Διεθνή

Ερντογάν για Αγιά Σοφιά: «Δεν θα πάρουμε την άδειά σας για να την κάνουμε τζαμί»

Ερντογάν για Αγιά Σοφιά: «Δεν θα πάρουμε την άδειά σας για να την κάνουμε τζαμί»
Ερντογάν για Αγιά Σοφιά: Συνεχίζει τις προκλητικές δηλώσεις ο Τούρκος πρόεδρος. Αυτή τη φορά είπε πως δεν πρόκειται να ρωτήσει κανέναν για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

Σε ακραίες δηλώσεις προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με την Αγιά Σοφιά. Συγκεκριμένα, παραχώρησε συνέντευξη στο κρατικό κανάλι TRT και εμφανίστηκε αποφασισμένος να “τραβήξει το σχοινί”. «Τώρα άρχισε κάτι καινούριο. Λένε «μην κάνετε ποτέ την Αγιά Σοφιά τζαμί». Το προτείνετε ή μας δίνετε εντολές; Γιατί δεν πρόκειται ποτέ να σας πάρουμε την άδεια», είπε χαρακτηριστικά ο ηγέτης της γειτονικής χώρας ερωτηθείς για το ζήτημα.

Στις 2 Ιουλίου το τουρκικό ΣτΕ αποφασίζει αν θα γίνει τζαμί η Αγιά Σοφιά:

Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα 8 Ιουνίου, έγινε γνωστό πως η τουρκική δικαιοσύνη θα αποφασίσει αν θα μετατραπεί σε τζαμί η Αγιά Σοφιά. Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο άρθρο της τουρκικής εφημερίδας Yeni Şafak ο σύλλογος «Στήριξης Αρχαίων Μνημείων και Περιβάλλοντος» κατέθεσε αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο για να εξεταστεί αν στο διάταγμα του 1934 για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας η υπογραφή του Κεμάλ Ατατούρκ είναι αυθεντική ή πλαστή. Αν η προσφυγή στις 2 Ιουλίου γίνει δεκτή τότε θα ξεκινήσει, η διαδικασία προσπάθειας μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζάμι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Χουριέτ ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του: «Στην Αγία Σοφία μπορεί να διαβάζεται και προσευχή, μπορεί να διαβάζεται και το εδάφιο της κατάκτησης από το κοράνι. Το έθνος μας θα πρέπει να αποφασίσει γι’ αυτό. Η Αγία Σοφία ως τζαμί μπορεί να συνεχίσει να δέχεται τουρίστες. Όπως το Μπλε Τζαμί. Απαιτείται ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα αυτό. Κάντε μία έρευνα για την Αγία Σοφία, εξετάστε το και μιλάμε».

Όπως αναφέρει η Χουριέτ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε η Αγία Σοφία να χαρακτηριστεί επισήμως τζαμί, αλλά παράλληλα να κρατήσει και την ιδιότητα του μουσείου, ώστε να είναι επισκέψιμο και από τουρίστες, όπως το Μπλε Τζαμί απέναντι από την Αγία Σοφία, η οποία μετατράπηκε σε μουσείο το 1934. «Να κάνετε αναλυτική έρευνα. Να την εξετάσουμε και να την συζητήσουμε. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και αναλυτικοί», αναφέρει το δημοσίευμα ότι είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε δεύτερο άρθρο της η Χουριέτ, το οποίο υπογράφει ο γνωστός για τις πηγές από το προεδρικό δημοσιογράφος, Αμπντουλκαντίρ Σελβί, επιβεβαιώνει ότι ο Ερντογάν προσεγγίζει «θερμά» τη λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments