Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις 2020: Συμψηφισμοί αυτόματα από την ΑΑΔΕ – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι

Φορολογικές δηλώσεις 2020: Συμψηφισμοί αυτόματα από την ΑΑΔΕ – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι
Φορολογικές δηλώσεις 2020: Η ΑΑΔΕ με νέα της εγκύκλιο γνωστοποιεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι, τι γίνεται στην περίπτωση βεβαιωμένων οφειλών σε δημόσιο, ταμεία και εφορία, για τα εκκαθαριστικά μεταξύ συζύγων κι άλλα.

Xθες Πέμπτη 18 Ιουνίου το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε παράταση της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα έως και τις 29 Ιουλίου 2020, έχοντας πλήρη επίγνωση των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.  Πρωτοβουλία η οποία κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να διευκολυνθούν όλοι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις ώστε να κάνουν τη φορολογική δήλωσή τους. Όμως, επισημαίνεται ότι δεν αλλάζει η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος, η οποία είναι η 31η Ιουλίου 2020.

Θα υπάρξουν και σε άλλα μέτρα διευκόλυνσης ώστε οι πολίτες να εξοφλήσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις

Πέρυσι τέτοια εποχή είχαν υποβληθεί περίπου 3.000.000 δηλώσεις. Οι φορολογούμενοι περίμεναν την παράταση  η οποία από την αρχή θεωρούνταν δεδομένη τουλάχιστον έως τις 25 Ιουλίου. Και όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι, θα είναι μέχρι τέλος Ιουλίου. Πάντως, αξίζει να τονισθεί πως η ελληνική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει και θα προχωρήσει και σε άλλα μέτρα διευκόλυνσης των φυσικών και νομικών προσώπων σε ό,τι αφορά στην εξόφληση των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

Στην περίπτωση βεβαιωμένων οφειλών σε δημόσιο, ταμεία και εφορία, τότε η επιστροφή φόρου ψαλιδίζεται ή μηδενίζεται

Το σχέδιο δράσης που έχει σταλεί στις εφορίες δεν μιλά για συμψηφισμούς με ληξιπρόθεσμες απλήρωτες οφειλές. Αναφέρεται στις βεβαιωμένες οφειλές. Θεωρητικά δηλαδή θα μπορεί να γίνεται συμψηφισμός αυτόματα από την ΑΑΔΕ, ακόμα και για τρέχουσες οφειλές (πχ ΕΝΦΙΑ ή ασφαλιστικές εισφορές και πρόστιμα) πριν καν περάσει η διορία πληρωμής τους και καταστούν αυτά ληξιπρόθεσμα.

Συγκεκριμένα, με βάση τη νέα Εγκύκλιο της ΑΑΔΕ προκύπτον τα εξής:

  •  Εάν ο φορολογούμενος δικαιούται επιστροφή φόρου, η Φορολογική Διοίκηση, αφού συμψηφίσει τους οφειλόμενους από τον φορολογούμενο φόρο με το ποσό προς επιστροφή, προβαίνει στην επιστροφή της τυχόν προκύπτουσας διαφοράς (αρθ.42 ν.4174).
  • Το επιστρεπτέο ποσό καταβάλλεται στον φορολογούμενο εντός ενενήντα (90) ημερών από την υποβολή έγγραφου αιτήματος του φορολογουμένου, εκτός εάν προβλέπεται μικρότερο χρονικό διάστημα από άλλη διάταξη της φορολογικής νομοθεσίας (αρθ.42 ν.4174).
  •  κατά την επιστροφή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων στους δικαιούχους, τυγχάνουν εφαρμογής μεταξύ άλλων, οι διατάξεις περί αποδεικτικού ενημερότητας και συμψηφισμού
  •  προβλέπεται (α) έλεγχος για τυχόν οφειλές, (β) συμψηφισμός αυτών με βεβαιωμένες στη Φορολογική Διοίκηση οφειλές, κατά τις διατάξεις του ν. 4174/2013 και του ν.δ. 356/1974 (Κ.Ε.Δ.Ε.) ή (γ) παρακράτηση αυτών κατά τις διατάξεις περί έκδοσης αποδεικτικού ενημερότητας ή βεβαίωσης οφειλής και (δ) συμψηφισμός αυτών με οφειλές σε Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ). Εν συνεχεία διενεργείται από τη Δ.Ο.Υ. η μεταφορά των προς επιστροφή ποσών, στους λογαριασμούς πληρωμών των δικαιούχων.
  • εάν ο δικαιούχος της επιστροφής οφείλει στους Ο.Κ.Α. τότε αποστέλλεται στη Δ.Ο.Υ. φορολογίας του δικαιούχου επιστροφής ψηφιακά εκκαθαρισμένα Α.Φ.ΕΚ., προκειμένου να γίνει ο σχετικός έλεγχος και η απόδοση των παρακρατούμενων ποσών στους Ο.Κ.Α.. Εν συνεχεία διενεργείται από τη Δ.Ο.Υ. η μεταφορά των προς επιστροφή ποσών, στους λογαριασμούς πληρωμών των δικαιούχων.
  • Από όλες τις ως άνω διατάξεις και οδηγίες, πουθενά δεν προκύπτει ότι ο φόρος που συμψηφίζεται πρέπει να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμος. Αντιθέτως «βεβαιωμένη οφειλή» που υφίσταται ή θα προκύψει μετά την έκδοση του εκκαθαριστικού, μπορεί να εξοφλείται αυτόματα, αντί να εισπράξει τα λεφτά ο κάθε δικαιούχος. Περιορισμός ημερών (90) για επιστροφή φόρου, όπως συνάγεται από τα παραπάνω, υφίσταται εάν έχει προηγηθεί αίτηση του οφειλέτη.

Για τα εκκαθαριστικά μεταξύ συζύγων, ο γενικός κανόνας είναι:

  • Πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου/ μερών συμφώνου συμβίωσης (εφεξής ΜΣΣ) δεν συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου και στην περίπτωση που έχουν και οι δύο πιστωτικά ποσά επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά.
  • Ωστόσο, η επιστροφή του φόρου των συζύγων/ ΜΣΣ που προκύπτει από την κοινή τους δήλωσή καταχωρίζεται στα βιβλία επιστρεπτέων ποσών της Δ.Ο.Υ. του Υπόχρεου, ακόμη και στις περιπτώσεις που οι σύζυγοι έχουν διαφορετική Δ.Ο.Υ. λόγω του ότι ένας εκ των δύο (ή και οι δύο) ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα ή λόγω διαφορετικής φορολογικής κατοικίας.
  • Συνεπώς οι πράξεις προσδιορισμού φόρου που εκδίδονται με την υποβολή κοινής δήλωσης αναγράφουν και στους δύο συζύγους / Μ.Σ.Σ. τη Δ.Ο.Υ. του υπόχρεου συζύγου.
  •  Από τα 6,5 εκατομμύρια δηλώσεις που θα υποβληθούν εφέτος, η ΑΑΔΕ θα πρέπει να εκδώσει 9 εκατομμύρια εκκαθαριστικά, εκ των οποίων 1 στα 10 είναι πιστωτικό και 1 στα 3 χρεωστικό (ενώ 1 στα 2 βγαίνει μηδενικό και ούτε πληρώνει ούτε παίρνει επιστροφή ο φορολογούμενος).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments