Διεθνή

Boeing 737 – Ιράν: Στην Γαλλία τα μαύρα κουτιά του ουκρανικού αεροσκάφους που κατέρριψε το Ιράν

Boeing 737 – Ιράν: Στην Γαλλία τα μαύρα κουτιά του ουκρανικού αεροσκάφους που κατέρριψε το Ιράν
Boeing 737 - Ιράν: Στάλθηκαν στη Γαλλία τα δύο μαύρα κουτιά του ουκρανικού Boeing που καταρρίφθηκε τον Ιανουάριο πάνω από την Τεχεράνη. Το δυστύχημα είχε στοιχίσει τη ζωή 176 ανθρώπων.

Στην ανακοίνωση πως το Ιράν έστειλε στη Γαλλία τα δύο μαύρα κουτιά του ουκρανικού Boeing που καταρρίφθηκε τον Ιανουάριο πάνω από την Τεχεράνη, προχώρησε σήμερα, Σάββατο 18 Ιουλίου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μοχσέν Μπαχαρβάντ. «Τα μαύρα κουτιά μεταφέρθηκαν στο Παρίσι χθες από αξιωματούχους της υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και από έναν δικαστή και η αποκρυπτογράφησή τους θα ξεκινήσει την Δευτέρα», είπε ο Μπαχαρβάντ μιλώντας στην εφημερίδα Etemad.

Στους 176 οι νεκροί του δυστυχήματος – «Κατά λάθος» καταρρίφθηκε λέει το Ιράν

Υπενθυμίζεται, πως στις 11 Ιανουαρίου οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις παραδέχτηκαν ότι στις 8 Ιανουαρίου κατέρριψαν «κατά λάθος» το αεροσκάφος της Ukraine International Airlines που εκτελούσε την πτήση PS 752 από την Τεχεράνη για το Κίεβο, λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του. Όλοι οι επιβαίνοντες, 176 άνθρωποι, κυρίως Ιρανοί και Καναδοί, σκοτώθηκαν.

Στην απομαγνητοφωνημένη συνομιλία ακούγεται ο κυβερνήτης της μοιραίας πτήσης, ΕΡ3768 από το Σιράζ (στο νότιο Ιράν), που ετοιμαζόταν να προσγειωθεί να ρωτά τον πύργο ελέγχου: «Στη διαδρομή μας υπάρχουν λάμψεις, όπως ενός πυραύλου. Υπάρχει κάτι;» Ο ελεγκτής του απαντά πως δεν έχει κάποια πληροφορία: «Σε τι μοιάζει; Με τι μοιάζει αυτή η λάμψη;», «Μπα, είναι η φωτεινή ουρά ενός πυραύλου», εξηγεί ο κυβερνήτης και αμέσως μετά ο ελεγκτής επιχειρεί να έλθει κατ’ επανάληψη σ’ επαφή με την πτήση της ουκρανικής UAI, που μόλις είχε απογειωθεί, χωρίς όμως αποτέλεσμα. «Ήταν μία έκρηξη, είδαμε μία πολύ μεγάλη λάμψη. Δεν γνωρίζω στ’ αλήθεια τι ήτανε αυτό», προσθέτει μετά ο κυβερνήτης του ιρανικού αεροσκάφους.

Στα τέλη Ιουνίου η γαλλική Υπηρεσία Ερευνών και Αναλύσεων (BEA) έκανε γνωστό ότι το Ιράν ζήτησε επισήμως τη βοήθειά της για να επιδιορθώσει και να κατεβάσει τα δεδομένα των μαύρων κουτιών.

«Η γαλλική κυβέρνηση είχε πολύ καλή συνεργασία με την ιρανική αντιπροσωπεία, για την οποία ευχαριστώ τη Γαλλία», είπε χαρακτηριστικά ο Μπαχαρβάντ. Η ανάλυση των μαύρων κουτιών θα ξεκινήσει στις 20 Ιουλίου, ανέφερε παράλληλα η BEA. “Η αποστολή των μαύρων κουτιών καθυστέρησε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού που έχει πλήξει σκληρά το Ιράν και επειδή παράλληλα ματαιώθηκαν οι περισσότερες διεθνείς πτήσεις”, ισχυρίζεται ο ίδιος.

Τις ημέρες που καταρρίφθηκε το Boeing η ιρανική αεράμυνα ήταν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, αφού προηγουμένως η Τεχεράνη είχε εκτοξεύσει πυραύλους σε μια ιρακινή βάση όπου εδρεύουν Αμερικανοί στρατιώτες, για να εκδικηθεί τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε στη Βαγδάτη στις 3 Ιανουαρίου, από πλήγμα αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments