Πολιτική

Συμβούλιο ΥΠΕΞ για Τουρκία: Διπλωματικός «μαραθώνιος» για τις προκλήσεις της Άγκυρας

Συμβούλιο ΥΠΕΞ για Τουρκία: Διπλωματικός «μαραθώνιος» για τις προκλήσεις της Άγκυρας
Συμβούλιο ΥΠΕΞ για Τουρκία: Στη Βιέννη είναι σήμερα στραμμένα τα βλέμματα, εκεί όπου ο Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με τον Μάικ Πομπέο για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. Από εκεί ο 'Ελληνας ΥΠΕΞ θα συμμετάσχει στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα διεξαχθεί σήμερα, Παρασκευή 14 Αυγούστου, μέσω τηλεδιάσκεψης. Τα δύο βασικά θέματα που θα απασχολήσουν τους συμμετέχοντες είναι η τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και η πολιτική κρίση στην Λευκορωσία. Παρόν θα είναι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προκειμένου να δώσει στους εταίρους του μια σαφή εικόνα σχετικά με το τι συμβαίνει την τελευταία εβδομάδα με τους Τούρκους στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και την κυπριακή ΑΟΖ.

Παράλληλα, θα έχει συναντήσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, και τον Αυστριακό, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Οι επαφές αυτές του κ. Δένδια αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Άλλωστε τις τελευταίες ημέρες η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε ένα μπαράζ διπλωματικών επαφών με φόντο τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα. Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα επισημαίνουν, πως η άμεση ανταπόκριση της αμερικανικής πλευράς στο αίτημα της Ελλάδας για αυτή την συνάντηση Δένδια – Πομπέο στη Βιέννη είναι ενδεικτική της εδραιωμένης αντίληψης εταίρων και συμμάχων για τις πράξεις της Άγκυρας.

Επικοινωνία με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ:

Εν τω μεταξύ χθες ο κ. Δένδιας συνομίλησε με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον Γάλλο για την αλληλεγγύη της χώρας του προς την Ελλάδα. Στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ύπατο Εκπρόσωπο, στο επίκεντρο βρέθηκε επίσης η τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Τηλεφωνική συνομιλία είχε ωστόσο και με τον Αμερικανό γερουσιαστή, Ρόμπερτ Μενέντεζ, όπου και εκεί συζητήθηκαν οι κινήσεις τις Άγκυρας.

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τα πραγματικά γεγονότα:

Το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι στο έκτακτο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ θα ενημερώσει σχετικά με τους ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς για τα γεγονότα στην ανατολική Μεσόγειο. Αναλυτικά η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ αναφέρει: «Σχετικά με ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους ομολόγους του στο αυριανό έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών, μεταξύ άλλων, για τα πραγματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών ως προς τα επιχειρησιακά συμβάντα στην περιοχή».

Υπενθυμίζεται, πως ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χθες προχώρησε για ακόμη μια φορά σε προκλητικές δηλώσεις αναφέροντας: «Και σήμερα είπαμε μην τυχόν επιτεθείτε στο Oruc Reis αλλιώς θα πληρώσετε βαρύ τίμημα. Και πήρατε την πρώτη απάντηση».

Κοινή άσκηση Ελλάδας – Γαλλίας με φρεγάτες:

Πάντως η Ελλάδα δεν φαίνεται να είναι μόνη της στο “παιχνίδι” αυτό. Η στήριξη του Παρίσιου είναι αδιαμφισβήτητη. Αυτό φάνηκε και από την κοινή ναυτική άσκηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε κοινή ναυτική άσκηση με τη συμμετοχή μέσων και προσωπικού των δύο χωρών, στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής την οποία έχει δεσμεύσει με παράνομη NAVTEX η Τουρκία για διεξαγωγή ερευνών. Στην άσκηση συμμετείχαν οι Φρεγάτες (Φ/Γ) «ΣΠΕΤΣΑΙ», «ΑΙΓΑΙΟΝ», «ΛΗΜΝΟΣ», «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ» και Γαλλική ομάδα πλοίων (Task Force) αποτελούμενη από το Γαλλικό Ελικοπτεροφόρο FS «TONNERRE» και τη Φρεγάτα FS «LA FAYETTE».

Η εν λόγω άσκηση περιελάμβανε προχωρητικούς ελιγμούς, αντικείμενα κοινής επιχειρησιακής σχεδίασης, ανταλλαγής τακτικής εικόνας, επικοινωνιών καθώς και συνεργασία πτητικών μέσων και συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο. Επίσης, στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, δύο Γαλλικά αεροσκάφη RAFALE προσγειώθηκαν και χρησιμοποίησαν για επανεξυπηρέτηση τις εγκαταστάσεις της 115 Πτέρυγας Μάχης στη Σούδα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments