Οικονομία

Μιράν: Αυθεντική γεύση από το 1922

Μιράν: Αυθεντική γεύση από το 1922
Μιράν: Ένας χώρος που, πλέον, οι μερακλήδες της γεύσης γνωρίζουν πολύ καλά! Συνώνυμο της παράδοσης στον παστουρμά και το σουτζούκι

Μιράν: Περπατώντας στην οδό Ευριπίδου στο κέντρο της Αθήνας, οι μυρωδιές από τα μαγαζάκια με είδη τροφίμων σου σπάνε την μύτη. Τα αρώματα σε ταξιδεύουν σε άλλες εποχές ειδικά μόλις φθάσεις έξω από τον αριθμό 45 της οδού εκεί που εδώ και σχεδόν έναν αιώνα η οικογένεια Κουρουνλιάν προσφέρει αυθεντικές γεύσεις. Το 1922 ήταν μια χρονιά γεμάτη από διωγμούς, ξεριζωμούς και ιστορικά γεγονότα. Χρονιά που για την οικογένεια Κουρουνλιάν θα καθόριζε το μέλλον για τις γενιές που θα τη διαδέχονταν μέχρι και σήμερα.

Όλα ξεκίνησαν από το μεράκι, το πάθος και την τέχνη του Μιράν Κουρουνλιάν, του ιδρυτή και εμπνευστή της επιχείρησής. Η περιπλάνηση από το 1915 με την γενοκτονία των Αρμενίων, στην Κωνσταντινούπολη κι από εκεί στη Χίο, τον Πειραιά και την Παλιά Κοκκινιά. Εκεί όπου ο παππούς Μιράν καταπιάστηκε με την τέχνη που γνώριζε περισσότερο από καθετί: να φτιάχνει παστουρμά και σουτζούκι με όλη του τη μαεστρία και όλα τα μυστικά που, όπως αποδείχθηκε, έκαναν τον κόσμο να τα προτιμήσει.

Με εφόδιο το μεράκι και τη φήμη που σιγά σιγά αποκτούσε, ο Μιράν Κουρουνλιάν κατάφερε να στεγάσει τα προϊόντα του στην οδό Ευριπίδου 45 σε ένα μικροσκοπικό κατάστημα μόλις 3 τετραγωνικών μέτρων που δημιουργούσε ουρές από τους λάτρεις των εδεσμάτων που παρήγαγε ο ίδιος. Η φήμη της επιχείρησης γρήγορα επεκτάθηκε, μαζί και η ίδια η επιχείρηση. Το 1950 σηματοδότησε η δημιουργία ενός πρότυπου εργοστασίου για την παραγωγή των προϊόντων Μιράν, μεγαλώνοντας έτσι το δίκτυο διανομής μας σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Λίγα χρόνια αργότερα, το εργαστήριο ανέλαβε ο γιος του παππού Μιράν, Μπέδρος Κουρουνλιάν, ακολουθώντας πιστά την παράδοση του ιδρυτή, αλλά αξιοποιώντας και τις ευκαιρίες για το μέλλον.

Αναλαμβάνοντας τα ηνία της επιχείρησης, ο Μπέδρος, το 1983 επεκτείνει το εργοστάσιο κι έτσι δημιουργείται μια σύγχρονη μονάδα σε μια έκταση 1.300 τμ. όπου παράγονται πλέον σε μεγαλύτερες ποσότητες τα δύο κλασικά προϊόντα μας, ο παστουρμάς και το σουτζούκι. Παράλληλα επεκτείνεται ακόμη περισσότερο το δίκτυο διανομής και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας και επεκτείνεται η πελατεία στην Οδό Ευριπίδου 45 στην Αθήνα θέτοντας σε λειτουργία ένα σύστημα διανομής κατ΄ οίκον σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Στη δεκαετία του 90, την επιχείρηση αναλαμβάνουν οι «κληρονόμοι» της παράδοσης και της αφοσίωσης του παππού Μιράν, ο συνονόματος Μιράν και ο Κρικόρ Κουρουνλιάν. Με την επίμονη και συνεχή δουλειά, οι εγγονοί καταφέρνουν να μετατρέψουν την εταιρία Μιράν στη μεγαλύτερη στο είδος της σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Παράλληλα, διατηρούν ανέπαφη τη μέθοδο για την επεξεργασία των προϊόντων από την εποχή της δημιουργίας του πρώτου εργαστηρίου. Ο παστουρμάς στεγνώνει σε ευάερους και ευήλιους χώρους, χωρίς καμία μηχανική παρέμβαση, με αποτέλεσμα η ωρίμανσή του να γίνεται φυσικά και αβίαστα. Μία χρονοβόρα μέθοδος, που όμως δικαιώνεται απόλυτα στο αποτέλεσμα.

Ο Μιράν σήμερα

Οι προσπάθειες ξεπερνούν πλέον τα όρια της Ελλάδας ώστε τα προϊόντα Μιράν να γίνουν γνωστά και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και παράλληλα εξερευνούν τόσο τις δυνατότητες για νέα προϊόντα, όσο και την επέκταση του ιστορικού πλέον καταστήματος στην Οδό Ευριπίδου.

Ως αποτέλεσμα, συνάπτονται συνεργασίες με ντόπιους παραγωγούς και παράγονται πλέον και μοσχαρίσια λουκάνικα με τη σφραγίδα Μιράν. Επιπλέον, στα εδέσματά τους  προστίθεται και ο σπάνιος παστουρμάς καμήλας, ένα ελαφρύ στη γεύση προϊόν που δένει αρμονικά με τα μπαχαρικά του παστουρμά. Αλλά οι καινοτομίες δεν σταματούν εκεί. Δουλεύουν για τη δημιουργία άοσμου παστουρμά (πατέντα), ενώ κυκλοφορούν και φέτες παστουρμά σε ειδική αεροστεγή συσκευασία, για να διατηρεί όλη του τη φρεσκάδα.

Πρόσφατα το κατάστημα στην Ευριπίδου αναδιαμορφώνεται  δημιουργώντας ένα περιβάλλον που «παντρεύει» ιδανικά την παράδοση με στοιχεία του σήμερα και προσφέρει πολλά ντόπια προϊόντα όπως μπαχαρικά, τυριά, αλλαντικά και εκλεκτά εδέσματα από Έλληνες παραγωγούς. Με σκοπό την ενδυνάμωση του ονόματος ΜΙΡΑΝ δημιουργήθηκε νέο κατάστημα στον Πειραιά, στη οδό Τσαμαδου 2 και Γούναρη. «Μέσα στον έναν αιώνα ζωής αυτής της επιχείρησης, σκοπός μας παραμένει πάντα η αφοσίωση στην ποιότητα. Ένα μυστικό του εμπνευστή Μιράν Κουρουνλιάν που είναι πλέον κοινό σε όλη μας την οικογένεια» αναφέρουν στην ιστοσελίδα της επιχείρησης οι ιδιοκτήτες.

Παρασκευή προϊόντων Μιράν

Ο παστουρμάς ακολουθεί πάντα φυσική ωρίμανση στον αέρα, ώστε να έχουμε υψηλής ποιότητας παστουρμά. Ο ποιοτικός παστουρμάς δεν παρασκευάζεται ποτέ σε φούρνους υψηλών θερμοκρασιών. Αφού τα κρέατα ετοιμαστούν και έχουν τεμαχιστεί και έχουν πάρει την μορφή που θέλουμε ακολουθούμε τα εξής βήματα: κάνουμε τομές στα κρέατα και τα αλατίζουμε με αλάτι. Τα αφήνουμε περίπου 24 ώρες και στη συνέχεια τα κρέατα πλένονται τόσες φορές ώστε να μην μείνουν υπολείμματα αλατιού. Στη συνέχεια τα κρέατα κρεμιούνται σε χώρο ευάερο και φωτεινό. Η ξήρανση διαρκεί γύρω στις 25 ημέρες.

Στη συνέχεια τοποθετούμε τα κρέατα σε μια πρέσα όπου τους ασκείται πίεση και παίρνουν το πλατύ σχήμα του παστουρμά. Η επόμενη φάση είναι η φάση της ανάπαυσης που κρατά γύρω στις 7 ημέρες. Το τελικό στάδιο είναι η επάλειψη των κρεάτων με ένα μίγμα το τσιμένι που δίνει και την έντονη γεύση του τελικού προϊόντος του παστουρμά.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments