 Μαϊου 2020 γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ουίσκι για να τιμηθεί το ποτό με την μεγαλύτερη κατανάλωση στον κόσμο.

Άλλοι το πίνουν σκέτο, άλλοι με πάγο, άλλοι με coca-cola, άλλοι με συντροφιά, άλλοι μονάχοι. Αδιαμφισβήτητα το ουίσκι είναι ο βασιλιάς των αποσταγμάτων και σήμερα Σάββατο 16 Μαϊου 2020 γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα του ποτού με την μεγαλύτερη κατανάλωση στον κόσμο. Η ιδέα το ουίσκι να έχει Παγκόσμια Ημέρα, ανήκε στον σκωτσέζο φοιτητή Μπλερ Μπόουμαν, που την υλοποίησε για πρώτη φορά το 2012, και αμέσως υιοθετήθηκε από το κοινοβούλιο της Σκωτίας.

Ο 21χρονος τότε φοιτητής της ισπανικής φιλολογίας θέλησε με την κίνησή του αυτή να τιμήσει το εθνικό ποτό της πατρίδας του, «που δεν είχε τη δική του παγκόσμια ημέρα, όπως άλλα ποτά», αλλά και να συμβάλει μέσω αυτού στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος στη Σκωτία. Τα επόμενα χρόνια, όπως μας ενημερώνει το sansimera,  ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ουίσκι άρχισε να εξαπλώνεται σταδιακά σε πολλές χώρες του κόσμου, ακόμη και στο μουσουλμανικό Αϊζερμπαϊτζάν, με πρωτοστάτες τα μπαρ και τα ξενοδοχεία.

Την ημέρα αυτή, οι συμμετέχοντες στη γιορτή καλούνται φυσικά να πιουν το «νερό της ζωής» και να συνεισφέρουν τον οβολό τους στη φιλανθρωπική οργάνωση «Just a Drop», που αγωνίζεται για την πρόσβαση σε καθαρό και υγιεινό νερό στις φτωχές χώρες του πλανήτη.

Πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το Ουίσκι

  • Τα αμερικάνικα whisky έχουν το κοινό τους. Το πιο αγαπητό είναι το Bourbon, που παράγεται κυρίως στο Kentucky, από 51% καλαμπόκι και παλαιώνει τουλάχιστον για δύο χρόνια σε νεαρά αμερικάνικα βαρέλια.
  • To Moonshine αποτελούσε αγαπημένο ποτό του Νότου για αιώνες. Όταν όμως αυξήθηκαν οι φόροι, το ίδιο έκανε και η παράνομη παραγωγή του. Το 2010 η παραγωγή του άρχισε να γίνεται πάλι με νόμιμο τρόπο. Τώρα η παραγωγή του γίνεται σε πολύ μεγάλες ποσότητες και με πολύ γρήγορους ρυθμούς, ενώ πλέον κυκλοφορεί και σε γεύσεις, όπως caramel apple, salty watermelon, black forest, κλπ.
  • Το σκοτσέζικο whisky, που ρέει από τα Highlands, το Speyside, τα Lowlands, το Islay και το Campteltown, μπορεί να είναι malt, δηλαδή να προέρχεται μόνο από βυνοποιημένο κριθάρι, μπορεί να είναι grain και να δημιουργείται από βυνοποιημένα ή μη δημητριακά, ή να είναι blend και να παντρεύει σε μια φιάλη malts και grain whiskies.
  • Το ιρλανδέζικο whisky έχει τις ίδιες ακριβώς κατηγορίες malt, grain και blends με το σκοτσέζικο, αλλά φτιάχνεται στην Ιρλανδία, αποστάζεται τρεις φορές και είναι πιο γλυκό και μαλακό, με νότες μελιού, βανίλιας και γλυκών φρούτων. Γι’ αυτό ταιριάζει περισσότερο με θαλασσινά, με γλυκόξινα και αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς.
  • Το 2011, ένα σκωτσέζικο αποστακτήριο έστειλε ένα φλασκί στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για να δει εάν το ποτό θα ωρίμαζε διαφορετικά στο διάστημα. Μετά από 4 χρόνια, η Ιαπωνία έστειλε έξι δείγματα στο Σταθμό.
  • Το πιο δημοφιλές ουίσκι είναι το Jack Daniel’s. To ουίσκι αυτό παράγεται στο Τενεσί και αποτελείται από 51% καλαμπόκι και 39% μείγμα σίκαλης, κριθαριού και σιταριού. Το 2016, η εταιρεία πούλησε 12.49 εκατομμύρια κιβώτια, που αντιστοιχούν σε περισσότερα από 230 εκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις, νούμερα που το κατατάσσουν πρώτο σε δημοτικότητα. Ακολουθούν οι Fireball και Jameson.
  • Το Tennessee Whisky παράγεται επίσης από καλαμπόκι, κατά το φιλτράρισμα όμως περνάει μέσα από ξυλάνθρακα σφενδάμου, με αποτέλεσμα να είναι πιο γλυκό και ελαφρύ από το Bourbon.
  • To γιαπωνέζικο whisky έχει γίνει μεγάλο trend και συνεχώς αυξάνει το κοινό του. Σε ό,τι αφορά την παραγωγή του, δεν αλλάζει τίποτα από τα σκοτσέζικα whisky. Το αποτέλεσμα όμως δεν είναι το ίδιο, γιατί διαφέρουν το έδαφος και οι συνθήκες.
  • Σύμφωνα με ειδικούς εάν ένα μπουκάλι ουίσκι παραμείνει σφραγισμένο και έχει αποθηκευτεί σε σκοτεινό μέρος μπορεί να διατηρηθεί για πάντα. Το φως του ήλιου δεν χαλάει το ποτό απλά αλλοιώνει τη γεύση του.
  • Αρκετοί σεφ χρησιμοποιούν το ουίσκι και στο φαγητό. Υπάρχουν αρκετές συνταγές μαγειρικής που το χρησιμοποιούν για την γεύση.
  • Κι όμως το ουίσκι είναι διάφανο. Το χρώμα και η γεύση του οφείλονται στα δρύινα βαρέλια μέσα στα οποία γίνεται η ωρίμανση καθώς και στα διάφορα πρόσθετα όπως για παράδειγμα η καραμέλα, που εμπεριέχεται συνήθως μέσα σε λιγότερο ακριβά ουίσκι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments