Ελλάδα

Πλημμύρα Μάνδρα Ευθύμης Λέκκας: Αυτά κατέθεσε ο καθηγητής στη δίκη

Πλημμύρα Μάνδρα Ευθύμης Λέκκας: Αυτά κατέθεσε ο καθηγητής στη δίκη
Πλημμύρα Μάνδρα Ευθύμης Λέκκας: Τα αίτια της φονικής πλημμύρας στην Μάνδρα, στις 15 Νοέμβριου 2017, κατέθεσε στη δίκη ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας.

Την επιστημονική του εκτίμηση για τα αίτια της φονικής πλημμύρας στην Μάνδρα, στις 15 Νοέμβριου 2017, που στοίχισε τη ζωή σε 25 συμπολίτες μας κατέθεσε στη δίκη ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας. Ο καθηγητής, που άνοιξε τις μαρτυρικές καταθέσεις ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, εστίασε την κατάθεση του σε δύο άξονες που καθόρισαν το τραγικό αποτέλεσμα των νεκρών και των τεράστιων υλικών καταστροφών.

Ο πρώτος σύμφωνα με τον μάρτυρα, αφορά την ένταση της βροχόπτωσης και ο δεύτερος την απουσία πλαισίου, όπως αυτό της αντισεισμικής προστασίας, για τις πλημμύρες και τις φωτιές.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, η βροχόπτωση που έπληξε όχι μόνο τη Δυτική Αττική αλλά σχεδόν όλη τη χώρα, τις επίμαχες ημέρες, ήταν πρωτόγνωρη. Σύμφωνα με τον καθηγητή ανάλογο φαινόμενο είχε να παρατηρηθεί στη Δυτική Αττική και δη στη Μάνδρα τουλάχιστον 150 χρόνια. «Ήταν τεράστιο το ύψος βροχής, πρωτόγνωρο για την Αττική. Υπήρξε έντονη ραγδαιότητα. Ήταν η πιο ραγδαία βροχόπτωση που έχουμε δει τα τελευταία 20 χρόνια σε όλη την Ελλάδα. Η φύση του εδάφους διευκόλυνε την έντονη απορροή των νερών» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως «ένας τεράστιος όγκος φερτών υλικών τριπλασίασε τον όγκο του νερού».  Ο κ. Λέκκας επισήμανε παράλληλα στην κατάθεσή του πως το καιρικό φαινόμενο βροχόπτωσης είχε προσδιοριστεί δύο μέρες πριν, «ασαφώς, ενώ καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να εξειδικευτεί τοπικά».

Εξηγώντας στο δικαστήριο τον δεύτερο άξονα που επέδρασε για το αποτέλεσμα που είχε η περιοχή της Μάνδρας ο κ. Λέκκας τόνισε την «άναρχη δόμηση» και την πλήρη απουσία έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης.  Ο μάρτυρας επισήμανε πως η πόλη χτίστηκε μετά το 1960 στην κοίτη ποταμού χωρίς κανένα απολύτως έργο. Θέλοντας να καταδείξει στο δικαστήριο πως η Μάνδρα δεν είναι εξαίρεση και ότι συνολικά απουσιάζει δομημένο πλαίσιο για την αντιπλημμυρική προστασία είπε: «Ενώ ως χώρα έχουμε από τις αρχές της δεκαετίας του ‘80 αντισεισμική προστασία και αντισεισμικό σχεδιασμό, δεν έχουμε καταφέρει να αποκτήσουμε αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο για τις πλημμύρες και τις φωτιές». Τόνισε δε πως «μόλις προ ημερών δόθηκε οδηγία στους δήμους, με το νέο θεσμικό πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας για να προσδιορίζουν τον πλημμυρικό κίνδυνο».

Η δίκη για την υπόθεση έχει ξεκινήσει από τον Ιανουάριο.

Υπενθυμίζεται, πως η δίκη ξεκίνησε ξανά χθες, Δευτέρα 22 Ιουνίου. Η διαδικασία είχε σταματήσει λόγω των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. Οι πρώτοι εννέα μάρτυρες, από τους συνολικά 135 που περιλαμβάνει το κατηγορητήριο, είναι επιστήμονες. Η συντριπτική πλειοψηφία των μαρτύρων είναι συγγενείς των θυμάτων αλλά και πολίτες που επέζησαν από τον ορμητικό χείμαρρο.

Συνολικά, στα 21 ανέρχονται τα άτομα από όλους τους αρμόδιους φορείς που κατηγορούνται για πλημμελήματα, όπως ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και πλημμύρα από αμέλεια. Μεταξύ αυτών των προσώπων βρίσκεται η τέως περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ο τέως αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Γιάννης Βασιλείου, οι τότε δήμαρχοι Μάνδρας, ΕλευσίναςΜεγαρέων, στελέχη της πολεοδομίας και των αρμόδιων δήμων. Στην πρότασή της η εισαγγελέας που ερεύνησε την υπόθεση είχε διαπιστώσει πλήρη έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων στην πληγείσα περιοχή «μολονότι υπήρχαν ώριμες μελέτες, εγκεκριμένες πιστώσεις και «κατεπείγον εκτέλεσης των έργων».

DreamLab app: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μας βοηθάει να κάνουμε πιο έξυπνες διατροφικές επιλογές

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments