Τεχνολογία

Η NASA κάνει διαγωνισμό σχεδίου για την καλύτερη… τουαλέτα στο φεγγάρι

Η NASA κάνει διαγωνισμό σχεδίου για την καλύτερη… τουαλέτα στο φεγγάρι
Στα 35.000 δολάρια το έπαθλο, έως τις 17 Αυγούστου οι αιτήσεις.

Μπορεί να ακούγεται κάπως αηδιαστικό αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρόκειται για μια πάρα πολύ βασική ανθρώπινη ανάγκη. Ο λόγος για τον διαφορετικό διαγωνισμό που ξεκίνησε η NASA καλώντας όσους έχουν έμπνευση να υποβάλουν σχέδια για νέες και πρωτοποριακές λύσεις σχετικά με την αφόδευση στο φεγγάρι

Με τον διαγωνισμό Lunar Loo Challenge η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος ελπίζει ότι θα λάβει ιδέες για το πώς θα πηγαίνουν οι αστροναύτες τουαλέτα, ικανοποιώντας μια από τις βασικές τους ανάγκες. «Προφανώς και δεν είναι το πρώτο θέμα που μας απασχολεί. Δεν επιστρέφουμε στο φεγγάρι για να έχουμε να λέμε ότι “πήγαμε τουαλέτα” αλλά δεν θέλουμε και καταστάσεις όπως αυτές που έχουμε ζήσει στο παρελθόν» δήλωσε ο project manager Μάικ Ιντερμπαρτόλο.

Το χρηματικό έπαθλο για την καλύτερη ιδέα που θα εφαρμοστεί στην αποστολή Artemis, το πρόγραμμα για την προσελήνωση της πρώτης γυναίκας και του επόμενου άνδρα έως το 2024, ορίστηκε στα 35.000 δολάρια. Οι παλαιότεροι στην NASA θυμούνται ακόμα τα προβλήματα στις αποστολές Apollo όταν αστροναύτες χρησιμοποιούσαν σακούλες που κολλούσαν με ταινία, πρακτική που ορισμένες φορές δεν ήταν και πολύ… ακριβής.

Μνημειώδης είναι η φράση αστροναύτη που έχει αποτυπωθεί στα αρχεία καταγραφής των διαλόγων των πληρωμάτων: «Πώς βρέθηκε αυτό εδώ; Μια κ@@@α πετάει εδώ μέσα». Το ζητούμενο για τη NASA είναι να βρεθεί ένας μηχανισμός που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι αστροναύτες στο φεγγάρι όπου η βαρύτητα είναι το 1/6 αυτής στη Γη.

Πάντως όποιος έχει έμπνευση και πραγματικά δείξει ενδιαφέρον για να βοηθήσει σε αυτό το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η NASA δεν έχει παρά να δηλώσει συμμετοχή. Στην ιστοσελίδα herox.com μπορεί κανείς να μπει μέσα να υποβάλλει την αίτησή του και να πάρει μέρος στον διαγωνισμό.

Οι αιτήσεις θα συγκεντρωθούν και θα αξιολογηθούν, μονάχα οι σοβαρές προτάσεις. Όσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι την 17η Αυγούστου. Στη συνέχεια η φόρμα θα κλείσει και κανείς άλλος δεν θα μπορεί να κάνει αίτηση.  Αυτό που θα πρέπει να έχουν στο νου τους οι ενδιαφερόμενοι δεν πρέπει να είναι η πολυτέλεια αλλά η άνεση των αστροναυτών και η λειτουργικότητα μιας τουαλέτας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments