Διεθνή

Ντόναλντ Τραμπ: Ακόμα και ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για την απαγόρευση του κεφαλοκλειδώματος

Ντόναλντ Τραμπ: Ακόμα και ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για την απαγόρευση του κεφαλοκλειδώματος
Ντόναλντ Τραμπ: Μετά την εξέγερση που ακολούθησε της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ, ακόμα και ο αμφιλεγόμενος Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για την ανάγκη να απαγορευτεί η χρήση του κεφαλοκλειδώματος.

Η θυσία του Τζορτζ Φλόιντ μπορεί να μην πάει χαμένη. Η εξέγερση που ακολούθησε μετά τη δολοφονία του από τους τέσσερις αστυνομικούς έχει συγκλονίσει τις ΗΠΑ και έχει ανοίξει τη συζήτηση για τον ρατσισμό και πως μπορεί να σταματήσουν οι δολοφονίες από τους αστυνομικούς. Άλλωστε, ο Φλόιντ δεν ήταν το πρώτο θύμα…

Σε συνέντευξη του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως θα ήθελε να απαγορευτεί η χρήση του κεφαλοκλειδώματος (choke hold) από την αστυνομία στις περισσότερες περιπτώσεις, αν και άφησε περιθώρια όταν υπονόησε ότι θα ήταν κατανοητή σε ορισμένες περιστάσεις μιας ένας προς έναν αντιπαράθεσης.

«Δεν μου αρέσουν τα κεφαλοκλειδώματα… (όμως), μερικές φορές, εάν είσαι μόνος και παλεύεις με κάποιον άλλο, είναι σκληρό», είπε ο Τραμπ στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News Channel. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ακόμα ότι: «Θα ήταν, πιστεύω, πολύ καλό εάν αυτή (η πρακτική), γενικά μιλώντας, σταματούσε». Όπως σημείωσε, η χρήση της μεθόδου ακινητοποίησης υπόπτων με λαβή στο λαιμό θα μπορούσε να γίνει κατανοητή «εάν ένας αστυνομικός βρίσκεται σε μια δύσκολη συμπλοκή και κρατάει κάποιον με κεφαλοκλείδωμα». «Κι αυτό συμβαίνει. Επομένως, πρέπει να είναι προσεκτικός», κατέληξε.

Θυμίζουμε ότι για να γίνει έστω κι αυτή η δήλωση από τον Τραμπ, προηγήθηκε ο θάνατος, την 25η Μαΐου, του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, ο οποίος πέθανε αφού ο αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν στη Μινεάπολις γονάτισε στον λαιμό του για 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες σχέδια για ένα εκτελεστικό διάταγμα σχετικά με την αστυνόμευση, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα στηρίξει σαρωτικές προτάσεις ως απάντηση στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

«Πιστεύω ότι είναι ντροπή και πρέπει να σταματήσει», είπε ο Τραμπ σχετικά με την αστυνομική βία εναντίον Αφροαμερικανών. Είπε ακόμα ότι οι ενέργειες ενός «κακού ανθρώπου» δεν μπορεί να καταστρέφουν την εικόνα των μελών των δυνάμεων επιβολής του νόμου που «μας φροντίζουν πραγματικά καλά», προσπαθώντας να δικαιολογήσει τι συμβαίνει στις ΗΠΑ. Στη συνέντευξη, η οποία μαγνητοσκοπήθηκε χθες, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών επισήμανε ότι θέλει μια «πραγματικά συμπονετική αλλά ισχυρή επιβολή του νόμου». Φαίνεται ότι ακόμα και ο Τραμπ προσπαθεί να σταματήσει να ρίχνει λάδι στη φωτιά αφού ο ξεσηκωμός στην Αμερική αφορά πραγματικά εκατομμύρια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments