Ελλάδα

Ανατολική Μεσόγειος: Κοινή άσκηση Ελλάδας – Γαλλίας με φρεγάτες

Ανατολική Μεσόγειος: Κοινή άσκηση Ελλάδας – Γαλλίας με φρεγάτες
Ανατολική Μεσόγειος: Τις δυνάμεις τους ένωσαν σήμερα Ελλάδα και Γαλλία πραγματοποιώντας κοινή ναυτική άσκηση στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης αυτής που έχει δεσμευτεί με παράνομη NAVTEX από την Τουρκία.

Κοινή άσκηση με ελληνικές φρεγάτες, ένα γαλλικό ελικοπτεροφόρο και μία γαλλική φρεγάτα πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 13 Αυγούστου, στην Ανατολική Μεσόγειο. Με τον τρόπο αυτό, Αθήνα και Παρίσι έστειλαν ηχηρή απάντηση στην Άγκυρα και στις προκλητικές ενέργειες των τελευταίων ημερών του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας:

“Την Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020 και στο πλαίσιο της διαρκούς στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας, πραγματοποιήθηκε κοινή ναυτική άσκηση με τη συμμετοχή μέσων και προσωπικού των δύο χωρών, στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής την οποία έχει δεσμεύσει με παράνομη NAVTEX η Τουρκία για διεξαγωγή ερευνών. Στην άσκηση συμμετείχαν οι Φρεγάτες (Φ/Γ) «ΣΠΕΤΣΑΙ», «ΑΙΓΑΙΟΝ», «ΛΗΜΝΟΣ», «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ» και Γαλλική ομάδα πλοίων (Task Force) αποτελούμενη από το Γαλλικό Ελικοπτεροφόρο FS «TONNERRE» και τη Φρεγάτα FS «LA FAYETTE».

Η εν λόγω άσκηση περιελάμβανε προχωρητικούς ελιγμούς, αντικείμενα κοινής επιχειρησιακής σχεδίασης, ανταλλαγής τακτικής εικόνας, επικοινωνιών καθώς και συνεργασία πτητικών μέσων και συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο. Επίσης, στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, δύο Γαλλικά αεροσκάφη RAFALE προσγειώθηκαν και χρησιμοποίησαν για επανεξυπηρέτηση τις εγκαταστάσεις της 115 Πτέρυγας Μάχης στη Σούδα”.

Ακολουθούν εικόνες και βίντεο από την άσκηση:

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει το παραλήρημα:

Ο ίδιος μιλώντας σε συνέλευση στελεχών του κυβερνώντος κόμματος AKP ανακοίνωσε πως: “Το Oruc Reis θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του στην περιοχή έως τις 23 Αυγούστου. Η απαίτηση της Ελλάδας μιας θαλάσσιας δικαιοδοσίας για το Καστελόριζο που απέχει 2 χλμ. από την τουρκική ακτή και 580 χλμ από την ηπειρωτική Ελλάδα, δεν μπορεί να εξηγηθεί με κοινή λογική. Είναι αστείο να ισχυρίζεται ότι ένα νησί 10 km2 έχει ναυτική δικαιοδοσία 40 χιλιάδων χιλιομέτρων.

Καλώ την Ελλάδα να σεβαστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας. Την καλώ να βρεθεί μια φόρμουλα win-win και για τις δύο πλευρές. Την καλώ να σεβαστεί τα δικαιώματα της “τουρκικής” μειονότητας σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και αυτό είναι ένα ζήτημα που θα θέσω και στις σημερινές συνομιλίες. Ο στόχος της Ελλάδας και της ελληνικής διοίκησης είναι να μας περιορίσει μόνο στον Κόλπο της Αττάλειας στη Μεσόγειο. Δεν εποφθαλμιούμε τίποτα, αλλά δεν επιτρέπουμε στους εαυτούς μας να μας αρνηθούν. Η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση και η Ελλάδα, όχι η Τουρκία, αυξάνουν την ένταση στη Μεσόγειο, αγνοώντας την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments