Ελλάδα

Παρνασσός: Αγωνία για ηλικιωμένο άντρα που έπεσε σε χαράδρα

Παρνασσός: Αγωνία για ηλικιωμένο άντρα που έπεσε σε χαράδρα
Παρνασσός: Συναγερμός έχει σημάνει στην Αστυνομία, την Πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ για πτώση ηλικιωμένου σε χαράδρα κοντά στη Φτερόλακκα στον Παρνασσό.

Συναγερμός έχει σημάνει από το απόγευμα του Σαββάτου 20 Ιουνίου στο κέντρο Αστυνομίας, Πυροσβεστικής και ΕΚΑΒ για πτώση ηλικιωμένου σε χαράδρα κοντά στη Φτερόλακκα στον Παρνασσό. Ο ηλικιωμένος συνηθίζει να μαζεύει τσάι από ορεινά μονοπάτια του βουνού, αυτή τη φορά όμως κάτι δεν πήγε καλά και έπεσε σε χαράδρα.

Ο ίδιος, σύμφωνα με το lamiareport, ειδοποίησε για βοήθεια.

Άμεσα κινητοποιήθηκε το Αστυνομικό Τμήμα Αμφίκλειας – Ελάτειας, το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αμφίκλειας, η Πολιτική Προστασία του Δήμου, ενώ ακολούθησε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και μονάδα διάσωσης της 7ης ΕΜΑΚ από Λαμία. Στην αρχή υπήρχε επικοινωνία με τον ηλικιωμένο στη συνέχεια όμως αυτή κατέστη προβληματική και εκφράζονται φόβοι για την υγεία του, καθώς φέρεται να έχει χτυπήσει στο κεφάλι. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ο άνδρας έπεσε στη χαράδρα είναι μέχρι στιγμής άγνωστες.

Λίγα λόγια για το βουνό του Παρνασσού:

Ο Παρνασσός είναι ένα βουνό με εντυπωσιακές ορθοπλαγιές και βραχώδεις εκτάσεις, του οποίου το μεγαλύτερο τμήμα (76,6 %) καταλαμβάνουν οι σκληροί ασβεστόλιθοι. Λόγω της επικράτησης του ασβεστόλιθου, το καρστ του Παρνασσού είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό και κάποιοι καρστικοί σχηματισμοί, όπως η Καταβόθρα της Λιλαίας και το Κωρύκειο Άντρο, είναι γνωστοί σε εθνικό επίπεδο.

Με μέσο ετήσιο ύψος ατμοσφαιρικών κατακρημνισμάτων στα 1468,2 mm σε υψόμετρο 1300 μέτρων, το κλίμα της περιοχής χαρακτηρίζεται υγρό: οι χειμώνες είναι κυρίως δριμείς με μεγάλη διάρκεια, ενώ τα καλοκαίρια δροσερά με τη θερινή περίοδο να περιορίζεται σημαντικά ή να εξαφανίζεται. Παρά ωστόσο την ένταση των βροχοπτώσεων, η επιφανειακή απορροή είναι μικρή, ως συνέπεια μάλλον της επικράτησης του υδατοπερατού ασβεστόλιθου. Από την άλλη όμως, πιστεύεται ότι η υπόγεια υδρολογία της περιοχής είναι ιδιαίτερα σημαντική, πράγμα που δικαιολογεί το μεγάλο αριθμό πηγών.

Ο Παρνασσός είναι ένα σύνθετο οικοσύστημα, το οποίο διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία τοπίων και βιοτόπων, με απόρροια να φιλοξενεί μια πλούσια όσο και σπάνια βιοποικιλότητα. Η προστατευόμενη περιοχή χαρακτηρίζεται από μεγάλο αριθμό φυτικών taxa, ιδιαίτερης επιστημονικής σημασίας και σπουδαιότητας. Συνολικά έχουν αναφερθεί στην περιοχή 854 taxa, από τα οποία τα 6 (Centaurea musarum, Hieracium gaudryi, Eryssimum parnassi, Euphorbia orphanidis, Bupleurum capillare, Campanula ripicula) είναι ενδημικά του Παρνασσού. Παράλληλα, στην περιοχή υπάρχει μεγάλος αριθμός στενοενδημικών ειδών (ενδημικά της Στερεάς Ελλάδας, της Ελλάδας κτλ), ενώ αρκετά είδη της περιοχής κατατάσσονται σε διάφορες κατηγορίες επικινδυνότητας σύμφωνα με WCMC, Π.Δ.67/1981, UNEP, R.D.B. και της Σύμβασης Βέρνης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments