Πολιτική

Νομοσχέδιο για διαδηλώσεις: Συμφώνησε το ΚΙΝΑΛ – Υιοθέτησε προτάσεις του ο Χρυσοχοΐδης

Νομοσχέδιο για διαδηλώσεις: Συμφώνησε το ΚΙΝΑΛ – Υιοθέτησε προτάσεις του ο Χρυσοχοΐδης
Νομοσχέδιο για διαδηλώσεις: Θα το ψηφίσει το ΚΙΝΑΛ μετά από τροποποιήσεις που είχε προτείνει και έκανε δεκτές ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Την Πέμπτη αναμένεται να ψηφιστεί από την ολομέλεια. Οι αντιδράσεις παραμένουν από συνδικάτα και κόμματα.

Θα ψηφίσει τελικά το ΚΙΝΑΛ το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, παρά την αρχική του διαφωνία. Ο λόγος είναι ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υιοθέτησε κάποιες από τις τροποποιήσεις που είχει προτείνει το κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Το νομοσχέδιο συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί απεργία της ΑΔΕΔΥ που δηλώνει ότι θα πολεμήσει ενάντια στο νομοσχέδιο.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος εξάλλου προέρχεται από τους κόλπους του ΠΑΣΟΚ, δεν δίστασε να προχωρήσει στις απαιτούμενες αλλαγές για να εξασφαλίσει την συναίνεση της κ. Γεννηματά στο νομοσχέδιο που έχει προκαλέσει αντιδράσεις από συνδικάτα αλλά και συνταγματολόγους.

Τι άλλαξε ο Χρυσοχοΐδης

”Όπως αναφέρει το Flash.gr, δεν θα προβλέπεται φυλάκιση έως ενός έτους για όσους μετέχουν σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, η οποία έχει απαγορευθεί νόμιμα με απόφαση της αρμόδιας αστυνομικής ή λιμενικής αρχής. Όπως ανέφερε και ο αρμόδιος υπουργός Μ. Χρυσοχοΐδης «κακώς είχε μπει» το ιδιώνυμο στο νομοσχέδιο.

Θα προβλέπεται πως για την απαγόρευση συνάθροισης θα πρέπει να υπάρχει σύμφωνη γνώμη προέδρου Πρωτοδικών, ο οποίος εάν δεν απαντήσει εντός 24ωρου θα συνεπάγεται πως συμφωνεί με την απαγόρευση. Για τη διάλυση μίας διαδήλωσης θα πρέπει να παρίσταται εισαγγελέας και να δώσει τη σύμφωνη γνώμη του. Εάν δεν παρίσταται, ενημερώνεται αμελλητί.

Για να στηρίξει την υπαναχώρησή της η κα Γεννηματά υποστήριξε ότι με την παρέμβαση του ΚΙΝΑΛ «άλλαξε ριζικά το αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο» και ως εκ τούτου θα το υπερψηφίσει κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της βουλής.

Αναλυτικά η δήλωση της κας Γεννηματά έχει ως εξής:

«Με την καθοριστική παρέμβασή μας, αλλάξαμε ριζικά το αντιδημοκρατικό Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, που απαγόρευε, ουσιαστικά, τις διαδηλώσεις. Ήθελε ανοιχτό το κέντρο αλλά οδοφράγματα στις πορείες. Άλλο ρύθμιση και κανόνες και άλλο κατάργηση συνταγματικών δικαιωμάτων, που για μας είναι αδιαπραγμάτευτα.

Από τις θεσμικές εγγυήσεις, κερδισμένοι είναι οι πολίτες. Γιατί επιπλέον, η μετωπική σύγκρουση που στήθηκε και στο θέμα αυτό θα οδηγούσε σε νέες βίαιες συγκρούσεις στο πολύπαθο κέντρο της Αθήνας. Ψηφίζουμε επί της αρχής το νέο πια νομοσχέδιο και παλεύουμε για περαιτέρω βελτίωση. Δημιουργική αντιπολίτευση απέναντι στη συντήρηση και τον λαϊκισμό».

Τελικά, το νομοσχέδιο για τις «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις» ψηφίστηκε στο σύνολό του, «κατά πλειοψηφία», από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και θα εισαχθεί σήμερα για συζήτηση ενώ την Πέμπτη αναμένεται να τοποθετηθούν με ομιλίες τους στη Βουλή οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων και στη συνέχεια θα ακολουθήσει ψηφοφορία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments