Ελλάδα

Νίκος Σύψας για κορωνοϊό: “Ο ιός εάν βρεθεί σε έναν συνωστισμό, μπορεί να μεταδοθεί σαν πυρκαγιά”

Νίκος Σύψας για κορωνοϊό: “Ο ιός εάν βρεθεί σε έναν συνωστισμό, μπορεί να μεταδοθεί σαν πυρκαγιά”
Νίκος Σύψας για κορωνοϊό: "Δυστυχώς ο ιός είναι ακόμη εδώ και μπορεί να γυρίσει απότομα", είπε μεταξύ άλλων ο καθηγητής και λοιμωξιολόγος, εκφράζοντας την ανησυχία του.

Νίκος Σύψας για κορωνοϊό: Την ανησυχία του εξέφρασε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο κ. Σύψας εξήγησε ότι στην Ελλάδα τα κρούσματα είναι πάρα πολύ λίγα, έχουμε τον καλύτερο δείκτη R0 σε όλη την Ευρώπη και υπάρχει στην κοινωνία ένας εφησυχασμός ότι «τελειώσαμε». «Δυστυχώς ο ιός είναι ακόμη εδώ και μπορεί να γυρίσει απότομα. Ο ΠΟΥ είπε το αυτονόητο, ότι αν παραβιάσουμε τους βασικούς κανόνες, που είναι ο κανόνας της απόστασης όλα όσα κερδίσαμε θα τα χάσουμε και ταχύτατα» τόνισε ο κ. Σύψας.

Σε δυο εβδομάδες θα δούμε τις επιπτώσεις των συνωστισμών σε πλατείες και μπαρ και εξέφρασε την ελπίδα «να μην είναι άσχημες»

Παράλληλα ο κ. Σύψας προειδοποίησε ότι μπορεί να υπάρξει νέο κύμα της πανδημίας «ανά πάσα στιγμή» και έφερε ως παράδειγμα τη Γερμανία, όπου σε κάποιες περιοχές η παραβίαση των κανόνων έφερε ξαφνικά 150 κρούσματα σε μία ημέρα. «Ο ιός εάν βρεθεί σε μια κλειστή περιοχή, λχ σε έναν συνωστισμό, μπορεί να μεταδοθεί σαν πυρκαγιά, δηλαδή ο ένας άνθρωπος να μην μολύνει δύο ή τρεις να μολύνει δέκα ή εκατό κι αυτοί άλλους εκατό», τόνισε ο κ. Σύψας και επανέλαβε ότι απαιτείται να μην υπάρξει εφησυχασμός και να τηρείται ο κανόνας των αποστάσεων.

Υπενθυμίζουμε ότι σε προηγούμενη δήλωσή του ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής για την πανδημία, Νίκος Σύψας, σε συνέντευξή του στο Mega μίλησε για το επικείμενο άνοιγμα των  δημοτικών σχολείων, των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών αλλά και των νηπιαγωγείων, ενώ  αναφέρθηκε και στην εικόνα που δημιουργήθηκε με το άνοιγμα της Γ’ λυκείου, η οποία επέτρεψε στους ειδικούς να προτείνουν το άνοιγμα και των υπόλοιπων βαθμίδων της εκπαίδευσης.

«Η εικόνα που είχαμε από το άνοιγμα των σχολείων ήταν πάρα πολύ καλή. Η καμπύλη της επιδημίας δεν επηρεάστηκε. Είναι ο καλύτερος καιρός τώρα, που έχουμε χαμηλή επιδημία, τα παιδιά να πάνε στα σχολεία και να μάθουν πώς πρέπει να συμπεριφέρονται σε αυτό το νέο περιβάλλον. Είναι καλύτερα τώρα παρά το φθινόπωρο» είπε και σημείωσε: «Τα σχολεία έχουν μικρό ρόλο στην εξάπλωση της πανδημίας και τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο από τον ιό, σε σχέση με άλλες ηλικιακές ομάδες».

«Στην Ελλάδα η επιδημία έπεσε απότομα όταν έγινε lockdown. Τα σχολεία είχαν μια πολύ χαμηλότερη συνεισφορά στον έλεγχο της επιδημίας. Γνωρίζουμε ότι τα παιδιά κινδυνεύουν πολύ λιγότερο από τη επιδημία από ότι κινδυνεύουν οι ενήλικες»  εξήγησεο κ .Σύψας και αναφέρθηκε στο άνοιγμα των συνόρων εξηγώντας πως «είναι αναγκαίο» και δηλώνοντας πως, «ωστόσο δεν θα πρέπει να χαλαρώσουμε».

«Η χαλάρωση είναι μια πολύ κακή ιδέα. Σε άλλες χώρες οδήγησε σε αύξηση των κρουσμάτων. Σε καμία περίπτωση χαλάρωση, τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια τον κανόνα της απόστασης» είπε ο κ. Σύψας «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εφησυχάζουμε καθώς ο ιός είναι ακόμα εδώ, και μπορεί να οδηγήσει σε εκ νέου κλείσιμο περιοχών και επιχειρήσεων αν τα πράγματα ξεφύγουν. Ο ιός είναι ακόμα εδώ και τα λίγα κρούσματα δεν αποτελούν λόγο εφησυχασμού».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments