Πολιτική

Τσίπρας Μακρόν: Χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Γάλλου για τη διάσκεψη χωρών του Νότου της Ένωσης

Τσίπρας Μακρόν: Χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Γάλλου για τη διάσκεψη χωρών του Νότου της Ένωσης
Τσίπρας Μακρόν: Τη σύγκληση της Συνόδου των Χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου από τον Γάλλο πρόεδρο χαιρετίζει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Το μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα και την Κύπρο του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, καθώς και την προαναγγελθείσα σύγκληση της Συνόδου των Χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, χαιρετίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Η παρέμβαση του Γάλλου προέδρου έρχεται μετά την έκδοση τουρκικής Navtex για έρευνες σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, την Τρίτη 21 Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, η Άγκυρα ανακοίνωσε έρευνες στον θαλάσσιο χώρο νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Κρήτης, σύμφωνα με τη Navtex που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλεια.

«Όταν πήραμε την πρωτοβουλία μαζί με τον Φρανσουά Ολάντ να ιδρύσουμε τη Σύνοδο των Χωρών του Νότου της ΕΕ, πριν τέσσερα χρόνια στην Αθήνα, το κάναμε γιατί γνωρίζαμε ότι η ανάγκη συνεργασίας μεταξύ μας είναι όρος όχι μόνο φιλίας και συνανάπτυξης, αλλά και ασφάλειας», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook, o κ. Τσίπρας. Παράλληλα σημείωσε: «Χαιρετίζω λοιπόν την πρωτοβουλία του Προέδρου Μακρόν να τη συγκαλέσει εκ νέου, αυτή την κρίσιμη ώρα για την Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειο. Και φυσικά τον συγχαίρω για τα…άπταιστα Ελληνικά του».

Δείτε παρακάτω την ανάρτησή του:

Νωρίτερα ο Εμανουέλ Μακρόν είχε αναρτήσει μήνυμα στο Facebook στα ελληνικά εκφράζοντας την αλληλεγγύη της χώρας του «προς την Κύπρο και την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους». Στο συγκεκριμένο μήνυμα ο Μακρόν καθιστά σαφές ότι «δεν πρέπει να δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της ΕΕ» και υπογραμμίζει ότι «η Ευρώπη οφείλει να προασπίσει την κυριαρχία της».

Επίσης, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρει: «Ας μην αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων» και υπενθυμίζει ότι στην προσεχή σύνοδο της EuroMed 7 θα εξεταστούν τα ζητήματα ασφάλειας στη Μεσόγειο και κάνει αναφορά στο θέμα της Λιβύης, για το οποίο τονίζει ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε άλλες δυνάμεις να παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων».

Ολόκληρη η ανάρτησή του:

“Η Ευρώπη πρέπει να προβεί σε μια ενδελεχή εξέταση των ζητημάτων ασφάλειας στη Μεσόγειο. Θα συγκαλέσω προσεχώς μια διάσκεψη των χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη Μεσόγειο, τα ενεργειακά θέματα και τα ζητήματα ασφάλειας είναι θεμελιώδους σημασίας. Μετατρέπονται σε αντικείμενο διαμάχης από δυνάμεις που αναδεικνύονται ολοένα και περισσότερο και απέναντι στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί ακόμη ελάχιστη επιρροή. Η Ευρώπη οφείλει να προασπίσει την κυριαρχία της.

Ας μην αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων. Για μια ακόμη φορά, θέλω να εκφράσω την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο και την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους. Δεν πρέπει να δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της ΕΕ. Στη Λιβύη, δεν μπορούμε να αφήσουμε άλλες δυνάμεις να παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων. Η επιχείρηση Irini αποτελεί μια από τις απαντήσεις της Ευρώπης. Είναι απαραίτητο να ενισχυθεί περαιτέρω”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments