Διεθνή

Κύπρος Τουρκία: Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εταίρους

Κύπρος Τουρκία: Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εταίρους
Κύπρος Τουρκία: Η κυπριακή κυβέρνηση φαίνεται πως βρίσκεται σε συνεννόηση τόσο με την Ελλάδα όσο και με τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Δηλώσεις σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα και τη Navtex που εξέδωσε η γειτονική χώρα, έκανε ο Κύπριος αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας.

Πιο συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κος Σεντώνας σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν. Επίσης, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε  αναφορικά με την έκδοση νέας Νavtex από την Τουρκία που, όπως σημείωσε παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας, η κυπριακή κυβέρνηση παρακολουθεί το θέμα επισταμένα και συνεχώς.

«Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά έχουν γίνει και επαφές με τους Ευρωπαίους εταίρους μας», αποκάλυψε για να τονίσει πως «η ΕΕ οφείλει να επιδείξει μια πιο αποφασιστική στάση απέναντι της Τουρκίας». Εξάλλου, πρόκειται για ένα ζήτημα που θα τεθεί και στη συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Γάλλο Πρόεδρο.

«Θυμίζω ότι κατά την πρόσφατη παρέμβαση του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε την επέκταση μέτρων απέναντι στην Τουρκία. Θεωρούμε σημαντικό το ότι περιλήφθηκε πρόνοια στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αφορά τη χρηματοδότηση τρίτων χωρών, περιλαμβανομένης και της Τουρκίας, στην οποία αναφέρεται ότι αυτή η χρηματοδότηση τίθεται υπό την αίρεση του σεβασμού που επιδεικνύουν οι τρίτες αυτές χώρες στον Καταστατικό Χάρτη των ΗΕ και το διεθνές δίκαιο».

Συνομίλησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Αναστασιάδης

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είχε το μεσημέρι της Τετάρτης 22 Ιουλίου, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. «Είχα προ ολίγου τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη νέα παράνομη ενέργεια της Τουρκίας που παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα Κύπρου και Ελλάδας. Συζητήσαμε για από κοινού δράσεις αλλά και για την αυριανή μου συνάντηση με τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν», έγραψε ο Πρόεδρος της Κύπρου σε ανάρτησή του στο Twitter.

Στο Παρίσι ο Πρόεδρος της Κύπρου

Στο Παρίσι μεταβαίνει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, όπου το πρωί της Πέμπτης 23 Ιουλίου θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του Εμμανουέλ Μακρόν. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, τη συνάντηση των δύο Προέδρων θα απασχολήσουν οι διμερείς σχέσεις, η συνεργασία στους τομείς της Ενέργειας και της Άμυνας, οι τουρκικές προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και θέματα που άπτονται των προτεραιοτήτων της ατζέντας της ΕΕ.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, ο σύμβουλος του Προέδρου για θέματα Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και υπηρεσιακοί παράγοντες. Μετά τη συνάντηση, η οποία θα αρχίσει στις 11:30 (ώρα Κύπρου), οι δύο Πρόεδροι θα προβούν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments