Οικονομία

Επιδότηση δανείων: Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις διατάξεις

Επιδότηση δανείων: Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις διατάξεις
Επιδότηση δανείων: Κατατέθηκε από την κυβέρνηση στη Βουλή το νομοσχέδιο που φέρει τον τίτλο «Φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας».

Κατατέθηκε από την κυβέρνηση στη Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά σε φορολογικές παρεμβάσεις και άλλες διατάξεις, μεταξύ των οποίων είναι και η επιδότηση δανείων.

Πιο συγκεκριμένα, κατατέθηκε από την κυβέρνηση στη Βουλή το νομοσχέδιο που φέρει τον τίτλο «Φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών (ΕΕ) 2017/1852, (ΕΕ) 2018/822, (ΕΕ) 2020/876, (ΕΕ)2016/1164, (ΕΕ) 2018/1910 και (ΕΕ) 2019/475, συνεισφορά Δημοσίου για την αποπληρωμή δανείων πληγέντων δανειοληπτών λόγω των δυσμενών συνεπειών της νόσου COVID-19 και άλλες διατάξεις».

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, με το σχέδιο νόμου εισάγονται διατάξεις που περιλαμβάνουν, φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας, από τη μια, με την παροχή φορολογικών κινήτρων και στοχευμένων φορολογικών απαλλαγών, και από την άλλη με την εξωδικαστική επίλυση εκκρεμών φορολογικών διαφορών.

Πέρα από αυτά, σύμφωνα με το cnn, εισάγονται διατάξεις που περιλαμβάνουν σημαντικές παρεμβάσεις στο πεδίο της εξώδικης επίλυσης των εκκρεμών ενώπιον των δικαστηρίων φορολογικών διαφορών, παρεμβάσεις για την ενσωμάτωση οδηγιών της ΕΕ, το νέο πρόγραμμα αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών καθώς και ρυθμίσεις για την παροχή της εγγύησης του Δημοσίου προς όργανα και οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε η Ελλάδα να συμμετάσχει στο Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Το εν λόγω σχέδιο νόμου είναι σημαντικό γιατί περιέχει:

  • διατάξεις που αποσκοπούν στην προσέλκυση επενδύσεων, στη διαμόρφωση ευνοϊκότερου φορολογικού περιβάλλοντος, σε στοχευμένες φορολογικές απαλλαγές, σε εξορθολογισμό της φορολογίας των οχημάτων- η οποία λαμβάνει υπόψη περιβαλλοντικούς στόχους και πολιτικές, με σκοπό να στηριχθεί η απασχόληση και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, βάσει των πλέον πρόσφατων ελληνικών και ευρωπαϊκών δεδομένων.
  • σημαντικές παρεμβάσεις στο πεδίο της εξώδικης επίλυσης των εκκρεμών ενώπιον των δικαστηρίων φορολογικών διαφορών, αποσκοπώντας στην ταχεία επίλυσή τους, στην αποσυμφόρηση της διοικητικής δικαιοσύνης και στην τόνωση των φορολογικών εσόδων.
  • εξίσου σημαντικές παρεμβάσεις οι οποίες ενσωματώνουν στην ελληνική νομοθεσία ενωσιακό δίκαιο που συντείνει στον ορθότερο προσδιορισμό της φορολογίας φυσικών και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων σε επίπεδο ΕΕ, στην επίλυση των φορολογικών διαφορών τους, στην καλύτερη λειτουργία της ενιαίας αγοράς και εν τέλει στη διαφύλαξη της φορολογικής βάσης της χώρας. Ειδικότερα, περιλαμβάνονται διατάξεις για την ενσωμάτωση των οδηγιών που αφορούν στη θεσμοθέτηση μηχανισμού επίλυσης φορολογικών διαφορών σε επίπεδο ΕΕ, διατάξεις για την περαιτέρω διοικητική συνεργασία μεταξύ των κρατών- μελών της ΕΕ κατά του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού και για τη θέσπιση κανόνων κατά πρακτικών φοροαποφυγής που έχουν άμεση επίπτωση στη λειτουργία της ενιαίας αγοράς (φορολογία εξόδου, υβριδικές αναντιστοιχίες, ρυθμίσεις στο σύστημα ΦΠΑ). Με βάση τους νέους αυτούς κανόνες, επιδιώκεται να προσδιορίζεται ορθότερα το φορολογητέο εισόδημα στην Ελλάδα, με βάση και διεθνείς πρακτικές, καθώς και να διαφυλάσσεται η φορολογική βάση της Χώρας.
  • το νέο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ», οι δικαιούχοι του οποίου είναι σημαντικά διευρυμένοι, σε σχέση με το πρόγραμμα προστασίας 1ης κατοικίας της προηγούμενης κυβέρνησης (Νόμος 4605/2019).

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Η «ΓΕΦΥΡΑ» αφορά σε:

  • φυσικά πρόσωπα- εργαζόμενους σε κλάδους που έχουν πληγεί, ανέργους που λαμβάνουν έκτακτη στήριξη, ελεύθερους επαγγελματίες σε πληγέντες κλάδους,
  • φυσικά πρόσωπα με μείωση μηνιαίου μισθού, λαμβάνοντας υπόψη τον μέσο μηνιαίο μισθό Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2020, έναντι του μέσου μηνιαίου μισθού Απριλίου και Μαΐου 2020,
  • επαγγελματίες που παρουσίασαν μείωση της εμπορικής δραστηριότητας τους, δηλαδή παρουσίασαν μείωση ΦΠΑ άνω του 20%, λαμβάνοντας υπόψη το β’ τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2019,
  • δικαιούχους που έλαβαν ενίσχυση με τη μορφή της «επιστρεπτέας προκαταβολής»,
  • φυσικά πρόσωπα που εντάσσονται στον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» και
  • ιδιοκτήτες ακινήτων που λαμβάνουν μειωμένο ενοίκιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments