Πολιτική

Μητσοτάκης Ισπανίδα ΥΠΕΞ: Συζήτησαν για την ανατολική Μεσόγειο στη συνάντηση στο Μαξίμου

Μητσοτάκης Ισπανίδα ΥΠΕΞ: Συζήτησαν για την ανατολική Μεσόγειο στη συνάντηση στο Μαξίμου
Μητσοτάκης Ισπανίδα ΥΠΕΞ: Στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός συζήτησε με την Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και για τη διάθεση των δύο χωρών να αναπτύξουν περαιτέρω τις οικονομικές και εμπορικές τους σχέσεις.

Η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγιαν βρίσκεται στην Αθήνα και συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη συζήτησαν για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς και για την διάθεση των δύο χωρών να εμβαθύνουν στις διμερείς τους σχέσεις.

Νωρίτερα η Ισπανίδα ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογό της Νίκο Δένδια ο οποίος την υποδέχτηκε φορώντας μάσκα με το σήμα του Παναθηναϊκού.  Χθες είχε συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, κ. Τσαβούσογλου όπου σημείωσε την ανάγκη να διατηρήσει η Αγιά Σοφιά τον πανανθρώπινο χαρακτήρα της.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μεγάλο μέρος της συνάντησης απασχόλησε η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Μητσοτάκης, αφού παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις, επισήμανε την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, ενώ συζητήθηκε και η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ενέργειες που έχουν καταδικαστεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση τις προηγούμενες ημέρες.

Ο πρωθυπουργός και η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας επαναβεβαίωσαν το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων και συμφώνησαν στην ανάγκη εμβάθυνσης και διεύρυνσης των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον τομέα των επενδύσεων.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης

Επίσης, συζητήθηκε η συνεργασία των δύο χωρών σε ζητήματα ευρωπαϊκής πολιτικής και κοινού ενδιαφέροντος. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την ανάγκη συνεργασίας των δύο πλευρών, προκειμένου να ανταλλάξουν ιδέες για την καλύτερη και ταχύτερη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, που αποφασίστηκε στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η συνάντηση με τον Τσαβούσογλου

Η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια δήλωσε την Δευτέρα ότι είναι σημαντικό η Αγιά Σοφιά να παραμείνει μέρος της κοινής κληρονομιάς της ανθρωπότητας, μετά την μετατροπή της σε τζαμί την προηγούμενη εβδομάδα.

“Για μας είναι σημαντικό το πνεύμα αυτού του μεγάλου μνημείου της Αγιάς Σοφιάς να διατηρηθεί”, δήλωσε η ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον τούρκο ομόλογό της Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αγκυρα.

Καταλήγοντας τόνισε: “Είναι το κοινό σπίτι των ορθόδοξων Χριστιανών, των Καθολικών αλλά και των Μουσουλμάνων. Για το ζήτημα πιστεύουμε στο διάλογο και πρέπει να υπάρξει ένας διάλογος μεταξύ Τουρκίας και UNESCO.

Απαντώντας, μάλλον, αμήχανα, ο Τσαβούσογλου τόνισε: Αν κατάλαβα σωστά η κυρία Γκονθάλεθ είπε ότι η Αγιά Σοφιά θα πρέπει να είναι το κοινό μας σπίτι. Ενα μνημείο πολιτισμού του οποίο θα είναι ανοιχτό στον κάθε έναν. Είμαστε εντάξει σ’ αυτό. Αν λέει όμως ότι η Αγία Σοφία θα πρέπει να είναι χώρος που θα προσεύχονται και πιστοί άλλων θρησκειών, διαφωνούμε”.

“H Αγιά Σοφιά είναι τζαμί από το 1453. Για μια συγκεκριμένη περίοδο 86 χρόνων έγινε μουσείο, αλλά από το 1453 είναι τζαμί.” Θα την προστατεύσουμε ως μνημείο παγκόσμιος κληρονομιάς, συνέχισε ο Τσαβούσογλου, συμπεριλαμβανομένων και των εικόνων, μαζί με ό,τι άλλο υπάρχει μέσα και αν εννοείτε ότι μπορεί να είνια ανοιχτή για επίσκεψη προς όλους, τότε συμφωνών”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments