Διεθνή

Αγιά Σοφιά Τουρκία: Οι ψηφοφόροι του Ερντογάν θέλουν την μετατροπή της σε τζαμί

Αγιά Σοφιά Τουρκία: Οι ψηφοφόροι του Ερντογάν θέλουν την μετατροπή της σε τζαμί
Αγιά Σοφιά Τουρκία: Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του Ρετζέο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να δει την Αγιά Σοφιά τζαμί.

Οι εννέα στους δέκα ψηφοφόρους του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και του Εθνικιστικού Κινήματος της Τουρκίας (MHP) τάσσονται υπέρ της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας. Η συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποιήθηκε από το κόμμα του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και βρήκε, επίσης, θετικούς επτά στους δέκα ψηφοφόρους του κόμματος İYİ, καθώς και τέσσερις στους δέκα ψηφοφόρους του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Επιπλέον, πολλοί πολιτικοί από τα δύο πρώτα κόμματα εκδήλωσαν την άποψη πως στις 15 Ιουλίου που θα συμπληρωθούν τα τέσσερα χρόνια από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία. Σημειώνεται πως το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας αναμένεται να συνέλθει στις 2 Ιουλίου, προκειμένου να εξετάσει αίτημα ακύρωσης του προεδρικού διατάγματος, που μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε μουσείο το 1934.

«Αν γίνει τζαμί η Αγιά Σοφιά εκπληρώνεται η επιθυμία του Σουλτάνου Μωάμεθ»

Υπενθυμίζεται, πως ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, δήλωσε τις προηγούμενες ημέρες μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu», πως «οι αλυσίδες της Αγίας Σοφίας πρέπει να σπάσουν, ώστε να επιτραπεί η μουσουλμανική προσευχή». «Το να σπάσουμε τις αλυσίδες της Αγίας Σοφίας, ανοίγοντάς την για μουσουλμανική προσευχή είναι επιθυμία όλων μας. Εκπληρώνει την επιθυμία του Σουλτάνου Μωάμεθ» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ είπε ότι η αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας αποτελεί ζήτημα εθνικής κυριαρχίας και δεν αφορά τη διεθνή κοινότητα.

Την ίδια ώρα, τα τουρκικά ΜΜΕ δεν παραλείπουν να διοχετεύουν στον Τύπο διάφορες πληροφορίες σχετικά με τις προετοιμασίες του μνημείου ώστε να μετατραπεί σε τζαμί. Ο Τούρκος δημοσιογράφος, Αχμέτ Αναπαλί, σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι Τ24 δήλωσε ότι τα χαλιά που έχουν αγοραστεί για να καλύψουν τα 7 χιλιάδες τ.μ. της Αγίας Σοφίας είναι σε χρώμα μωβ, όπως και την περίοδο του Μωάμεθ του Πορθητή κι ότι η απόφαση του ΣτΕ θα είναι η αναμενόμενη, δηλαδή η μετατροπή σε τζαμί, κι ότι δεν αναμένεται κάποια έκπληξη. Όπως είπε ο Αναπαλί: “Έχω πει ότι τα χαλιά της Αγίας Σοφίας είναι έτοιμα. Σε μια ιδιωτική συνομιλία που είχα με ένα όνομα πολύ ισχυρό και με επιρροή λίγο κάτω από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έμαθα ότι θα στρωθούν χαλιά σε χρώμα μωβ σε μία έκταση 7 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων στην Αγία Σοφία, όπως και την περίοδο του Σουλτάνου Μωάμεθ”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments