Διεθνή

Πρόκληση Μπαχτσελί: Η Αγιά Σοφιά να ανοίξει ως τόπος λατρείας των μουσουλμάνων

Πρόκληση Μπαχτσελί: Η Αγιά Σοφιά να ανοίξει ως τόπος λατρείας των μουσουλμάνων
Πρόκληση Μπαχτσελί: Ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) και κυβερνητικός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκαλεί αντιδράσεις με τις νέες του δηλώσεις για την Αγιά Σοφιά.

Η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται και αυτή τη φορά ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) και κυβερνητικός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκαλεί αντιδράσεις με τις νέες του δηλώσεις για την Αγιά Σοφιά.

Η γειτονική χώρα φαίνεται πως ανεβάζει και πάλι τους τόνους με τον Τούρκο πολιτικό να αναφέρει σε δηλώσεις του ότι η Αγία Σοφία θα πρέπει να λειτουργήσει εκ νέου ως τόπος λατρείας των μουσουλμάνων, σύμφωνα με πληροφορίες από το Anadolu.

«Οι πόρτες πρέπει να ανοίξουν για λατρευτικούς λόγους»

Έτσι, φαίνεται πως ο Μπαχτσελί δήλωσε σχετικά: «Η θέση του MHP είναι πολύ ξεκάθαρη. Το τέμενος της Αγίας Σοφίας πρέπει να βρίσκεται σε αρμονία με τις καρδιές των μουσουλμάνων και οι πόρτες του πρέπει να ανοίξουν για λατρευτικούς λόγους».

Και είναι άξιο αναφορά πως οι συγκεκριμένες δηλώσεις γίνονται ελάχιστες ώρες μετά την παρέμβαση των ΗΠΑ στο ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να τονίζει πως η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να στηρίζει τη διατήρηση του πολυθρησκευτικού χαρακτήρα του μνημείου αλλά και τις αναφορές του Αμπντουλάχ Σεβίμ ότι έχουν ήδη πάρει τον ασβέστη ώστε να καλύψουν το πρόσωπο του άγγελου Σεραφείμ.

Η παρέμβαση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Παράλληλα, το αμερικανικό ΥΠΕΞ εκφράζει εκ νέου τη στήριξή του στη διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος της Αγίας Σοφίας μόλις μια μέρα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης για τις θρησκευτικές ελευθερίες ανά τον κόσμο για το έτος 2019.

«Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Εξακολουθούμε να θεωρούμε την Αγία Σοφία μνημείο ιδιαίτερης σημασίας και στηρίζουμε τη διατήρησή της με τρόπο που θα σέβεται την πολύθρησκευτική ιστορία της», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Έλληνες ανταποκριτές. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως «η Αγία Σοφία είναι ένα σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης, ουσιαστικού διαλόγου και σεβασμού μεταξύ των θρησκειών».

Σε εθνικιστικό παροξυσμό ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί;

Και θυμίζουμε πως πριν από λίγες ημέρες, στα τέλη του Μάη, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί είχε κάνει τις εξής δηλώσεις: «Η Κωνσταντινούπολη είναι η πρωτεύουσα μιας αυτοκρατορίας που υπήρξε λίκνο πολλών πολιτισμών και πολλών καταπιεσμένων λαών, υπήρξε πηγή της αυτοκρατορίας. Η βυζαντινή αυτοκρατορία ηττήθηκε στο Μαντζικέρτ και η Ανατολία έγινε τουρκική πατρίδα».

«Πιστεύω πως τα βυζαντινά υπολείμματα θα εξαλειφθούν και κανένα βρώμικο χέρι και καμία βρώμικη φιλοδοξία δεν θα επισκιάσει την κατάκτησή μας. Αυτοί που λένε πως η τυραννία ξεκίνησε το 1453, αυτοί που εποφθαλμιούν την Κωνσταντινούπολη και θέλουν να την πυρπολήσουν και να στήσουν ενέδρες στα σχέδιά μας, θα τους κόψουμε τα χέρια και τα πόδια».

Και κατέληξε στο μήνυμά του στο Τwitter ο ακραίος Τούρκος εθνικιστής ηγέτης και εταίρος του Ερντογάν: «Τα παιδιά των Tούρκων μουσουλμάνων θα κάνουν κομματάκια τα παιδιά του Βυζαντίου σε όλα τα μέτωπα και όλα τα επίπεδα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments