Πολιτική

Δένδιας Ελλάδα Αίγυπτος ΑΟΖ: Δεν θα αντιδρούσε έτσι η Τουρκία αν η συμφωνία ήταν προς όφελός της

Δένδιας Ελλάδα Αίγυπτος ΑΟΖ: Δεν θα αντιδρούσε έτσι η Τουρκία αν η συμφωνία ήταν προς όφελός της
Δένδιας Ελλάδα Αίγυπτος ΑΟΖ: Η συμφωνία των δύο χωρών θα έρθει άμεσα στη Βουλή, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο Νίκος Δένδιας σχολιάζει και αποκαλύπτει το παρασκήνιο της ιστορικής συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ της Ελλάδας με την Αίγυπτο.

Η συμφωνία των δύο χωρών θα έρθει άμεσα στη Βουλή, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ, αναφερόμενος στη συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ. Μιλώντας στον γνωστό τηλεοπτικό σταθμό, ο κ. Δένδιας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ελλάδα να προσφύγει στη διεθνή διαιτησία, ενώ επανέλαβε ότι η χώρα είναι ανοικτή να συζητήσει με την Τουρκία, υπό όρους διεθνούς δικαίου, αν και η γείτονα χώρα έκλεισε την πόρτα του διαλόγου, ως αντίδραση στη συμφωνία με την Αίγυπτο.

«Με αφήνει έκπληκτο η στάση της Τουρκίας αλλά πιστεύω ότι θα επανέλθει»

«Όσοι ισχυρίζονται ότι η συμφωνία  δίνει δικαιώματα στην Τουρκία, δεν θα αντιδρούσε έτσι. Θα μας έδινε συγχαρητήρια και θα έλεγε ελάτε να διαπραγματευτείτε μαζί μας όπως διαπραγματευτήκατε και με την Αίγυπτο. (…) Ενώ υπήρχε μια αρχική κατανόηση για έναρξη των διερευνητικών, η Τουρκία απεσύρθη. Ελπίζω να είναι μια προσωρινή απόφαση υπό το κράτος της οργής. Με αφήνει έκπληκτο, αλλά πιστεύω ότι θα επανέλθει στη λογική και σε μια διαδικασία επανέναρξης των συζητήσεων», τόνισε ο κος Δένδιας.

Επόμενο βήμα είναι «η επικύρωση από τα κοινοβούλια. Η Αίγυπτος έχει εκλογές για τη γερουσία. Θα χρειαστεί κανά δίμηνο. Θα παρακαλέσω τον κύριο Τασούλα να δώσει προτεραιότητα σε αυτή τη συμφωνία, όπως και σε αυτήν με την Ιταλία. Να δοθεί προτεραιότητα στην ψήφιση και των δύο αυτών συμφωνιών».

Το παρασκήνιο της συμφωνίας 

«Εμείς θέλουμε μια Τουρκία παρούσα. Θα ήταν φρόνιμο να διαβάσει (η Τουρκία) την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, ενώ όπως αποκάλυψε, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη οι συζητήσεις με τον  Σαμέχ Σούρκι, ο Αιγύπτιος ομόλογός του δέχτηκε τηλεφώνημα από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο. Μάλιστα, όπως είπε, για το ταξίδι στο Κάιρο ήταν ενήμερη και η Γερμανία, ωστόσο ούτε ο ίδιος δεν γνώριζε αν θα υπήρχε συμφωνία.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι η μερική οριοθέτηση που επετεύχθη με την Αίγυπτο, αφήνει εκτός το Καστελόριζο, δήλωσε πως «η μερική οριοθέτηση δεν αφήνει έξω κάτι, επιλύει ένα πρόβλημα σε μια περιοχή και συνεχίζεται η συζήτηση για να ολοκληρωθεί στο μέλλον» και προσέθεσε:  «Έχουμε αφήσει σχεδόν όλες τις ακτές της Κρήτης, ώστε κάποια στιγμή, όταν υπάρξει μία μόνιμη  κυβέρνηση στη Λιβύη, να λύσουμε και το θέμα με τη Λιβύη».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments