Κόσμος

Κομισιόν Apple: Έρευνα για αντιμονοπωλιακούς κανόνες του κολοσσού

Κομισιόν Apple: Έρευνα για αντιμονοπωλιακούς κανόνες του κολοσσού
Κομισιόν Apple: Έρευνες ξεκινάει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αντιμονοπωλιακούς κανόνες του App Store της Apple μετά από καταγγελίες.
Κομισιόν Apple: Έρευνες ξεκινάει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αντιμονοπωλιακούς κανόνες του App Store της Apple μετά από καταγγελίες.

Στο στόχαστρο της Κομισιόν μπαίνει η Apple, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινάει επίσημες αντιμονοπωλιακές έρευνες για να διαπιστώσει αν ο τεχνολογικός κολοσσός παραβιάζει τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ. Οι έρευνες ξεκίνησαν μετά από καταγγελίες της Sportify και ενός διανομέα ηλεκτρονικών και ηχητικών βιβλίων σχετικά με τις επιπτώσεις των κανόνων του App Store για τον ανταγωνισμό, στη μουσική συνεχούς ροής και στα ηλεκτρονικά και ηχητικά βιβλία.

Οι έρευνες αφορούν ιδίως την υποχρεωτική χρήση του συστήματος της Apple για αγορές εντός εφαρμογής και τους περιορισμούς στη δυνατότητα των προγραμματιστών να ενημερώνουν τους χρήστες iPhone και iPad για φθηνότερες εναλλακτικές δυνατότητες αγορών εκτός των εφαρμογών. Αφορούν την εφαρμογή αυτών των κανόνων σε όλες τις εφαρμογές που ανταγωνίζονται τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες της Apple στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ).

 Ειδικότερα, η Επιτροπή θα διερευνήσει:

i) την υποχρεωτική χρήση του συστήματος «ΙΑΡ» της Apple για αγορές εντός εφαρμογής για τη διανομή ψηφιακού περιεχομένου επί πληρωμή.

ii) τους περιορισμούς στη δυνατότητα των προγραμματιστών να ενημερώνουν τους χρήστες για εναλλακτικές δυνατότητες αγορών εκτός των εφαρμογών.

Οι πρακτικές αυτές μπορεί τελικά να βλάπτουν τους καταναλωτές, στερώντας τους τη δυνατότητα να ωφεληθούν από περισσότερες επιλογές και χαμηλότερες τιμές. Εάν αποδειχθούν, οι διερευνώμενες πρακτικές ενδέχεται να παραβιάζουν τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ περί συμφωνιών μεταξύ εταιρειών που θίγουν τον ανταγωνισμό (άρθρο 101 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και/ή για την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης (άρθρο 102 ΣΛΕΕ). Η διεξοδική διερεύνηση του θέματος αποτελεί προτεραιότητα της Επιτροπής. Η έναρξη επίσημης έρευνας δεν προδικάζει την έκβασή της.

Τί δηλώνει η κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, εκ μέρους της αρμόδιας επιτροπής

Η κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Επιτροπής που είναι αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού δήλωσε σχετικά: «Οι εφαρμογές για κινητά έχουν αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο έχουμε πρόσβαση σε περιεχόμενο. Η Apple θέτει κανόνες για τη διανομή εφαρμογών στους χρήστες των iPhone και iPad. Από ό,τι φαίνεται, η Apple έχει αποκτήσει ρόλο «ρυθμιστή» όσον αφορά τη διανομή εφαρμογών και περιεχομένου στους χρήστες των δημοφιλών συσκευών της. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι κανόνες της Apple δεν στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό σε αγορές όπου η Apple ανταγωνίζεται άλλους φορείς ανάπτυξης εφαρμογών, για παράδειγμα με τις υπηρεσίες Apple Music ή Apple Books. Γι’ αυτό, αποφάσισα να εξετάσω προσεκτικά τους κανόνες του Apple App Store και τη συμμόρφωσή τους με τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ.»

Τί απαντάει η Κομισιόν

Η Apple έσπευσε αμέσως να απαντήσει στην ανακοίνωση των Βρυξελλών: «Είναι απογοητευτικό που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ασπάζεται τα αβάσιμα παράπονα από την πλευρά μιας ομάδας επιχειρήσεων που απλώς θέλουν να επωφεληθούν από τις περιστάσεις για να μην πληρώσουν, για να μην παίζουν με τους ίδιους κανόνες όπως ο υπόλοιπος κόσμος».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments