Ρένα Δούρου

Ρένα Δούρου
Η Ειρήνη (Ρένα) Δούρου είναι Ελληνίδα πολιτικός, πρώην βουλευτής (2012-2014) και περιφερειάρχης Αττικής (2014-2019)

Γεννήθηκε το 1974 στο Αιγάλεω Αττικής και είναι απόφοιτη του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών από το Πανεπιστήμιο του Έσσεξ (μέσω υποτροφίας) στις Πολιτικές Επιστήμες. Πρόσφατα, τον Ιούλιο του 2018 το Πανεπιστήμιο του Έσεξ την αναγόρευσε σε επίτιμη Διδάκτορα. Μεταξύ άλλων, υπήρξε συνεργάτρια του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων.

Συμμετείχε ενεργά στο φοιτητικό κίνημα. Μιλάει τέσσερις ξένες γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και τουρκικά. Eχει γράψει το βιβλίο Η Απόλαυση του Εθνικισμού (2007), ενώ έχει συμπράξει σε διάφορα συλλογικά έργα σχετικά με ζητήματα εθνικής και διεθνούς πολιτικής. Το 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της Μια κουβέντα με τον Γλέζο και το 2019 το Πέντε ομιλίες για το ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων και τα δύο από τις εκδόσεις Λιβάνη. Αρθρογραφεί στον Τύπο. Τον Οκτώβριο του 2016 ορίστηκε μέλος της επιτροπής διαλόγου για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Εκλέχτηκε βουλευτής Β΄ Αθηνών με τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς στις εκλογές της 6ης Μαΐου και της 17ης Ιουνίου 2012. Διετέλεσε υπεύθυνη της Επιτροπής Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου (ΕΕΚΕ) για την εξωτερική πολιτική, στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ  και στις 2 Φεβρουαρίου 2014 εκλέχτηκε από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014. Στις 26 Μαρτίου του 2014 παρέδωσε τη βουλευτική της έδρα, την οποία έλαβε η Ελένη Αυλωνίτου. Την 25η Μαΐου του 2014 εξελέγη περιφερειάρχης Αττικής, ούσα επικεφαλής του συνδυασμού Δύναμη Ζωής. Στις περιφερειακές εκλογές του 2019, ο συνδυασμός της ήρθε δεύτερος, συγκεντρώνοντας 19,71% στον πρώτο γύρο και 34,21% στον δεύτερο.

  • Κατά της Δούρου και άλλων 19 προσώπων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για τρία αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα που αφορούσαν τις πυρκαγιές στην Αττική το 2018, εμπρησμό από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και σωματική βλάβη κατά συρροή.
  • Ποινική δίωξη έχει επίσης ασκηθεί κατά της Δούρου και άλλων προσώπων για τις πλημμύρες του Νοεμβρίου του 2017 στη Μάνδρα.

Ρένα Δούρου σχετικές ειδήσεις: