Ελλάδα

Νέα μέτρα κορωνοϊός: Δημοσκόπηση δείχνει ότι οι Έλληνες χαλάρωσαν και δεν φορούν μάσκα

Νέα μέτρα κορωνοϊός: Δημοσκόπηση δείχνει ότι οι Έλληνες χαλάρωσαν και δεν φορούν μάσκα
Νέα μέτρα κορωνοϊός: Ο πρωθυπουργός ζήτησε αυστηρούς ελέγχους δίχως εκπτώσεις την ώρα που οι λοιμωξιολόγοι πιέζουν για τη χρήση μάσκας.

Οι λοιμωξιολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι οποίοι εμφανίζονται ανήσυχοι σχετικά με την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας αφού τα κρούσματα είναι πλέον καθημερινά διψήφια.

Να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας;

Η ανακοίνωση της Τετάρτης (15 Ιουλίου) ανέφερε 27 νέα κρούσματα, ενώ πλέον οι επαγγελματίες της Υγείας εισηγούνται η χρήση μάσκας να γίνει υποχρεωτική ακόμα και στους κλειστούς χώρους. Την ίδια ώρα ανησυχητικά είναι τα ευρήματα δημοσκόπησης για την τήρηση των μέτρων. Ο καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος πήρε θέση υπέρ της υποχρεωτικότητας της μάσκας σε κλειστούς χώρους. Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο εξωτερικό για θέματα κορωνοϊού, έγραψε στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook, ότι η «χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους πρέπει να είναι υποχρεωτική».

Αυστηροποίηση στους ελέγχους χωρίς εκπτώσεις

Με αυτή του τη δημοσίευση ο κ. Μόσιαλος συντάχθηκε στο πλευρό μιας σειράς λοιμωξιολόγων που εδώ και μέρες εκπέμπουν αυτό το μήνυμα προς την κυβέρνηση αναφορικά με τις μάσκες. Παράλληλα, στο Μέγαρο Μαξίμου την Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη για τα μέτρα χωρίς ωστόσο να ληφθεί απόφαση για τις μάσκες. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός που ζήτησε «αυστηροποίηση στους ελέγχους χωρίς εκπτώσεις», επεσήμανε δύο τομείς στους οποίους πρέπει να δοθεί έμφαση και αφορούν στην προστασία της Υγείας των εργαζομένων, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές και στην αποφυγή του συγχρωτισμού και των συναθροίσεων, ειδικά στους κλειστούς χώρους. Επίσης τόνισε την ανάγκη μεγαλύτερης ενεργοποίησης των Δήμων και των Περιφερειών για την εφαρμογή των μέτρων.

Περισσότεροι έλεγχοι τόσο σε ανοιχτούς όσο και σε κλειστούς χώρους

Στη σύσκεψη ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους συμμετέχοντες να δώσουν προτεραιότητα στους ελέγχους στους χώρους, ανοιχτούς και κλειστούς, όπου παρατηρείται μεγάλος συνωστισμός. Ένταση των ελέγχων θα υπάρξει και στα λεωφορεία των ΚΤΕΛ. Οι έλεγχοι θα σχεδιάζονται από το συντονιστικό επιχειρησιακό όργανο που λειτουργεί υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα παρέχει καθημερινά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ανησυχία από τη δημοσκόπηση για την τήρηση των μέτρων

Παρά την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων δημοσκόπηση δείχνει πως 4 στους 10 Έλληνες έχουν χαλαρώσει σε σχέση με τα μέτρα. Συγκεκριμένα σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha σε συνεργασία με την εταιρεία Marc το 47,1% απάντησε πως τηρεί τα ίδια μέτρα προφύλαξης όπως και πριν, δηλαδή κατά την περίοδο της καραντίνας. Το 41,6% απάντησε πως ναι μεν τηρεί τα μέτρα αλλά λιγότερο από πριν και το 10,9% απάντησε πως δεν τηρεί τα μέτρα.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε 1.003 νοικοκυριά το διάστημα από τις 10 Ιουλίου έως τις 13 Ιουλίου. Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν στο αν τηρούν τα μέτρα προφύλαξης που τους προστατεύουν από τον κορωνοϊό μετά την άρση της καραντίνας. Στο παρακάτω γράφημα φαίνεται η χαλάρωση στα μέτρα ανά ηλικία και φύλο. Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζει το εύρημα της στάσης που θα τηρήσουν οι πολίτες αν δουν παραβιάσεις των μέτρων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης σχεδόν 6 στους 10 δεν θα αντιδράσει. Συγκεκριμένα, το 57,3% απαντά πως δεν κάνει κάτι εάν παρατηρήσει παραβίαση των μέτρων προστασίας, το 34,5% απαντά πως διαμαρτύρεται στον υπεύθυνο και μόλις το 2,4% απαντά πως κάνει καταγγελία στις αρμόδιες Αρχές.

«Φρένο» στα πανηγύρια

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, «φρένο» στον συνωστισμό που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες μπαίνει με τη ματαίωση των πανηγυριών για τον μήνα Ιούλιο, ωστόσο, υπάρχει το ενδεχόμενο να μην δούμε άλλο πανηγύρι για φέτος το καλοκαίρι. Η τελική απόφαση της κυβέρνησης θα παρθεί τις επόμενες ημέρες αν και όλα συνηγορούν στο ότι θα συνεχιστεί το εν λόγω μέτρο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments