Ελλάδα

Κακοκαιρία «Θάλεια»: Εγκλωβίστηκαν τέσσερα τρένα – Πάνω από 9900 κεραυνοί στη ΒΔ Ελλάδα

Κακοκαιρία «Θάλεια»: Εγκλωβίστηκαν τέσσερα τρένα – Πάνω από 9900 κεραυνοί στη ΒΔ Ελλάδα
Κακοκαιρία «Θάλεια»: Τέσσερα τρένα εγκλωβίστηκαν στη γραμμή Αιγίνιο – Ευαγγελισμός, ενώ στη βορειο-δυτική Ελλάδα έχουν πέσει πάνω 9900 κεραυνοί.

Άυγουστος; Το ακούει η «Θάλεια» και γελάει! Εμείς μπορεί να κάνουμε λογοπαίγνια, αλλά η κατάσταση σε αρκετές περιοχές της χώρας είναι σοβαρή μετά το ξέσπασμα της κακοκαιρίας που είχαν προβλέψει οι μετεωρολόγοι.

Η «Θάλεια» προκάλεσε προβλήματα στη σιδηροδρομική γραμμή Αιγίνιο – Ευαγγελισμός, καθώς πτώση κεραυνού είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή του ρεύματος. Λόγω της διακοπής σταμάτησε και η κυκλοφορία των τρένων στο συγκεκριμένο σημείο. Ο ΟΣΕ βρίσκεται σε επικοινωνία με τη ΔΕΗ έτσι ώστε να δοθεί ρεύμα από άλλο υποσταθμό, ούτως ώστε να απεγκλωβιστούν 3 επιβατικά και 1 εμπορικό τρένο.

Εν τω μεταξύ, στη βορειο-δυτική Ελλάδα η νύχτα έχει μέρα εξαιτίας των κεραυνών που πέφτουν ασταμάτητα. Ήδη, σύμφωνα με το meteo.gr, συνολικά 9.900 κεραυνοί καταγράφηκαν στη συγκεκριμένη περιοχή από το σύστημα «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έως σήμερα το απόγευμα.

Δείτε βίντεο από το GRTimes.gr και τη Θεσσαλονίκη

Το κύμα κακοκαιρίας που έχει ονομαστεί «Θάλεια» ξεκίνησε να πλήττει πολλές περιοχές της Ελλάδας το απόγευμα της Τετάρτης. Η «Θάλεια» έκανε αρχικά την εμφάνισή της στο Ιόνιο πέλαγος. Η επέλασή της αναμένεται ότι θα διαρκέσει, συνολικά, για τέσσερις ημέρες.

Τα κυριότερα χαρακτηριστικά της «Θάλειας» θα είναι η πτώση της θερμοκρασίας έως και το Σαββατοκύριακο, καθώς επίσης η εκδήλωση ισχυρών βροχών, καταιγίδων και χαλαζοπτώσεων. Τα φαινόμενα θα επηρεάσουν κυρίως το Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Η μεταβολή του καιρού οφείλεται σε αποκομμένη ατμοσφαιρική διαταραχή με ψυχρό πυρήνα, η οποία προσεγγίζει την Ελλάδα από βορειοδυτικά και θα επηρεάσει τον καιρό της χώρας μας το επόμενο τετραήμερο, από σήμερα έως το Σάββατο. Ζημιές προκλήθηκαν στην Κέρκυρα εξαιτίας της κακοκαιρίας, ενώ χαλαζόπτωση σημειώθηκε στην Κοζάνη.

Δείτε χαλαζόπτωση στα Σέρβια της Κόζανης

Ακατάπαυστη βροχή στη γέφυρα των Σερβιών

Ζημιές στην Κέρκυρα

Δέντρο που ξεριζώθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων, που έπνεαν το πρωί καταπλάκωσε σταθμευμένα αυτοκίνητα, στην πόλη της Κέρκυρας, προκαλώντας υλικές ζημιές, ενώ χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για να τα απεγκλωβίσει. Η δυνατή βροχή προκάλεσε πτώσεις σοβάδων από τις προσόψεις κτιρίων στο Λιστόν, αλλά και σε κτίρια στο Παλιό Λιμάνι.

Στον Ποταμό, παρακείμενο δημοτικό διαμέρισμα του κεντρικού δήμου Κέρκυρας, οι δρόμοι μετατράπηκαν σε λίγη ώρα σε ορμητικούς χείμαρρους δυσχεραίνοντας τη διέλευση των οχημάτων και των πεζών.

Έντονα ήταν τα καιρικά φαινόμενα και στη βόρεια Κέρκυρα, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η παρέμβαση της Πυροσβεστικής για άντληση υδάτων. Στον Παντοκράτορα, το πιο ψηλό όρος της Κέρκυρας, η πυκνή ομίχλη κράτησε αρκετή ώρα τους προσκυνητές στην Ιερά Μονή του Σωτήρος, καθώς ήταν αδύνατη η διέλευση των οχημάτων από και προς το μοναστήρι.

Από που πήρε το όνομά της η κακοκαιρία

Η Θάλεια ήταν ανθρωπόμορφη θεότητα της ευπρεπούς και κόσμιας ευθυμίας, ενώ φέρεται να ανακάλυψε την κωμωδία («Θάλεια Κωμωδίαν»), τη γεωμετρία, την αρχιτεκτονική και τη γεωργία, και ήταν προστάτιδα και των Συμποσίων.

Σε αυτά παρέμενε αόρατη αλλά ήταν, όπως λεγόταν, η εμπνεύστρια των εύθυμων τραγουδιών και η θεότητα της καλής διάθεσης και της έναρξης του κεφιού. Ταυτόχρονα, η Μούσα Θάλεια είχε υπό την προστασία της και τη βουκολική ποίηση, δηλαδή τα αντίστοιχα σημερινά δημοτικά τραγούδια. Το όνομα της Μούσας προήλθε από το ρήμα θαλλέω-θαλλώ, που σημαίνει βλαστάνω άφθονα, ανθίζω πλούσια, ευδοκιμώ. Αντίστοιχα, το ουσιαστικό «θαλλός» σήμαινε τον νέο κλώνο, το βλαστάρι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments