Πολιτική

Ελλάδα – Κύπρος: Με αντι-NAVTEX απαντούν οι δύο χώρες στην Τουρκία

Ελλάδα – Κύπρος: Με αντι-NAVTEX απαντούν οι δύο χώρες στην Τουρκία
Ελλάδα - Κύπρος: NAVTEX εξέδωσαν Ελλάδα και Κύπρος, ως απάντηση στην τουρκική στο Καστελόριζο.

Άμεση ήταν η απάντηση Αθήνας και Λευκωσίας στη NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα ανοιχτά του Καστελόριζου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, η οποία επικαλέστηκε πηγές από τον Ελληνικό Στόλο, Ελλάδα και Κύπρος εκδίδουν αντι-NAVTEX με τις ίδιες ακριβώς συντεταγμένες που έχει η αντίστοιχη τουρκική (0977/20) και η οποία εκδόθηκε από την υδρογραφική υπηρεσία της Αττάλειας. Αφορά σε σεισμικές έρευνες από τα σκάφη Oruc Reis, Ataman και Cengiz Han.

Η επίμαχη περιοχή δεσμεύεται από τις 21 Ιουλίου μέχρι και τις 2 Αυγούστου 2020 και ορίζεται από τις εξής συντεταγμένες:

  • 33 55.22 N – 027 59.83 E
  • 34 58.25 N – 030 31.50 E
  • 34 18.18 N – 030 54.52 E
  • 34 17.03 N – 030 06.12 E
  • 33 49.13 N – 030 06.38 E
  • 33 40.95 N – 028 46.62 E
  • 33 47.37 N – 028 20.27 E
  • 33 52.98 N – 027 59.97 E

Σημειώνεται πως παράλληλα με τη NAVTEX της Τουρκίας παρατηρήθηκε κινητικότητα και στα τουρκικά παράλια. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα militaire.gr, υπήρξε συγκέντρωση μελών των ομάδων ειδικών δυνάμεων του τουρκικού στρατού, στην περιοχή Κας της Τουρκίας, που βρίσκεται απέναντι από το Καστελόριζο. Οι κινήσεις του τουρκικού στρατού παρακολουθούνται στενά από τις ελληνικές δυνάμεις, οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα από τον Έβρο έως τη Γαύδο.

Η τουρκική NAVTEX είναι αυτή:

Εν τω μεταξύ, μονόδρομο χαρακτήρισε χθες τις κυρώσεις στην Τουρκία ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη στιγμή που η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις, αναφερόμενος ουσιαστικά στη NAVTEX νοτιοανατολικά της Κρήτης και του Καστελόριζου. “Η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση, σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα. Η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου συνιστά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης τελικά. Εφόσον συνεχίσει η Τουρκία σε αυτή την κατεύθυνση η επιβολή κυρώσεων από ΕΕ εναντίον της θα είναι μονόδρομος”.

Το υπουργείο Εξωτερικών από την μεριά του, κάλεσε την Τουρκία, με επίσημη ανακοίνωσή του, να τερματίσει τις ενέργειες που σχεδιάζει:

«Η σημερινή αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας με νέα παράνομη τουρκική NAVTEX συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Καταδεικνύει την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την απόλυτη περιφρόνηση, από πλευράς της, του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, των κανόνων καλής γειτονίας, καθώς και των προτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Πρεσβεία μας στην Άγκυρα έχει ήδη προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ οι αρχές μας έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του ΣΑΗΕ. Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Ο μόνος δρόμος για τη σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments