Οικονομία

Κομισιόν Ταμείο Ανάκαμψης: Έκτακτη συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών

Κομισιόν Ταμείο Ανάκαμψης: Έκτακτη συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών
Κομισιόν Ταμείο Ανάκαμψης: Έκτακτη συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκαλεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στόχος να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Την ερχόμενη Τετάρτη 8 Ιουλίου αναμένεται να συναντηθούν οι επικεφαλής των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύστερα από πρόσκληση της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Στόχος είναι να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις για το πακέτο ανάκαμψης.  «Η επίτευξη γρήγορα μίας συμφωνίας είναι κρίσιμης σημασίας», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας:

«Για τον σκοπό αυτό και σύμφωνα με το άρθρο 324 της Συνθήκης, κάλεσα τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι και τη γερμανίδα καγκελάριο ‘Αγγελα Μέρκελ, με την ιδιότητά της ως προεδρεύουσας του Συμβουλίου, καθώς και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, για μία συνάντηση στις 8 Ιουλίου για να υπάρξει ενημέρωση για την πρόοδο και να προετοιμασθούν οι εντατικές πολιτικές διαπραγματεύσεις που έχουμε μπροστά μας. Είναι κοινή υποχρέωσή μας να ολοκληρώσουμε αυτό το πακέτο ανάκαμψης χωρίς καθυστέρηση και να δείξουμε σε όλους τους Ευρωπαίους ότι η Ένωση είναι έτοιμη να δράσει προς όφελος όλων».

Ακόμη, η πρόεδρος σημειώνει ότι μετά την παρουσίαση της πρότασης της Κομισιόν στις 27 Μαΐου έχουν γίνει εντατικές συναντήσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. «Αυτές οι ανταλλαγές απόψεων έδειξαν τόσο μία κοινή αποφασιστικότητα να δράσουμε για να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή ανάκαμψη καθώς και έναν κοινό τόπο σε πολλές πλευρές του πακέτου». «Θα χρειαστεί ισχυρή πολιτική καθοδήγηση για να ολοκληρώσουμε αυτό το έργο γρήγορα και επιτυχώς» καταλήγει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Την ίδια ώρα, Ευρωπαίος αξιωματούχος λέει πως υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για να κλείσει η συμφωνία του Ταμείου:

“Οι διαπραγματεύσεις για ένα ταμείο ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουν πριν από τη σύνοδο των ηγετών της Ένωσης αργότερα αυτό τον μήνα”, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις. Ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε ότι οι διαπραγματευτές έχουν στόχο να διατηρήσουν το μέγεθος του προτεινόμενου ταμείου ανάκαμψης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά να μειώσουν οριακά το μέγεθος του πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ. “Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, θα προτείνει έναν προϋπολογισμό για την περίοδο 2021-2027 μεταξύ 1,05 δισεκατομμυρίων ευρώ και 1,94 δισεκατομμύρια ευρώ” είπε η ίδια πηγή.

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: «Οι διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης θα καθορίσουν την οικονομία»

Στο πόσο σημαντικό είναι τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταλήξουν σε συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης, στάθηκε σε δηλώσεις του, τις προηγούμενες ημέρες, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Φίλιπ Λέιν. «Η οικονομία της Ευρωζώνης θα χρειαστεί πολύ καιρό για να ανακάμψει από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού και μία σειρά από ισχυρά στοιχεία που ανακοινώθηκαν πρόσφατα δεν αποτελούν κατ’ ανάγκη καλό οδηγό για τον ρυθμό της ανάκαμψης» σημείωσε και συνέχισε: «Το άνοιγμα της οικονομίας θα οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση των βραχυπρόθεσμων δεικτών για την ανάπτυξη, αλλά καθώς η συρρίκνωση της οικονομίας ήταν επίσης εξαιρετικά μεγάλη, η δραστηριότητα θα παραμείνει πολύ κάτω από τα προ της κρίσης επίπεδά της για μία μακρά περίοδο και η έκταση της αρχικής ανάκαμψης πιθανόν να μην αποτελεί καλό οδηγό».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments