Πολιτική

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Ικανοποιημένοι οι πολίτες από τους χειρισμούς της κυβέρνησης στον κορωνοϊό

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Ικανοποιημένοι οι πολίτες από τους χειρισμούς της κυβέρνησης στον κορωνοϊό
Δημοσκόπηση Metron Analysis: Άριστα παίρνει η κυβέρνηση από τους πολίτες σχετικά με τον τρόπο που διαχειρίστηκε το ζήτημα της πανδημίας του κορωνοϊού. Πώς αξιολογείται ο πρωθυπουργός και πώς η αξιωματική αντιπολίτευση;

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Μια νέα δημοσκόπηση, της Metron Analysis για λογαριασμό του Mega καταγράφει το πως “βλέπουν” οι πολίτες τα ζητήματα που απασχολούν την επικαιρότητα. Με τον κορωνοϊό να μην κάνει πλέον τόσο πολύ αισθητή την παρουσία του στη χώρα, το αμιγώς πολιτικό κομμάτι επανέρχεται στο “τραπέζι των συζητήσεων”, όπως φαίνεται και παρακάτω.

Η δημοσκόπηση, η οποία περιλαμβάνει την πρόθεση ψήφου των πολιτών, την δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, αλλά και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, μεταδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης, 28 Μαΐου 2020, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega. Βεβαίως ο φονικός ιός έχει το δική του θέση στην συγκεκριμένη δημοσκόπηση. Ας δούμε αναλυτικά τα ευρήματά της:

“Πάμε καλά” λέει η πλειοψηφία:

Το 64% των ερωτηθέντων λένε πως η χώρα κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, με μόλις έναν στους τέσσερις να υποστηρίζουν το αντίθετο, ενώ μόλις το 6% απαντά ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Ένα εύρημα που σαφώς συνδέεται άμεσα με το ζήτημα του κορωνοϊού, το οποίο και μονοπωλεί το ενδιαφέρον της κοινωνίας τους τελευταίους μήνες.

Η “ακτινογραφία” της κυβέρνησης ανά τομέα:

Η επόμενη κάρτα είναι ενδεικτική. Οι ερωτηθέντες απαντούν για το κυβερνητικό έργο, με πάνω από 8 στους 10 να δηλώνουν ικανοποιημένοι από τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην δημόσια υγεία και τον ιό. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους συγκεντρώνει το 73% των θετικών γνωμών, ενώ εγκληματικότητα, ελληνοτουρκικά και πολιτισμός συμπληρώνουν την πεντάδα των κατηγοριών που… βγάζουν ποσοστό θετικών γνωμών άνω του 50%. Μεταναστευτικό, εργασιακά και μακεδονικό είναι οι κατηγορίες στις οποίες οι πολίτες δίνουν τους… χαμηλότερους βαθμούς στην κυβέρνηση.

Στο επόμενο ερώτημα, αυτό της αξιολόγησης της κυβέρνησης, τα πράγματα είναι σαφή: Το 63% έχει θετική γνώμη, έναντι του 30% με αρνητική εντύπωση, ενώ… ούτε ζέστη – ούτε κρύο δηλώνει το 6%. Ακόμα καλύτερα τα πράγματα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά, καθώς σχεδόν 7 στους 10 (σ.σ. το 68%) έχει θετικές εντυπώσεις, έναντι μόλις του ενός τετάρτου των ερωτηθέντων (σ.σ. 26%).

Στον αντίποδα, το έργο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά, παρουσιάζει εκ διαμέτρου αντίθετα αποτελέσματα.

Το 69% έχει αρνητική εντύπωση για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ λίγο παραπάνω από ένας στους πέντε (σ.σ. 21%) εκφράζεται θετικά. Παρόμοια εικόνα και για τον τέως πρωθυπουργό, ο οποίος απόψε έδωσε τηλεοπτική συνέντευξη στον Alpha, αφού το 65% εκφράζει αρνητική γνώμη για τον Αλέξη Τσίπρα και ακριβώς ένας στους τέσσερις εκφράζεται θετικά.

Τρίτος ο Αλέξης Τσίπρας στην δημοτικότητα πολιτικών αρχηγών, δεύτερη η Φώφη Γεννηματά:

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η ερώτηση για την δημοτικότητα των αρχηγών των κομμάτων, όχι τόσο για την πρωτιά, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης της τάξεως του 67% και μόλις 32% αρνητικές γνώμες, αλλά για την δεύτερη θέση, στην οποία δεν βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας. Συγκεκριμένα, στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Φώφη Γεννηματά με 4 στους 10 να εκφράζονται θετικά, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται τρίτος με 38% θετικές γνώμες και 61% αρνητικές. Στο 32% ο Δημήτρης Κουτσούμπας, στο 23% ο Γιάνης Βαρουφάκης και τελευταίος ο Κυριάκος Βελόπουλος με 20%.

Στο ερώτημα για το ποιος είναι ο πιο κατάλληλος για να είναι πρωθυπουργός, δεν άλλαξε κάτι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί το ποσοστό που είχε και τον προηγούμενο μήνα (σ.σ. 52%) αλλά και την πρωτιά, ενώ σταθερά και με ελαφριά πτώση κινείται ο Αλέξης Τσίπρας, με 17% έναντι 18% τον προηγούμενο μήνα. Η διαφορά, πάντως, μεταξύ των δύο είναι… χαοτική: Και συγκεκριμένα υπερτριπλάσια καθώς φτάνει τις 35 μονάδες.

Στο ερώτημα για την πρόθεση της ψήφου, η Νέα Δημοκρατία επικρατεί του ΣΥΡΙΖΑ με σχεδόν διπλάσια διαφορά, καθώς το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 40,3% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 20,9%. Τρίτο το Κίνημα Αλλαγής με 5,1% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 4,6%, η Ελληνική Λύση με 2,6%, το ΜέΡΑ25 με 2,5% και η Χρυσή Αυγή με 1,6%.

Τέλος, οι πολίτες εξέφρασαν την άποψή τους και για το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. Εκεί τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα από ποτέ, αφού το “εκκωφαντικό” 84% είναι κατά της πρόωρης κάλπης, με ένα μόλις 13% είναι υπέρ.

Δείτε αναλυτικά όσα ειπώθηκαν για τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης παρακάτω:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments