Ελλάδα

Σύψας κορωνοϊός: «Να μη γίνουν οι λιτανείες του Δεκαπενταύγουστου» – Τι θα σηματοδοτήσει το δεύτερο κύμα

Σύψας κορωνοϊός: «Να μη γίνουν οι λιτανείες του Δεκαπενταύγουστου» – Τι θα σηματοδοτήσει το δεύτερο κύμα
Σύψας κορωνοϊός: Ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής για τον κορωνοϊό ζήτησε να μη γίνουν οι λιτανείες του Δεκαπενταύγουστου, ενώ εξήγησε τι θα σηματοδοτήσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα.

Ο Νίκος Σύψας έστειλε αυστηρή προειδοποίηση για την εξέλιξη της πορείας της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Ο καθηγητής και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό μίλησε για το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των καλεσμένων στους γάμους από 100 που ισχύει σήμερα σε 50 ή και λιγότερους.

Ο ίδιος, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, είπε χαρακτηριστικά: «προτείνω στους νεόνυμφους να φυλάξουν το πάρτι για τα βαφτίσια». Ο καθηγητής ότι ασφαλώς και η επιτροπή εξετάζει τη μείωση του αριθμού των καλεσμένων μετά τους δύο γάμους σε Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη που αποτέλεσαν εστίες εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ο καθηγητής, μάλιστα, υποστήριξε ότι κατά τον φετινό Δεκαπενταύγουστο δεν θα πρέπει να γίνουν λιτανείες και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Εκκλησία θα κάνει για άλλη μια φορά το καθήκον της και δεν θα επιτρέψει λιτανείες και συνωστισμούς. «Πιστεύω ότι τελικά θα επικρατήσει η κοινή λογική και η σύνεση. Πιστεύω ότι μπορούμε άριστα να εκτελέσουμε τα θρησκευτικά μας καθήκοντα χωρίς να συνωστιζόμαστε και μπορεί να πέσει και μια χρονιά χωρίς λιτανεία», δήλωσε ο κ. Σύψας.

Τι θα σηματοδοτήσει ένα δεύτερο κύμα πανδημίας στην Ελλάδα

Ο καθηγητής εξήγησε ότι την ύπαρξη δεύτερου κύματος πανδημίας κορωνοϊού, θα σηματοδοτήσουν οι αυξημένες εισαγωγές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, η αύξηση των διασωληνώσεων και η αύξηση των θανάτων. «Αυτή τη στιγμή ευτυχώς δεν είμαστε εκεί πέρα. Έχουμε μόνο μια μεγάλη επιβάρυνση της επιδημίας αφορά κυρίως νέα άτομα», τόνισε και πρόσθεσε ότι δυστυχώς εισερχόμαστε σε μια περίοδο δύσκολη, με μετακίνηση πληθυσμού από τα αστικά κέντρα προς τους τουριστικούς προορισμούς.

Γι’ αυτό, εξήγησε, έγινε μια μεγάλη επικοινωνιακή προσπάθεια προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών και να πειστούν ότι πρέπει να κάνουν το σωστό, όπως και τον Μάρτιο, «προκειμένου να αποφύγουμε τα χειρότερα μέσα στον Αύγουστο».

Να θυμίσουμε ότι σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε άλλα 124 κρούσματα του κορωνοϊού. «Σήμερα ανακοινώνουμε 124 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4973, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες. 1349 (27.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2479 (49.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 3 (23.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 69.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 210 θανάτους συνολικά στη χώρα. 67 (31.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω», αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

Αυτή είναι η γεωγραφική κατανομή των σημερινών κρουσμάτων

  • Δεκαπέντε (15) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
  • Εννέα (9) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,
  • Είκοσι δύο (22) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
  • Είκοσι δύο (22) στη , εκ των οποίων 4 αφορούν ενδονοσοκομειακή συρροή στην ουρολογική κλινική του Γ.Ν.Θ. Γεννηματάς, δύο συνδέονται με το κρούσμα στην Α’
  • Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης, ένα συνδέεται με το γάμο στους Αμπελοκήπους και άλλα 6 αναφέρουν ενδοοικογενειακή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.
  • Ένα (1) στην Αρκαδία
  • Ένα (1) στη Δράμα
  • Δύο (2) στη Ρόδο, συνδεόμενα με τον γάμο στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης.
  • Δεκαοχτώ (18) στον , όλα συνδεόμενα με το γάμο της *.
  • Δύο (2) στην Ημαθία
  • Οκτώ (8) στην , συνδεόμενα με το cluster στην κρεατοβιομηχανία Vikre*.
  • Οκτώ (8) στη , από τα οποία τα έξι αφορούν σε γιατρούς από τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, οι οποίοι έκαναν διακοπές στη  και ένα είναι στενή επαφή τους.
  • Έξι (6) στη Μαγνησία, από τα οποία τα 4 συνδέονται με το cluster του στρατοπέδου του Στεφανοβίκειου στο  και το ένα (1) συνδέεται με το γάμο στην Αλεξανδρούπολη.
  • Ένα (1) στην Πιερία.
  • Ένα (1) στην Καστοριά.
  • Ένα (1) στην .
  • Δύο (2) στην .
  • Ένα (1) στις .
  • Ένα (1) στην .
  • Δύο (2) στη Χαλκιδική.
  • Ένα (1) στα .

Πριν από λίγη ώρα έγινε γνωστό ότι θετικά στον κορωνοϊό είναι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τρία στελέχη του ΕΟΔΥ στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων της Μυρσίνης στην Ηλεία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και οι τρεις βρίσκονται ήδη σε κατ’ οίκον περιορισμό και δεν απαιτήθηκε η νοσηλεία τους σε νοσοκομείο. Αύριο Πέμπτη κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα βρεθεί στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων και θα γίνει ιχνηλάτηση και τεστ στο προσωπικό και τους φιλοξενούμενους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments