Διεθνή

Μέρκελ Ερντογάν Αιγαίο: Η Γερμανίδα καγκελάριος ζητά να μιλήσει στον Τούρκο πρόεδρο

Μέρκελ Ερντογάν Αιγαίο: Η Γερμανίδα καγκελάριος ζητά να μιλήσει στον Τούρκο πρόεδρο
Μέρκελ Ερντογάν Αιγαίο: Να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Τουρκίας επιθυμεί η καγκελάριος της Γερμανίας μετά τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας που θέλουν το Oruc Reis να πλέει στην ελληνική ΑΟΖ.

Διπλωματικός “πυρετός” είναι σε εξέλιξη για τις νέες προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας στην Μεσόγειο, μετά την είσοδο του ερευνητικού πλοίου Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του ΝΑΤΟ αλλά και η ίδια η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, έχουν σπεύσει να συνετίσουν τον Τούρκο πρόεδρο που για ακόμη μια φορά τραβά το σκοινί.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του Hellas Journal, η Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε το βράδυ της Δευτέρας 10 Αυγούστου να επικοινωνήσει με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό εάν η τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποιήθηκε ή όχι. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος επιθυμεί να επαναφέρει τις διαδικασίες ως είχαν πριν από την υπογραφή της οριοθέτησης της ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο, από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.

Παράλληλα, οι πηγές περιγράφουν την κατάσταση ως «δραματική» καθώς οι στόλοι της Ελλάδας και της Τουρκίας βρίσκονται «σε πορεία σύγκρουσης» στην περιοχή του Καστελόριζου.

Χθες, σύμφωνα με το Open TV, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, Κρίστοφερ Μπούργκερ, επανέλαβε τη θέση του υπουργού, Χάικο Μαας, για ενέργειες που δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο, ενώ κάλεσε και τις δύο πλευρές να πάνε σε διάλογο, όπως έχει σχεδιαστεί.  «Λάβαμε γνώση με ανησυχία σχετικά με την απόφαση της Τουρκίας να διεξαγάγει περαιτέρω σεισμολογικές έρευνες. Ο υπουργός Εξωτερικών Μάας επανειλημμένως δήλωσε ότι πρέπει να τηρηθεί το Διεθνές Δίκαιο και ότι χρειαζόμαστε επειγόντως βήματα αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο. Και υπό αυτή την έννοια, περαιτέρω σεισμολογικές έρευνες αυτή την χρονική στιγμή είναι σίγουρα το λάθος μήνυμα. Μονομερή βήματα δεν μας φέρνουν ούτε βήμα προς μία λύση και η Τουρκία με τέτοια βήματα επιβαρύνει περαιτέρω τις σχέσεις της με την Ε.Ε.», δήλωσε ο Μπούργκερ. Ακόμη απηύθυνε έκκληση «και προς τις δύο πλευρές να επιλύσουν όλα τα ανοιχτά ζητήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ξεκινήσουν έναν διμερή διάλογο, όπως προγραμματίστηκε, μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments