Διεθνή

Τσαβούσογλου Αιγαίο: Κατηγορεί την Ελλάδα και προαναγγέλλει νέες έρευνες

Τσαβούσογλου Αιγαίο: Κατηγορεί την Ελλάδα και προαναγγέλλει νέες έρευνες
Τσαβούσογλου Αιγαίο: Νέες σεισμικές έρευνες στα ανοιχτά Κρήτης και Ρόδου προανήγγειλε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. "Αν κάποιος πρέπει να κατηγορηθεί είναι η Ελλάδα" τόνισε παράλληλα.

Τραβάει ακόμη περισσότερο το σκοινί η Άγκυρα. Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις και όσα δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η γειτονική χώρα θα προχωρήσει σε νέες έρευνες και γεωτρήσεις ανατολικά της Κρήτης και της Ρόδου στο τέλος Αυγούστου. «Μέχρι το τέλος, θα αγωνιστούμε για τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο, δεν θα τα παρατήσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Τουρκικής Διπλωματίας, στο περιθώριο της συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ.

Παράλληλα, ο Τσαβούσογλου έριξε τα βέλη του προς την Ελλάδα.

«Μετά τη μεσολάβηση Μέρκελ κάναμε κινήσεις, αλλά δεν θέλαμε να το πάρουν ως υποχώρηση. Δείχνουμε την αποφασιστικότητά μας. Αν κάποιος πρέπει να κατηγορηθεί είναι η Ελλάδα. Δείξαμε καλή πρόθεση, αλλά απέναντί μας υπάρχει μια χώρα με κακές προθέσεις. Θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο» είπε.

Την ίδια ώρα, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, ζητά να μιλήσει με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντόγαν. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του Hellas Journal, η Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε το βράδυ της Δευτέρας 10 Αυγούστου να επικοινωνήσει με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό εάν η τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποιήθηκε ή όχι. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος επιθυμεί να επαναφέρει τις διαδικασίες ως είχαν πριν από την υπογραφή της οριοθέτησης της ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο, από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών. Παράλληλα, οι πηγές περιγράφουν την κατάσταση ως «δραματική» καθώς οι στόλοι της Ελλάδας και της Τουρκίας βρίσκονται «σε πορεία σύγκρουσης» στην περιοχή του Καστελόριζου.

Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητά η Αθήνα:

Η Αθήνα από την μεριά της αντιδρά υποβάλλοντας αίτημα για έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου και του ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να υποβάλλει αίτημα για την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θυμίζουμε ότι νωρίτερα, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και την ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments