Κόσμος

Κορωνοϊός και αυτοκίνητο: Ο ήλιος και οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν την ανθεκτικότητα του ιού

Κορωνοϊός και αυτοκίνητο: Ο ήλιος και οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν την ανθεκτικότητα του ιού
Κορωνοϊός και αυτοκίνητο: Έρευνα πανεπιστημίου δείχνει ότι οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν μία ηλιόλουστη μέρα μέσα στο όχημα μπορούν να καταστρέψουν τον ιό.

Το πως μπορούμε να εξουδετερώσουμε τον κορωνοϊό από τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε είναι μια σπαζοκεφαλιά που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Οι ειδικοί βέβαια συστήνουν το πλύσιμο με νερό και σαπούνι, αλλά τι συμβαίνει με όταν αυτό δεν μπορεί να γίνεται παντού και μάλιστα καθημερινά. Το αυτοκίνητο που χρησιμοποιούμε συχνά είναι δύσκολο να απολυμαίνεται κάθε φορά μετά τη χρήση.

Επιστήμονες από πανεπιστήμιο της Γεωργίας ασχολήθηκαν με το θέμα αυτό, και συγκεκριμένα με την ανθεκτικότητα του ιού μέσα στο αυτοκίνητο όταν αυτό είναι υπό τον ήλιο. Όποιος μπαίνει σε ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο μια ζεστή μέρα ξέρει πόσο γρήγορα ανεβάζει ο ίδιος θερμοκρασία. είναι γνωστό το πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι ένα καυτό εσωτερικό αυτοκινήτου για ένα παιδί ή κατοικίδιο. Τι γίνεται όμως με τον κορωνοϊό, είναι το ερώτημα της έρευνας.

Οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν τον ιό

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Γεωργίας έδειξαν ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου που αναπτύσσεται εντός του αυτοκινήτου, που προκύπτει από την ακτινοβολία του ήλιου, θα μπορούσε να σκοτώσει τον ιό, όπως αναφέρει το newsauto.gr. Ακόμα και σε μια μέρα που είναι σχετικά δροσερή, οι θερμοκρασίες μέσα σε ένα αυτοκίνητο μπορούν να αυξηθούν στους 113 βαθμούς μέσα σε μια ώρα ή ακόμη και σε 123 βαθμούς σε περισσότερο χρόνο. Αυτό όμως μπορεί να προκαλέσει θερμοπληξία και θάνατο σε πολυκυτταρικούς οργανισμούς, ενώ κάνει σε μεγάλο βαθμό το ίδιο και με τον νέο ιό SARS-CoV-2.

Η θερμότητα μειώνει δραματικά τον χρόνο που απαιτείται για την απολύμανση του κορονοϊού. Ενώ μπορεί να ζήσει σε χαρτί και χαρτόνι για περίπου μια ημέρα και σε πλαστικό και ανοξείδωτο ατσάλι για τρεις ημέρες σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος 72 βαθμών F, αυξάνοντας τη θερμότητα στους 130 βαθμούς σκοτώνει το 99,99% του ιού σε περίπου 20 λεπτά.

Μια μέρα υπό τον ήλιο μπορεί να είναι αρκετή για να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού. Το σίδερο που έχουμε στο σπίτι κάνει ακριβώς αυτή την αποτελεσματική δουλειά στα υφάσματα των ρούχων μας.

«Πρέπει να γίνουν περισσότερες δοκιμές, αλλά γνωρίζουμε ότι το ζεστό περιβάλλον σκοτώνει τον ιό», δήλωσε ο Travis Glenn, καθηγητής επιστήμης περιβαλλοντικής υγείας στο Πανεπιστήμιο της Γεωργίας.

«Όλοι μας πρέπει να φοράμε μάσκες προσώπου όταν ψωνίζουμε ή κάνουμε άλλες βασικές εργασίες έξω από τα σπίτια μας. Τα σταθμευμένα αυτοκίνητα ζεσταίνονται πολύ τις ηλιόλουστες μέρες. Έτσι, μπορείτε είτε να αφήσετε την εφεδρική μάσκα στο αυτοκίνητο ενώ ψωνίζετε, είτε απλώς να την αφήσετε στο αυτοκίνητο σας όταν φτάσετε στο σπίτι, αρκεί να σταθμεύσετε σε κάποιο ζεστό μέρος”, τόνισε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments