Ελλάδα

Πλημμύρες Εύβοια: Επτά νεκροί από τη θεομηνία – Ένας αγνοούμενος

Πλημμύρες Εύβοια: Επτά νεκροί από τη θεομηνία – Ένας αγνοούμενος
Πλημμύρες Εύβοια: Στους επτά ανέρχονται οι πολίτες που έχασαν τη ζωή τους στην Εύβοια από το πέρασμα της κακοκαιρίας «Θάλεια». Αγνοείται ένας άντρας, ο οποίος παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά. Στις πληγείσες περιοχές θα μεταβεί σήμερα ο Κυριάκος Μητσότακης.

Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι της Εύβοιας, μετά το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας “Θάλεια” την Κυριακή 9 Αυγούστου. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους επτά συμπολίτες μας ενώ αγνοείται ακόμη ένας. Μεταξύ των θυμάτων είναι ένα μωρό οκτώ μηνών, μια γυναίκα 37 ετών, ένας 42χρονος και δύο ηλικιωμένοι. Επίσης, ένας 75χρονος παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά, όταν προσπάθησε να απομακρυνθεί με γεωργικό όχημα.

Σημειώνεται πως ένας άνθρωπος είναι αγνοούμενος.

Η περιοχή που “πνίγηκε” ήταν τα Πολιτικά, ενώ ζημιές προκλήθηκαν και σε Λήλαντα, Βασιλικό και Ψαχνά. ​Περίπου 3.000 σπίτια πλημμύρισαν, σύμφωνα με τον δήμαρχο Διρφύων Μεσσαπίων. “Από την πρώτη στιγμή ήμασταν στον δρόμο. Μιλάμε για τόνους νερό. Τεράστιο είναι και το πρόβλημα στο δίκτυο της ύδρευσης” τόνισε στον ΣΚΑΪ ο αντιδήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων, Πέτρος Κορώνης. Σύμφωνα με μαρτυρίες, στην περιοχή είχαν δημιουργηθεί «ποτάμια» που ξεπερνούσαν και το ένα μέτρο και κατευθύνονταν στην παραλία. Μάλιστα, ακόμα και τα βαριά οχήματα της Πυροσβεστικής δεν μπορούσαν να περάσουν από διάφορα σημεία.

Όσο για το που οφείλεται η καταστροφή, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπαίτια είναι η υπερχείλιση των χειμάρρων Μασσαπίθου στα Ψαχνά, του ρέματος των Πολιτικών και του Λίλα στο Λευκαντί. Τόνοι λάσπης και φερτών υλικών πλημμύρισαν ρέματα και ποτάμια και παρέσυραν σπίτια, ζώα, καλλιέργειες και ανθρώπους.

Νίκος Χαρδαλιάς: Γιατί δεν χρησιμοποιήσαμε το 112

«Δυστυχώς, χάσαμε πέντε συνανθρώπους μας και άλλοι δύο αγνοούνται» είπε την Κυριακή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων από την Εύβοια, Νίκος Χαρδαλιάς. Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι το νερό που έπεσε ήταν πολύ περισσότερο απ’ αυτό που είχε πλήξει τη Μάνδρα και σημείωσε ότι σώθηκαν δεκάδες συμπολίτες μας. «Στον Λήλαντα η εικόνα είναι πολύ πιο δύσκολη από τα υπόλοιπα σημεία» είπε, έχοντας πετάξει πάνω από τις πληγείσες περιοχές με ελικόπτερο.

Σχετικά με τη μη λειτουργία του 112, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι “αν λειτουργούσε το 112 θα είχαμε εκατόμβη νεκρών. Εκείνοι που κάνουν κριτική είναι αυτοί που δεν τόλμησαν να το εφαρμόσουν ποτέ». Ακόμα, σημείωσε ότι το 112 είναι ένα επιχειρησιακό εργαλείο που ήταν σε ετοιμότητα για να χρησιμοποιηθεί, ωστόσο, εξήγησε ότι «δεν μπορούμε να πούμε: “Εκκενώστε την περιοχή”, τη στιγμή που η περιοχή πλημμυρίζει και έχουμε ένα φαινόμενο».

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί σήμερα στις πληγείσες περιοχές. Ο ίδιος, σε ανάρτησή του στο Twitter, ανέφερε:

«Εκφράζω τη βαθιά μου οδύνη για τους συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους στην Εύβοια και τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους τους. Ενημερώνομαι συνεχώς για την πορεία των διασώσεων και την έκταση της καταστροφής και αύριο θα μεταβώ στην πληγείσα περιοχή».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments