Διεθνή

Τουρκία Αιγαίο: Νέος προκλητικός χάρτης από την Άγκυρα

Τουρκία Αιγαίο: Νέος προκλητικός χάρτης από την Άγκυρα
Τουρκία Αιγαίο: Συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες η Τουρκία, η οποία δημοσίευσε χάρτη της Μεσογείου παρουσιάζοντας την ελληνική υφαλοκρηπίδα ως τουρκική.

Καστελόριζο “γιοκ” για την Τουρκία, η οποία συνεχίζει να προκαλεί με τις κινήσεις της στο Αιγαίο. Συγκεκριμένα, δημοσίευσε φωτογραφίες του Oruc Reis και των πολεμικών πλοίων που το συνοδεύουν στο νοτιοανατολικό άκρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας καθώς και έναν χάρτη που δείχνει το σημείο όπου θα πραγματοποιηθούν οι σεισμικές έρευνες.

Κατά τον χάρτη αυτό, η εν λόγω περιοχή είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας ενώ το Καστελόριζο δεν υπάρχει καν.

«Το Oruc Reis ξεκίνησε τις εργασίες του σήμερα στην τουρκική υφαλοκρηπίδα που έχει δηλωθεί στα Ηνωμένα Έθνη. Η Ελλάδα εγείρει μεγάλο θέμα για αυτές τις εργασίες» είπε ο αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών, Τσαγατάι Ερτσιγές. Ο ίδιος έγραψε στο Twitter πως «η Ελλάδα έχει δημιουργήσει προβλήματα εξατίας ενός νησιού 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων που ονομάζεται Καστελόριζο και βρίσκεται μόλις δύο χιλιόμετρα από την Τουρκία και 580 χιλιόμετρα από την ελληνική ενδοχώρα». Ακόμη υποστηρίζει πως τα αιτήματα της Ελλάδας δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο. «Ωστόσο, η Ελλάδα ζητά από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ να στηρίξουν το αίτημά τους και να πιέσουν την Τουρκία να σταματήσει τις νόμιμες θαλάσσιες δραστηριότητές της. Αυτό δεν είναι αποδεκτό ούτε λογικό».

Την ίδια ώρα ο τουρκικός Τύπος δίνει το δικό του σόου:

Στις πρώτες σελίδες των τουρκικών εφημερίδων βρίσκεται το Oruc Reis. Μάλιστα κάποιες τονίζουν πως «η πορεία του Oruc Reis και η εξάμηνη πορεία του προκάλεσε πανικό στην Ελλάδα». «Δεν υποχωρούμε στην Ανατολική Μεσόγειο. Το Oruc Reis ξεκίνησε πορεία 6 μηνών. Το Oruc Reis θα πάει νότια του Καστελόριζου, της Ρόδου, νότια της Κρήτης και ο τελικός του στόχος θα είναι τα σύνορα του μνημονίου Τουρκίας Λιβύης», αναφέρει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak.

«Η Ελλάδα η οποία αδιαφόρησε για τις κινήσεις καλής θέλησης της Τουρκίας και συμφώνησε με την Αίγυπτο, τώρα πανικοβλήθηκε όταν ξαφνικά είδε το Oruc Reis στα ανοιχτά της Κύπρου. Η Μερκελ είχε ζητήσει να σταματήσουν οι έρευνες ως ένδειξη καλής θέλησης και η Τουρκία είχε σταματήσει. Όμως η Ελλάδα και η Αίγυπτος ξεχείλισαν το ποτήρι και η Άγκυρα πάτησε το κουμπί», υπογραμμίζει η εφημερίδα Hurriyet.

«Ιστορικής σημασίας βήμα στην 100η επέτειο της Συνθήκης των Σεβρών», γράφει με τη σειρά της η CumHuriyet σημειώνοντας πως «το Oruc Reis στο μέτωπο, η Ελλάδα σε πανικό».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments