Διεθνή

Τζορτζ Φλόιντ: Ο Τραμπ «ρίχνει λάδι στη φωτιά» – Νέοι νεκροί, κινητοποιήσεις και απαγόρευση κυκλοφορίας

Τζορτζ Φλόιντ: Ο Τραμπ «ρίχνει λάδι στη φωτιά» – Νέοι νεκροί, κινητοποιήσεις και απαγόρευση κυκλοφορίας
Τζορτζ Φλόιντ: Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις σε δεκάδες πόλεις των ΗΠΑ, όπου οι διαδηλωτές ζητούν δικαιοσύνη για τον Τζορτζ Φλόιντ και να σταματήσουν οι ρατσιστικές δολοφονίες. Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ δεν σταματά να «ρίχνει λάδι στη φωτιά».

Τζορτζ Φλόιντ: Για έκτη συνεχόμενη μέρα συνεχίζονται οι μαζικές, συγκρουσιακές διαδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις των ΗΠΑ μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολις από τον ρατσιστή αστυνομικό, Ντέρεκ Σόβιν. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τουλάχιστον 10 είναι οι άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους στις διαδηλώσεις, ορισμένοι από αυτούς από σφαίρες «αγνώστων» που τίθενται απέναντι στους διαδηλωτές.

Τα συνθήματα «Δικαιοσύνη για τον Τζορτζ Φλόιντ» και «Οι ζωές των μαύρων μετράνε» («Justice for George Floyd» και «Black Lives Matter» στα αγγλικά) κυριαρχούν στις μαζικές κινητοποιήσεις που έχουν συνταράξει ολόκληρη τη χώρα. Στη Μινεάπολις της Μινεσότα το Σαββατοκύριακο συνελήφθησαν 481 άτομα, σύμφωνα με την Αστυνομία. Από αυτούς, οι 276 συνελήφθησαν την Κυριακή προς Δευτέρα, ενώ όλο το Σαββατοκύριακο, στους δρόμους υπήρχαν φωτιές, δακρυγόνα και συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Με βάση τα αμερικάνικα ΜΜΕ, η Εθνοφρουρά έχει δραστηριοποιηθεί σε τουλάχιστον 26 πολιτείες, μεταξύ αυτών και την Ουάσινγκτον. Ήδη, 40 πόλεις έχουν επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις οι διαδηλωτές αψήφισαν τα μέτρα απαγόρευσης. Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 7 το απόγευμα για τις δύο επόμενες ημέρες ανακοινώθηκε στην Ουάσινγκτον, μετά τον εμπρησμό εκκλησίας κοντά στον Λευκό Οίκο, αλλά και τις συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικούς που έφτασαν μέχρι την επίσημη κατοικία του Αμερικανού προέδρου. Απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύσει στο Μπέβερλι Χιλς, τη Σάντα Μόνικα, ενώ στο Ατλάντικ Σίτι το μέτρο θα ισχύσει για όλη την εβδομάδα.

O Τραμπ συνεχίζει απτόητος

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε τη στάση των Αμερικανών κυβερνητών απέναντι στις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε ολόκληρη τη χώρα για τη δολοφονία του 46χρονου Τζορτζ Φλόιντ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας σήμερα, Δευτέρα. Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο Αμερικανός πρόεδρος τους είπε ότι «θα πρέπει να υιοθετήσουν σκληρότερη στάση και ότι η τωρινή απάντησή τους τούς κάνει να φαίνονται αδύναμοι.

«Πρέπει να επιβάλλεστε, εάν δεν επιβάλλεστε, χάνετε τον χρόνο σας. Θα σας πατήσουν, θα φαίνεστε σαν βλάκες. Πρέπει να επιβληθείτε», υποστήριξε ο Τραμπ, σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, που επικαλέστηκε την ηχογράφηση της κλήσης.

Άλλωστε, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Κέιλεϊ Μσενάνι, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων παραδέχτηκε ότι «Αυτό που είπε ο πρόεδρος είναι ότι θέλει να κυριαρχήσει στους δρόμους με την Εθνική Φρουρά, με την παρουσία της αστυνομίας». Αυτές οι δηλώσεις το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να δυναμιτίσουν κι άλλο την κατάσταση αφού ο κόσμος βλέπει ότι όχι μόνο ο Σόβιν μπορεί να πέσει στα «μαλακά», αλλά πως ο Αμερικανός πρόεδρος επιθυμεί να ενταθεί η καταστολή.

Εν τω μεταξύ, διαδηλώσεις συμπαράστασης έχουν ξεσπάσει σε δεκάδες πόλεις σε όλο τον κόσμο, άνθρωποι του αθλητισμού κάνουν δηλώσεις στήριξης στο κίνημα Black Lives Matter που έχει επανεμφανιστεί στις ΗΠΑ, ενώ οι New York Times έδωσαν στη δημοσιότητα ένα συγκλονιστικό βίντεο που δείχνει πως ακριβώς δολοφονήθηκε ο Φλόιντ από τους αστυνομικούς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments