Πολιτική

Novartis: Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός στις ΗΠΑ προκαλεί αντιδράσεις στην Ελλάδα

Novartis: Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός στις ΗΠΑ προκαλεί αντιδράσεις στην Ελλάδα
Novartis: Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η Novartis AG συμφώνησε να πληρώσει πάνω από 112 εκατομμύρια δολάρια πρόστιμο.

Σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με το υπουργείο Δικαιοσύνης και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) κατέληξε η Novartis, η οποία σε ό,τι αφορά την Ελλάδα παραδέχθηκε αθέμιτες πρακτικές σε επίπεδο επαγγελματιών υγείας χωρίς να γίνεται στο σχετικό κείμενο οποιαδήποτε αναφορά σε εμπλοκή πολιτικών προσώπων.

Όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, η Novartis AG συμφώνησε να πληρώσει πάνω από 112 εκατομμύρια δολάρια πρόστιμο προκειμένου να διευθετήσει τις κατηγορίες για παραβίαση λογιστικών βιβλίων και αρχείων, καθώς και των εσωτερικών λογιστικών ελέγχων. Σύμφωνα με το Reuters, η Novartis Ελλάς θα πληρώσει από την πλευρά της το ποσό των 225 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Συνολική απάντηση στις αιτιάσεις της ΝΔ για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό της Novartis, επιχειρεί να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω πηγών του, που κατηγορούν τη ΝΔ ότι «προσπαθεί να αποκρύψει ότι ο συμβιβασμός της Novartis αποτελεί, σύμφωνα με το ίδιο το κείμενο των δικαστικών Αρχών των ΗΠΑ, παραδοχή για επηρεασμό της ελληνικής κυβέρνησης την περίοδο 2012 – 2015 στις αποφάσεις της για τα φάρμακα της Novartis και προσπαθεί να μιλήσει μόνο για το σκέλος των γιατρών».

Απαντούν επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, στο επιχείρημα της ΝΔ ότι «το κείμενο του συμβιβασμού δεν αναφέρεται ονομαστικά σε πολιτικά πρόσωπα» και υποστηρίζουν ότι «ο συμβιβασμός της Novartis με τις ΗΠΑ, δεν έχει σχέση με το ποιος διέπραξε τα εγκλήματα στην Ελλάδα, αλλά με το δεδομένο ότι διαπράχθησαν. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν ερευνά ούτε θα μπορούσε να ερευνά την ευθύνη ξένων πολιτών για εγκλήματα που τελέστηκαν σε άλλη χώρα, δηλαδή την Ελλάδα, αλλά μονάχα τη ζημία του αμερικανικού Δημοσίου».

Η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει πως στη συμφωνία για την παύση δίωξης κατά της Novartis, που δημοσιοποιήθηκε από το περιφερειακό δικαστήριο του Νιου Τζέρσεϊ, αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σελίδα 15 πως «προέτρεψε αλλοδαπούς (Έλληνες εν προκειμένω) αξιωματούχους να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους προς μία αλλοδαπή, για να επιδράσουν και να επηρεάσουν με αυτόν τον τρόπο, ενέργειες και αποφάσεις της κυβέρνησης, αρχών και υπηρεσιών, ώστε να βοηθήσουν τη Novartis HELLAS στην απόκτηση και διατήρηση επιχειρηματικού οφέλους κατά την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητάς της».

«Η κυβέρνηση διερευνά κάθε τρόπο αποζημίωσης του ελληνικού Δημοσίου»

«Η απόφαση των ΗΠΑ για τη Novartis αναδεικνύει δύο στοιχεία: Πρώτον, γκρεμίζει τη σκευωρία που έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος πολιτικών του αντιπάλων και αφήνει εκτεθειμένη την ηγεσία του. Δεύτερον, δικαιώνει πλήρως τις θέσεις που από την αρχή διατύπωνε, τόσο ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσο και ως πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέθεσε δηλώσεις του πρωθυπουργού για το ζήτημα από τις 22 Φεβρουαρίου 2018 στη Βουλή: «Σκάνδαλο Novartis υπάρχει. Δεν το ανακάλυψαν όμως τα… λαγωνικά της Κυβέρνησης, αλλά οι αμερικανικές Αρχές, η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το FBI. Είναι παγκόσμιο σκάνδαλο και ερευνάται σε περισσότερες από 15 χώρες, και στην Ελλάδα. Παντού, σε όλες τις χώρες η Δικαιοσύνη ανιχνεύει τις περίφημες αθέμιτες πρακτικές… Παντού, στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκονται οι μέθοδοι προώθησης των φαρμάκων. Παντού, λοιπόν, οι δικαστές και οι διωκτικές αρχές εξετάζουν ένα σκάνδαλο οικονομικό, εντοπίζουν ύποπτους και τιμωρούν ενόχους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments