Διεθνή

Καταδικαστική απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για τη Σαουδική Αραβία και του καναλιού BeoutQ.

Καταδικαστική απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για τη Σαουδική Αραβία και του καναλιού BeoutQ.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου εξέδωσε απόφαση κατά των παραβιάσεων των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας που προέβη η Σαουδική Αραβία λόγω της πειρατείας που πραγματοποίησε το Κανάλι BeoutQ .

Τέλος φαίνεται πως παίρνει μια μακρόχρονη διαμάχη μετά την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου κατά της Σαουδικής Αραβίας για την κλοπή τηλεοπτικου υλικού από το Κατάρ μέσω του πειρατικού καναλιού BeoutQ. Όλα ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2017, όταν το πειρατικό κανάλι BeoutQ ξεκίνησε την κλοπή τηλεοπτικού υλικού που αφορούσε την μετάδοση μεγάλων αθλητικών αγώνων ποδοσφαίρου από το Κατάρ και να τα δείχνει παράνομα στο διαδίκτυο. Τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου το συγκεκριμένο κανάλι ξεκινά μέσω χάκερς κυβερνοεπίθεση στο Κατάρ υποκλέπτοντας και δημοσιογραφικό υλικό το οποίο υπάγεται υπό τον νόμο περί προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων του δημοσιογραφικού συγκροτήματος beN και αναμετάδοσή του μέσω του Δορυφορικού Καναλιού Arabsat της Σαουδικής Αραβίας.

Επιπλέον προέβη στην πώληση αποκωδικοποιητών και σύναψε συμφωνίες με συνδρομητές πράνομα στη Σαουδική Αραβία. Τον Απρίλιο του 2018 οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ξεκινούν να παρακολουθούν το κανάλι BeoutQ εξαιτίας της πειρατείας που διέπραξε το 2018. Τον Οκτώβριο του 2018 το Κράτος του Κατάρ ξεκινά τις διαδικασίες προσφυγής στην Αρχή Επίλυσης Διαφορών που υπάγεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, κατά της Σαουδικής Αραβίας για την παραβίαση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Τον Ιανουαριο του 2019 η Διεθνής Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου, η Ασιατική Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου, το Αγγλικό Πρέμιερ Λιγκ και άλλοι οργανισμοί καταδίκασαν την πειρατεία του καναλιού BeoutQ.

Τον Ιούνιο του 2019 Γαλλικό Δικαστήριο επιβεβαιώνει την εμπλοκή και συμμετοχή του Δορυφορικού Καναλιού Arabsat στην αναμετάδοση του περιεχομένου του καναλιού BeoutQ. Και ερχόμαστε στο σήμερα όταν πριν από λίγα 24ωρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου εξέδωσε απόφαση κατά των παραβιάσεων της Σαουδικής Αραβίας των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, εξαιτίας όχι μόνο της άρνησής της να λάβει μέτρα κατά της πειρατείας του καναλιού BeoutQ, αλλά και της ενθάρρυνσής του.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου ζήτησε από την Σαουδική Αραβία να λάβει διορθωτικά μέτρα που να συνάδουν με τους κανονισμούς των Συμφωνιών του Οργανισμού. Από την πλευρά του το υπουργείο Εμπορίου του Κατάρ χαιρέτισε την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου κατά των παραβιάσεων των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας από τη Σαουδική Αραβία. Σε δήλωσή του ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας του Κατάρ Ali bin Ahmed Al Kuwari, δήλωσε ότι: “Το Κατάρ, και οι διεθνείς κάτοχοι δικαιωμάτων, σημείωσαν μια ηχηρή νίκη σήμερα.

Περιμένουμε από τη Σαουδική Αραβία, ειδικά επειδή φιλοξενεί την επερχόμενη G20, να σεβαστεί αυτήν την απόφαση και να τερματίσει αμέσως την κλοπή και την πειρατεία δικαιωμάτων IP. Μπορούν να ξεκινήσουν με την τήρηση της απόφασης του ΠΟΕ και διεξάγοντας μια δίκαιη, έγκαιρη και διαφανή νομική διαδικασία εναντίον των δραστών προκειμένου να σταματήσει αυτή η υποκλοπή πνευματικών δικαιωμάτων”.

Η απόφαση του ΠΟΕ διαπίστωσε ότι το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας έχει παραβεί τις υποχρεώσεις του βάσει της συμφωνίας του ΠΟΕ για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στον τομέα του εμπορίου («συμφωνία TRIPS») και απέτυχε να προστατεύσει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας με την άρνηση να αναλάβει δράση κατά του πειρατικού καναλιού beoutQ.

Στην έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που δημοσιεύτηκε χθες, η ελεγκτική επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το beoutQ υποκλέπτει περιεχόμενο που προστατεύεται από τα πνευματικά δικαιώματα της εταιρείας Qatar bein Media Group LLP (beIN) στη Σαουδική Αραβία. Ενώ αγόραζε συνδρομές μέσω πολλών καταστημάτων λιανικής σε όλη τη Σαουδική Αραβία.

Η έκθεση ανέφερε ότι, εκτός από το αποκλειστικό αθλητικό περιεχόμενο της πειρατείας του beIN, τα κουτιά beoutQ επιτρέπουν την πρόσβαση σε χιλιάδες πειρατικές ταινίες, τηλεοπτικές εκπομπές και τηλεοπτικά κανάλια από όλο τον κόσμο και οι πειρατικές εκπομπές έχουν μεταδοθεί μέσω δορυφορικών συχνοτήτων Arabat με έδρα τη Σαουδική Αραβία. Και επιπλέον η εταιρεία, η Saudi Selevision Company LLC, “επέτρεψε ή βοήθησε την beoutQ να μεταδώσει το πειρατικό της περιεχόμενο στο Arabatat”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments