Πολιτική

Παναγιωτόπουλος Τουρκία: Επικοινώνησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Παναγιωτόπουλος Τουρκία: Επικοινώνησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο
Παναγιωτόπουλος Τουρκία: Και ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον υπουργό Άμυνας της Αιγύπτου στρατηγό Μοχάμεντ Ζάκι, σχετικά με τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δύο πολιτικοί άνδρες ασχολήθηκαν ιδιαιτέρως με τις παραβατικές ενέργειες της Τουρκίας καθώς εξέτασαν και με τους τρόπους για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος – Αιγύπτου, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν το απόγευμα της Πέμπτης 13 Αυγούστου. Παράλληλα, κατά τη συνομιλία των δύο υπουργών επαναβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών αμυντικών σχέσεων και τονίστηκε η σημασία σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Οι κ.κ. Παναγιωτόπουλος και Ζάκι εξέφρασαν τη βούληση των δύο χωρών να συμβάλλουν στην προώθηση συνθηκών ειρήνης, ασφαλείας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Επισημάνθηκε δε, η σημασία της υπογραφείσας Συμφωνίας Ελλάδος – Αιγύπτου για την οριοθέτηση των μεταξύ τους Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών.

Μία ώρα κράτησε το τηλεφώνημα με τη Γαλλίδα ομόλογό του!

Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας, διάρκειας μίας ώρας, που είχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Φλoράνς Παρλί, την Τετάρτη 12 Αυγούστου. Όπως ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΘΑ, κατά τη συνομιλία «υπογραμμίστηκε η σημασία της συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και η ανάγκη σεβασμού των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας». Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων, υπήρξε αναλυτική ενημέρωση της κατάστασης με αφορμή την έξοδο του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο.

Και να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο πως σήμερα οι Έλληνες πολιτικοί προετοιμάστηκαν για τη «μεγάλη ημέρα», την Παρασκευή, αφού ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα μεταβεί στις 14 Αυγούστου, στη Βιέννη, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο και τον Αυστριακό Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ. Επίσης, θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης, από κοινού με τον Αυστριακό ομόλογό του, στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο συνεκλήθη κατόπιν σχετικού ελληνικού αιτήματος προκειμένου να συζητηθούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Πάντως, οι συνομιλίες του κου Δένδια με τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Αυστρίας θα επικεντρωθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα. Επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Αυστρίας θα συζητήσουν ζητήματα διμερούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments