Ελλάδα

Ανδρέας Μαρτίνος: Κάλεσμα στους εφοπλιστές να αποκλείσουν την Τουρκία για δεξαμενισμό και επισκευές

Ανδρέας Μαρτίνος: Κάλεσμα στους εφοπλιστές να αποκλείσουν την Τουρκία για δεξαμενισμό και επισκευές
Ανδρέας Μαρτίνος: Ο Έλληνας εφοπλιστής καλεί τους συναδέλφους του να προχωρήσουν σε ένα είδος εμπάργκο στην Τουρκία. «Να αποκλείσουν το destination Τουρκία για επισκευές και δεξαμενισμό» έγραψε στο Facebook.

Ο Ανδρέας Μαρτίνος, έλληνας εφοπλιστής κάλεσε τους συναδέλφους του να προχωρήσουν σε ένα είδος εμπάργκο στην Τουρκία, μετά την απόφαση να μετατραπεί η Αγιά Σοφιά σε τζαμί. Την απόφαση αυτή την χαρακτήρισε «προσβολή» και «αναίτια πρόκληση» και ως εκ τούτου προέτρεψε τους Έλληνες εφοπλιστές να μην επιλέγουν από δω και μπρος την Τουρκία για δεξαμενισμό και λοιπές εργασίες.

Σύμφωνα με τον ίδιο μετά την εξέλιξη αυτή έχει «πλέον καταστεί σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρχουν επί ίσοις όροις συνομιλίες με ένα ισλαμιστικό εθνικιστικό καθεστώς».

Η ανάρτησή του στο Facebook

Η απόφαση έχει σχολιαστεί αρνητικά από μία σειρά φορείς διεθνώς

Η UNESCO ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς θα αξιολογήσει εκ νέου το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, αφού ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ανακήρυξε τζαμί, νωρίτερα. «Είναι λυπηρό που η απόφαση της Τουρκίας δεν ήταν αντικείμενο διαλόγου, ούτε υπήρξε κάποια γνωστοποίηση νωρίτερα», ανέφερε η Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών σε ανακοίνωσή της. «Λυπηρή» χαρακτήρισε την απόφαση για την Αγιά Σοφιά, με ανακοίνωσή του, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ. svg%3E

Αντιδράσεις από πολλές χώρες όπως Κύπρο, Ρωσία, ΗΠΑ και Αυστρία

Παράλληλα, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εκφράζει τη λύπη της για το ότι η δική της ανησυχία, όπως και άλλων ορθόδοξων εκκλησιών, για την προοπτική να μετατραπεί ο Ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη από μουσείο σε τζαμί, δεν εισακούσθηκε από τις τουρκικές Αρχές. Από την άλλη, την απογοήτευση των ΗΠΑ για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να τη μετατρέψει σε τζαμί εξέφρασε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτέιγκους, απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσινγκτον.

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ επέκρινε έντονα την απόφαση της Τουρκίας. «Λυπούμαστε βαθιά για τη σημερινή απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί και δεν μπορούμε να την κατανοήσουμε! Η κατάργηση του καθεστώτος μουσείου που την καταστούσε προσβάσιμη σε όλους τους πολιτισμούς και τις θρησκείες είναι ένα ακόμη βήμα μακριά από την Ευρώπη», ανέφερε ο Αυστριακός ΥΠΕΞ. «Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, είναι μία ακόμη πρόκληση για το σύνολο του πολιτισμένου κόσμου και των διεθνών οργάνων που τον εκπροσωπούν. Συνιστά ιστορική εκτροπή και βεβήλωση ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς με ιδιαίτερη αξία για τους όπου γης χριστιανούς», δημοσίευσε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Και ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Κονσταντίν Κόσατσεφ, εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να χρησιμοποιηθεί ο Ναός της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια απόφαση μπορεί να προκαλέσει εξαιρετικά αρνητικές αντιδράσεις σε όλο τον χριστιανικό κόσμο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments