Κόσμος

Μάνφρεντ Βέμπερ: «Τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ευρώπης»

Μάνφρεντ Βέμπερ: «Τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ευρώπης»
Μάνφρεντ Βέμπερ: Ο επικεφαλής της Κ. Ο. του Ε. Λ. Κ. μίλησε για τις σχέσεις ΕΕ Τουρκίας και δήλωσε ότι «θα κάνουμε τα πάντα για να βοηθήσουμε την Ελλάδα να προστατεύσει τα σύνορα».

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της Κ. Ο. του Ε. Λ. Κ, μίλησε για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία και στήριξε τη θέση της Ελλάδας λέγοντας συγκεκριμένα «τα προβλήματα με την Τουρκία δεν είναι διμερή, είναι ευρωπαϊκά. Τα σύνορα της Ελλάδας, χερσαία, θαλάσσια και εναέρια είναι σύνορα της Ευρώπης. Θα κάνουμε τα πάντα για να βοηθήσουμε την Ελλάδα να προστατεύσει αυτά τα σύνορα». Ο ίδιος χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας για εκβιασμό από την τούρκικη πλευρά. Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ αναφέρθηκε και στις σχέσεις που διαμορφώνονται στην ανατολική Μεσόγειο.

«Προκλητική η συμπεριφορά του Ερντογάν»

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ χαρακτήρισε προκλητική τη συμπεριφορά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μια συμπεριφορά που, όπως είπε, «είναι εναντίον της ΕΕ και δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης. Γι’ αυτό η παρουσία υψηλόβαθμων αξιωματούχων στον Έβρο, στα σύνορα με την Τουρκία, είναι ξεκάθαρη απάντηση στην κυβέρνηση Ερντογάν, ότι η Ευρώπη δεν απειλείται και θα προστατεύσει τα σύνορά της».

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ κάλεσε ακόμη την Τουρκία «να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, το οποίο αναγνωρίζει την υφαλοκρηπίδα των νησιών». «Η τουρκική κυβέρνηση, με την κλιμακούμενη επιθετική συμπεριφορά της εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου και την υπογραφή διμερών και παράνομων μνημονίων, είναι κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και παραβιάζει κάθε νόμο και καθετί εθιμικά παραδεκτό που γνωρίζουμε», είπε αναφερόμενος στο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο. Ο Βέμπερ καλεί σε συντονισμένη ευρωπαϊκή δράση υπογραμμίζοντας ότι «η συμπεριφορά του Ερντογάν πρέπει να απαντηθεί ομοιογενώς και δυναμικά, συντονισμένα και άμεσα», ενώ αναφέρει ότι «η ΕΕ είναι παράδειγμα διεθνούς νομιμότητας, που σέβεται τα θεσμικά οικοδομήματα».

Η ανατολική Μεσόγειος, η Τουρκία και η Κύπρος

Αναφορικά με τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Μάνφρεντ Βέμπερ σημειώνει ότι «οι πρόσφατες προκλήσεις της Τουρκίας είναι η συνέχιση αυτού που συμβαίνει στην Κύπρο εδώ και πολύ καιρό και η Τουρκία παίρνει θάρρος να κλιμακώσει ακόμη περισσότερο», ενώ εκφράζει την αλληλεγγύη του στην Κύπρο: «Το ΕΛΚ επαναλαμβάνει ότι τα σύνορα της Κύπρου είναι επίσης ευρωπαϊκά και ο εκβιασμός δεν μπορεί να γίνει ανεκτός», ανέφερε.

Σημειώνει επίσης ότι οι γειτονικές σχέσεις βελτιώνονται μέσω του διαλόγου και τονίζει ότι «η Τουρκία πρέπει να θυμάται ότι τα πιο εποικοδομητικά στοιχεία στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας επετεύχθησαν όχι μέσω της πολιτικής των κανονιοφόρων αλλά μέσω τoυ εκτενούς περιφερειακού διαλόγου. Οτιδήποτε άλλο θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα σ’ αυτή την ασταθή περιοχή». Γι’ αυτό και κάλεσε την Τουρκία να δεχτεί την πρόσκληση της κυπριακής κυβέρνησης να γίνουν διαπραγματεύσεις με καλή πίστη για τη θαλάσσια οριοθέτηση των σχετικών ακτών τους.

Το ζήτημα της Τουρκίας θα τεθεί στην επόμενη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά από πρόταση του αντιπροέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments