Διεθνή

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Η απόφαση για την Αγία Σοφία αφορά το τουρκικό έθνος και κανέναν άλλο

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Η απόφαση για την Αγία Σοφία αφορά το τουρκικό έθνος και κανέναν άλλο
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: "Είναι εσωτερικό μας θέμα" τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος σχετικά με την απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Kriter, ο πρόεδρος της Τουρκίας σημείωσε ότι «η τελική απόφαση για το καθεστώς της Αγίας Σοφίας αφορά το τουρκικό έθνος και κανέναν άλλο. Είναι εσωτερικό μας θέμα», χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά επώδυνη» την απόφαση του 1934 για να γίνει μουσείο η Αγία Σοφία. Ο Τούρκος πρόεδρος στην ίδια συνέντευξη αναφέρεται και στα τεκταινόμενα στην περιοχή της Μεσογείου υποστηρίζοντας ότι η χώρα του «δεν θέλει την ένταση στην περιοχή».

«Το λέω καθαρά και δυνατά. Δεν θέλουμε την ένταση στη Μεσόγειο, που έχει αποτελέσει λίκνο διαφορετικών πολιτισμών κατά τη διάρκεια της ιστορίας. Αντίθετα πιστεύουμε ότι τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων αποτελούν μια ευκαιρία για όλη την περιοχή» λέει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και προσθέτει: «Η πόρτα μας είναι ανοιχτή σε κάθε προσφορά που βασίζεται στη συνεργασία και την δίκαιη διανομή. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους σε αυτή τη βάση» επισημαίνει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Εκκινούν οι εργασίες για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Οι τουρκικές Αρχές άρχισαν επιθεωρήσεις στην Αγιά Σοφιά στο πλαίσιο προετοιμασιών, προκειμένου να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί για μουσουλμανική προσευχή, μία ημερά μετά την απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας να ανοίξει τον δρόμο για την μετατροπή της από μουσείο σε τζαμί.

Ομάδες από το υπουργείο Τουρισμού επιθεώρησαν τον τρούλο και τέσσερις μιναρέδες

Την Παρασκευή 10 Ιουλίου, ο πρόεδρος της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η Μεγάλη Εκκλησία, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, θα ανοίξει ως τζαμί για μουσουλμανική λατρεία την 24η Ιουλίου, για πρώτη φορά από το 1934 και το διάταγμα της κυβέρνησης του Κεμάλ Ατατούρκ, με το οποίο το βυζαντινό μνημείο είχε μετατραπεί σε μουσείο. Μάλιστα, το κτίριο έκλεισε για τους επισκέπτες, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Περιγράφει πως ομάδες από το υπουργείο Τουρισμού επιθεώρησαν τον τρούλο και τέσσερις μιναρέδες, στο πλαίσιο των προετοιμασιών. Η Αγιά Σοφιά τέθηκε υπό την εποπτεία της Αρχής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, ο επικεφαλής της οποίας Αλί Ερμπάς δήλωσε ότι η υπηρεσία του έχει ήδη ξεκινήσει προετοιμασίες προκειμένου να είναι όλα έτοιμα έως την 24η Ιουλίου

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments