Άποψη

Αποκάλυψη τώρα!

Αποκάλυψη τώρα!
Ο Γιάννης Αντύπας στο blog του στο pagenews.gr ασχολείται με το «καυτό» θέμα που προέκυψε μετά τις αποκαλύψεις του Guardian ότι μια αμερικάνικη εταιρία, με 5 άτομα προσωπικό, παραπλάνησε τον ΠΟΥ, αλλά και τις καταγγελίες της CIA ότι η Κίνα έκρυψε κρίσιμα στοιχεία με την πανδημία. Τονίζει ότι χρειάζεται αποκάλυψη τώρα και διαφάνεια.

Ψέματα και θεωρίες συνωμοσίας κάνουν κακό στους ανθρώπους. Στα μυαλά, τις ψυχές και τις κοινωνίες. Πραγματικό δηλητήριο. Όμως, δεν είναι καλό να μένουν και αναπάντητα ερωτήματα. Εύλογα ερωτήματα. Ο κόσμος έχει δικαίωμα να γνωρίζει τα πάντα γύρω από τον κορωνοϊό και την πανδημία που προκάλεσε. Δεν είναι δυνατόν να διαβάζουμε ειδήσεις πως μια εταιρία με 5 άτομα προσωπικό παραπλάνησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Δεν είναι δυνατόν να διαβάζουμε καταγγελίες της CIA ότι το Πεκίνο απέκρυψε από τη διεθνή κοινότητα κρίσιμα στοιχεία για την έκρηξη της νέας ασθένειας. Έχει έρθει η ώρα των απαντήσεων.

Αποκάλυψη τώρα! Είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει με βάση το κόστος σε ανθρώπινες ζωές και το ντόμινο των οικονομικών επιπτώσεων. Άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους, οικογένειες έχασαν τους δικούς τους, εκατομμύρια εργαζόμενοι έχασαν τις δουλειές τους. Όλοι τους δικαιούνται να γνωρίζουν. Όχι από διάθεση τιμωρίας ή περιέργειας. Αλλά, γιατί πρέπει να ληφθεί κάθε δυνατή πρόνοια ώστε να μην επαναληφθεί αυτή η τραγωδία.

Τι οφείλει να κάνει ο ΟΗΕ

Ο ΟΗΕ οφείλει να δει ξανά τους οργανισμούς στους οποίους έχει αναθέσει μια σειρά από σοβαρές εργασίες. Όπως είναι η προστασία της παγκόσμιας υγείας ή το μεταναστευτικό. Δεν είναι δυνατόν να αφήνονται τόσο σοβαρές αποστολές στα χέρια ανθρώπων και μηχανισμών οι οποίοι δεν μπορούν να τις φέρουν σε πέρας. Έχει έρθει η ώρα της αξιολόγησης και της λογοδοσίας. Ο πλανήτης εισέρχεται σε μία νέα φάση προκλήσεων. Αν δεν υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία και οργάνωσης μπορεί το μέλλον να είναι πραγματικά πολύ δυσάρεστο. Από την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη μέχρι μία νέα σειρά οικονομικών ανταγωνισμών και πολέμων που θα σημαδέψουν τον 21ο αιώνα. Είναι προφανές ότι η ιστορία δεν έχει φθάσει στο τέλος. Δεν είναι στο χέρι μας να το αποφασίσουμε αυτό. Μπορούμε, όμως, να φροντίσουμε ώστε οι επόμενες σελίδες να περιλαμβάνουν όσο γίνεται λιγότερο πόνο. Λιγότερη ανθρώπινη δυστυχία. Αρκετό αίμα και αρκετά δάκρυα έχουν χυθεί μέχρι στιγμής.

Διαφάνεια είναι το ζητούμενο και στα ζητήματα της οικονομικής ανάπτυξης και της διεθνούς διακυβέρνησης. Το ψηφιακό και τεχνολογικό χάσμα μπορεί να τινάξει στον αέρα κάθε προσπάθεια διεθνούς συνεργασίας. Δε μπορεί να δεχθούμε το μοίρασμα του κόσμου σε εκείνους που ξέρουν και έχουν και στους άλλους οι οποίοι απλά θα περιμένουν το μοιραίο ή θα προσπαθούν με κάθε τρόπο να βρεθούν έστω και στα υπόγεια του «πρώτου κόσμου». Ο άνθρωπος έχει τα μέσα για να κάνει το μέλλον καλύτερο. Αλλά, αν δεν δράσει το αύριο θα γίνει χειρότερο. Οι κοινωνίες πρέπει με δημοκρατικό τρόπο να απαιτήσουν από τις κυβερνήσεις να κινηθούν προς την πρώτη κατεύθυνση. Αυτό είναι το αίτημα που μπορεί να μας ενώσει όλους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments