Ελλάδα

Αγία Σοφία: Ο Ρώσος πατριάρχης καλεί τον Ερντογάν να επιδείξει «σύνεση»

Αγία Σοφία: Ο Ρώσος πατριάρχης καλεί τον Ερντογάν να επιδείξει «σύνεση»
Αγία Σοφία: Η ρώσικη εκκλησία καλεί με τη σειρά της τις τουρκικές αρχές να μην μετατρέψουν ένα από τα μεγαλύτερα μνημεία της ορθοδοξίας σε τζαμί.

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις των θρησκευτικών ηγετών απέναντι στην εκφρασμένη δήλωση του Τούρκου προέδρου να μετατρέψει σε τζαμί την πρώην βασιλική της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης. Σήμερα η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία κάλεσε σήμερα τις τουρκικές αρχές να επιδείξουν «σύνεση».

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ ο Ρώσος πατριάρχης Κύριλλος εξέφρασε σε ανακοίνωσή του τη «βαθιά ανησυχία» του για το ενδεχόμενο να υπάρξει αλλαγή στο καθεστώς «ενός από τα μεγαλύτερα μνημεία του χριστιανικού πολιτισμού», το οποίο είναι επίσης «ιδιαίτερα προσφιλές στη ρωσική Εκκλησία».

«Οποιαδήποτε απόπειρα να ταπεινωθεί ή να ποδοπατηθεί η χιλιετής πνευματική κληρονομιά της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως εισπράττεται από τον ρωσικό λαό -άλλοτε όπως και σήμερα- με πικρία και αγανάκτηση», προειδοποίησε ο πατριάρχης της Μόσχας.

«Μια απειλή εναντίον της Αγίας Σοφίας είναι μια απειλή για το σύνολο του χριστιανικού πολιτισμού και συνεπώς για την πνευματικότητά μας και την ιστορίας μας», πρόσθεσε καλώντας την τουρκική κυβέρνηση να επιδείξει «σύνεση».

Τι δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Χθες δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. «Εκείνοι παίζουν με όποια παιχνίδια τύχουν στα χέρια τους. Είναι κι αυτό ένα παιχνίδι. Πιστεύω δεν θα το τολμήσουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, από τη Βαλύρα Μεσσηνίας.

Όπως εκτιμά ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας στο mesogeios tv, οι Τούρκοι δεν θα τολμήσουν να μετατρέψουν την Αγιά Σοφιά σε τζαμί. Παράλληλα, σε ερώτηση για τη στάση της Εκκλησίας και της Πολιτείας στη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών επεσήμανε ότι η αντιμετώπιση ήταν συνετή.

Σύντομα η απόφαση για την Αγιά Σοφιά

«Η Πολιτεία έκανε το καθήκον της και από ό, τι φάνηκε από την πορεία των πραγμάτων έδρασε γρήγορα και αποτελεσματικά. Να βοηθήσει ο Θεός να μην έχουμε ξανά τέτοιες δοκιμασίες», προσέθεσε. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος προεξήρχε στο τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του μακαριστού Θεοδώρου Σπηλιώτη, αδελφού του μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης, Ευσταθίου, και πατέρα του πρωτοπρεσβυτέρου Αθανασίου Σπηλιώτη.

Ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα η συνεδρίαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) της Τουρκίας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τέμενος. Η συνεδρίαση διήρκεσε μόλις 17 λεπτά, ενώ η απόφαση αναμένεται να βγει τις επόμενες 15 μέρες. Υπενθυμίζεται, ότι το δικαστήριο της γειτονικής χώρας κλήθηκε να αποφανθεί πάνω σε προσφυγή δύο ΜΚΟ που αιτήθηκαν τη συγκεκριμένη μετατροπή. Το δικαστήριο δεν αποκλείεται να αναβάλλει την απόφαση, χωρίς να μπορεί να προβλεφθεί η τελική έκβαση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments