Πολιτική

Βαρβιτσιώτης Αγιά Σοφιά: Αν γίνει τζαμί θα στείλει το μήνυμα ότι η Τουρκία γυρνά σε μια ισλαμική πορεία

Βαρβιτσιώτης Αγιά Σοφιά: Αν γίνει τζαμί θα στείλει το μήνυμα ότι η Τουρκία γυρνά σε μια ισλαμική πορεία
Βαρβιτσιώτης Αγιά Σοφιά: O αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε και τις αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί από τις ΗΠΑ, τις ορθόδοξες χώρες αλλά και τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Καλεσμένοι στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ, «Σήμερα» ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης.

«Αν γίνει η Αγιά Σοφιά τζαμί, σημαίνει πως η Τουρκία εγκαταλείπει τις δυτικές αξίες»

Ο αναπληρωτής υπουργός στις δηλώσεις του, τόνισε ότι εάν τελικά ληφθεί και υλοποιηθεί η Αγιά Σοφιά να γίνει τζαμί, τότε θα στείλει «το μήνυμα ότι η Τουρκία γυρνά σε μια μουσουλμανική και ισλαμική πορεία, εγκαταλείποντας μια πορεία προσέγγισης στις δυτικές αξίες και την πολυπολιτισμική κοινωνία 100 και πλέον χρόνων». Παράλληλα, επεσήμανε τις αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί από τις ΗΠΑ, ορθόδοξες χώρες αλλά και τον Οικουμενικό Πατριάρχη και σημείωσε ότι η εν λόγω απόφαση έχει μεγάλο ρίσκο και όντως μπορεί να οδηγήσει σε διχασμό, με εκατομμύρια Χριστιανούς να αντιτάσσονται στο Ισλάμ.

«Για την Ελλάδα θα σημάνει ότι υπάρχει μια εξαιρετική κλιμάκωση στις μεταξύ μας σχέσεις και σε επίπεδο συμβολισμών», σχολίασε ο κ. Βαρβιτσιώτης και προσέθεσε ότι έθεσε το θέμα την περασμένη Παρασκευή στον εκπρόσωπο της Τουρκίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Από την πλευρά του ο κος Αμανατίδης, τόνισε ότι ο Ερντογάν εργαλειοποιεί την υπόθεση της Αγιάς Σοφιάς και η στάση του αυτή οφείλεται στα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει στην Τυρκία, ενώ κάλεσε επίσης την Άγκυρα «να το σκεφτεί πάρα πολύ» καθώς μια τέτοια κίνηση θα έχει τρομερό αντίκτυπο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στις σχέσεις Ελλάδας – Αρμενίας

Να σημειωθεί πως εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, από τη διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων το σχέδιο νόμου «Κύρωση της Συνολικής και Ενισχυμένης Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας και των κρατών μελών τους, αφενός, και της Δημοκρατίας της Αρμενίας, αφετέρου».

«Η ελληνική Κυβέρνηση καθυστέρησε και καθυστέρησε πάρα πολύ και αδικαιολόγητα για την κύρωση και των δύο συμφωνιών που συζητάμε. Θα έπρεπε να ήμασταν από τους πρώτους που θα κυρώνουν τέτοιου είδους συμφωνίες, ιδιαίτερα δε, όταν αφορούν χώρες όπως η Αρμενία, με την οποία έχουμε μία παραδοσιακή φιλική σχέση, παρότι το διμερές μας εμπόριο είναι σχεδόν ελάχιστο», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε πρόσφατες δηλώσεις.

«Η Ευρώπη, ως παράγοντας ασφάλειας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, και ως μια δύναμη που μπορεί να ανοίγει δρόμους συνεργασίας μέσα από το εμπόριο, μπορεί να γίνει και μία φωνή υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κράτους δικαίου και βεβαίως των δημοκρατικών θεσμών, έτσι όπως τις αντιλαμβανόμαστε και τις υπερασπιζόμαστε», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

«Για τη χώρα μας ως κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόσο η ανατολική εταιρική σχέση, όσο και η συμφωνία που συζητούμε σήμερα με τη Δημοκρατία της Αρμενίας, έχει βαρύνουσα σημασία», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Αθανάσιος Καββαδάς και επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει υποστηρίξει διαχρονικά την εμβάθυνση των ευρωαρμενικών σχέσεων καθώς και τον προεξάρχοντα ρόλο της Αρμενίας στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments