Διεθνή

Αυτά είναι τα πιο καρκινογόνα τρόφιμα

Αυτά είναι τα πιο καρκινογόνα τρόφιμα
Τα χρησιμοποιούμε πολύ συχνά και τα δίνουμε και στα παιδιά μας.

Παρά τη σημαντική πρόοδο της επιστήμης η επίπτωση του καρκίνου αυξάνει σταθερά τα τελευταία χρόνια. Το 2012 καταγράφηκαν παγκοσμίως 14,1 εκατομμύρια νέα κρούσματα, το 2018 υπολογίζονται σε 18 εκατομμύρια και εκτιμάται ότι το 2025 θα φθάσουν στα 19,3 εκατομμύρια. Υπολογίζεται ακόμη, ότι οι θάνατοι από καρκίνο παγκοσμίως πλησιάζουν τα 10 εκατομμύρια ετησίως. Στη χώρα μας εκτιμάται ότι παρουσιάστηκαν 67.000 νέα κρούσματα καρκίνου και περίπου 32.000 θάνατοι ετησίως. Σήμερα, ο καρκίνος αποτελεί και στη χώρα μας την πρώτη αιτία θανάτου, με ποσοστό 27% γενικά και 38% στις ηλικίες κάτω των 65 ετών, αφήνοντας πίσω τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Σύμφωνα με την επιστήμη η συγκεκριμένη ασθένεια μπορεί να κληρονομικη, ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμη και η διατροφή που ακολουθεί ένας άνθρωπος και ειδικά σε ότι έχει να κάνει με τις επεξεργασμένες τροφές μπορούν να δημιουργήσουν αυτή την ασθένεια.  Αρκετές από αυτές τις επικινδύνες για τον καρκίνο τροφές τις έχουμε όλοι στην κουζίνα μας, ενώ τις δίνουμε και στα παιδιά μας. Για το λόγο αυτό θέλει μεγάλη προσοχή και όσο γίνεται να τις απομακρύνουμε από τη διατροφή μας.

Επεξεργασμένα κρέατα

Κατανάλωση 50 γραμμαρίων κατεργασμένου κρέατος καθημερινά (δηλαδή λιγότερες από δύο φέτες μπέικον) αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 18%, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Γραφείου για την Έρευνα του Καρκίνου (CIRC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που κατατάσσει το επεξεργασμένο κρέας (μπέικον, λουκάνικα, ζαμπόν κ.λπ.) στις τροφές που είναι επικίνδυνες για την πρόκληση καρκίνου.

Επεξεργασμένο είναι το κρέας που έχει τροποποιηθεί ώστε να επεκταθεί η διάρκεια ζωής του ή η γεύση του, με διαδικασίες όπως το πάστωμα, το κάπνισμα ή με προσθήκη συντηρητικών. Η έκθεση καταλήγει στο παραπάνω συμπεράσμα μετά από ενδελεχή μελέτη και αξιολόγηση όλων των διαθέσιμων επιστημονικών δεδομένων επί του θέματος (800 έρευνες). Έτσι πλέον το επεξεργασμένο κρέας εντάσσεται στην ίδια κατηγορία με το πλουτώνιο, τον αμίαντο και το αλκοόλ ως προς τον κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου.

Αναψυκτικά

Η κατανάλωση σακχαρούχων ποτών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, σύμφωνα με μελέτες επιστημόνων. Η αύξηση της κατανάλωσης σακχαρούχων ποτών έχει συνδεθεί με την αύξηση της παχυσαρκίας, πάθηση που η οποία αναγνωρίζεται ως σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνων. Και δεν είναι μόνο η μεγάλη ποσότητα ζάχαρης που περιέχουν αλλά και το καραμελόχρωμα και η 4-μεθυλιμιδαζόλη που περιέχουν έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο.

Ασπαρτάμη

Η ασπαρτάμη είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα «ολιγοθερμιδικά» ή «μη θερμιδογόνα» ή «έντονης γλυκύτητας» γλυκαντικά που προστίθενται ως υποκατάστατα της ζάχαρης σε τρόφιμα και ποτά με βάση τη σχετική νομοθεσία. Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, η ασπαρτάμη, αλλά και άλλες γλυκαντικές ουσίες όπως η σουκραλόζη και η σακχαρίνη, έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση καρκίνου.

Σολωμός ιχθυοτροφείου

Είναι το πιο τοξικό ψάρι και αυτό δεν το λέμε εμείς αλλά ο Οργανισμός Προστασίας Περιβάλλοντος. Τα ψάρια που προέρχονται από περιβάλλον ιχθυοκαλλιέργειας μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών, επειδή εκτρέφονται με συνδυασμό συνθετικών τροφών, αποτελούμενων από καλαμπόκι, πουλερικά, χοιρινό κρέας, βιταμίνες, αντιβιοτικά και άλλα.

Έρευνες κατέδειξαν την επεξεργασμένη ξηρά τροφή ως το πιο τοξικό συστατικό που καταναλώνουν τα ψάρια ιχθυοτροφείου. Τα υψηλά επίπεδα μόλυνσης στα συγκεκριμένα ψάρια προέρχονται από διοξίνες, PCBs και από συνδυασμό φαρμάκων και εξαιρετικά επικίνδυνων χημικών ουσιών, που μπορούν να προκαλέσουν μόνιμες βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό. Ο σολομός ιχθυοτροφείου περιέχει PCB, χημικό που σχετίζεται με διάφορες μορφές καρκίνου. Το ίδιο επικίνδυνη είναι η συνθετική ασταξανθίνη, που χορηγείται κατά κόρον για να αποκτήσουν και οι σολομοί ιχθυοτροφείου το χαρακτηριστικό ροζ χρώμα των άγριων σολομών.

Ποπ κορν στο φούρνο μικροκυμάτων

Το ποπ-κορν φούρνου μικροκυμάτων περιέχει επικίνδυνες ουσίες μέσα στο σακουλάκι, οι οποίες παράγουν υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ κατά τη διαδικασία μαγειρέματος με μικροκύματα. Παράλληλα, το χημικό διακετύλιο, που περιέχουν, σχετίζεται με βλάβες και καρκίνο των πνευμόνων.

Τρόφιμα σε κονσέρβες

Τι και αν είναι η πιο εύκολη λύση για να φας όταν δεν έχεις το χρόνο να μαγειρέψεις. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα τρόφιμα σε κονσέρβα μπορεί να είναι καρκινογόνα, λόγω μιας χημικής ένωσης που ονομάζεται δισφαινόλη-Α (BPA) και βρίσκεται στην εσωτερική επικάλυψη της κονσέρβας. Η συγκεκριμένη ουσία έχει συνδεθεί επίσης και με πρόκληση διαβήτη τύπου 2.

Προς το παρόν δεν υπάρχει ομόφωνη άποψη σχετικά με το αν υπάρχει αρκετή BPA στις κονσέρβες για να προκληθεί καρκίνος ή αν μεταφέρεται στα τρόφιμα που αυτές περιέχουν. Εάν αγοράζετε κονσέρβες, βεβαιωθείτε ότι το κουτί φέρει σαφώς την ένδειξη «χωρίς BPA» και περιορίστε την κατανάλωσή τους. Μάλιστα λόγω της οξύτητάς τους, οι κονσέρβες με ντομάτες θεωρούνται οι πλέον επικίνδυνες καθώς το κόκκινο αυτό φρούτο απορροφά το συγκεκριμένο χημικό ευκολότερα από άλλες τροφές.

Υδρογονωμένα έλαια (ή αλλιώς trans λιπαρά)

Είναι επεξεργασμένα φυτικά έλαια (φοινικέλαιο, ηλιέλαιο, καρυδέλαιο, σογέλαιο κλπ) και βρίσκονται στην πλειοψηφία των συσκευασμένων γλυκισμάτων (μπισκότα, τσουρέκια, κεϊκ κλπ) , στις μαργαρίνες, τα εδέσματα, στο γρήγορο φαγητό κλπ.

Είναι στέρεα σε θερμοκρασία δωματίου και έχουν την ιδιότητα να βελτιώνουν τη γεύση και τη διάρκεια ζωής ενός προϊόντος. Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση μερικώς υδρογονωμένων φυτικών ελαίων, που συνήθως αναφέρονται ως τρανς λιπαρά, συνδέεται με τους καρκίνους του μαστού και του ορθού. Όταν διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων, αποφεύγετε οτιδήποτε έχει τις λέξεις «υδρογονωμένο» ή «μερικώς υδρογονωμένο» μεταξύ των αναφερόμενων συστατικών.

Σιρόπι φρουκτόζης καλαμποκιού

Τα γλυκαντικά πλούσια σε φρουκτόζη, όπως το σιρόπι φρουκτόζης καλαμποκιού (HFCS) είναι πολύ επικίνδυνα και ενισχύουν τον καρκίνο, όπως υπογραμμίζουν έρευνες. Έτοιμα μπισκότα, τούρτες, κέικ, χυμοί, σάλτσες, δημητριακά και πολλά άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να είναι γεμάτα HFCS . Για το λόγο αυτό να ελέγχετε τις ετικέτες πριν τα αγοράσετε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments