Διεθνή

Μπάιντεν εκλογές ΗΠΑ: Και επισήμως υποψήφιος των Δημοκρατικών

Μπάιντεν εκλογές ΗΠΑ: Και επισήμως υποψήφιος των Δημοκρατικών
Μπάιντεν εκλογές ΗΠΑ: Έλαβε το χρίσμα της παράταξης ο 77χρονος.

Και με τη βούλα υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για τις επικείμενες αμερικανικές προεδρικές εκλογές είναι ο Τζο Μπάιντεν, καθώς χθες, Τρίτη 18 Αυγούστου, έλαβε το χρίσμα στο πλαίσιο της δεύτερης ημέρας του διαδικτυακού Συνεδρίου της παράταξης. Πολλοί από τους συνυποψηφίους του υποστήριξαν την υποψηφιότητα του Μπάιντεν για τις εκλογές, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για τις 3 Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται πως η αποδοχή του χρίσματος από τον Μπάιντεν θα γίνει στις 20 Αυγούστου με ομιλία που θα εκφωνήσει στο Ντελαγουέρ.

Τις προηγούμενες ημέρες ο 77χρονος πολιτικός επέλεξε την Καμάλα Χάρις ως υποψήφια Αντιπρόεδρο. Ο Δημοκρατικός ηγέτης επέλεξε την πρώην γερουσιαστή της Καλιφόρνια και πρώην εισαγγελέα, Κάμαλα Χάρις, αφού υποσχέθηκε να επιλέξει μια γυναίκα για τον συγκεκριμένο ρόλο. Μάλιστα, ο Μπάιντεν θεωρούσε την Χάρις ως πρωτοπόρο για τη θέση, μαζί με την πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Σούζαν Ράις. Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως η Χάρις «έτρεξε» εναντίον του Μπάιντεν για το πόστο Δημοκρατικών, αν και ποτέ δεν βρήκε τη δημοτικότητα να αμφισβητήσει τον πρώην Αντιπρόεδρο όπως έκανε ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς.

Υπενθυμίζεται πως ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ διεκδίκησε ανεπιτυχώς το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές το 1988 και του 2008. Και τις δύο φορές αποσύρθηκε νωρίς στην αρχή της διαδικασίας. Ο Μπαράκ Ομπάμα τον επέλεξε ως υποψήφιο αντιπρόεδρο για τις προεδρικές εκλογές του 2008. Έγινε ο πρώτος ρωμαιοκαθολικός αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς και ο πρώτος με καταγωγή από το Ντέλαγουερ. Το 2020 διεκδίκησε εκ νέου για τρίτη φορά το χρίσμα του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές και τελικά το εξασφάλισε αφού έμεινε ο μόνος υποψήφιος στην κούρσα των προκριματικών μετά την απόσυρση όλων των αντιπάλων του.

Όσον αφορά στους Ρεπουμπλικάνους, η τελετή υποψηφιότητας αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα, στον Λευκό Οίκο, όπου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, θα εκφωνήσει διαδικτυακά τη σχετική ομιλία του.

Την ίδια ώρα, ο Τραμπ ρίχνει τα “βέλη” του στους Δημοκρατικούς υποστηρίζοντας πως θα προκαλέσουν πιο πολλά προβλήματα στις εκλογές από τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν. Ειδικότερα, ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου: «Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη απάτη στην ιστορία των εκλογών. Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι οι Δημοκρατικοί, όχι η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν».

Ωστόσο, νωρίτερα, οι Υπηρεσίες Πληροφοριών των ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Μόσχα, το Πεκίνο και την Τεχεράνη ότι προτίθενται να παρέμβουν στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020. Η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν έχουν αρνηθεί κατηγορηματικά αυτούς τους ισχυρισμούς. Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος έχει υποστηρίξει ότι οι Δημοκρατικοί θέλουν να «κλέψουν» τις εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο, με ψηφοφορία δι’ αλληλογραφίας και επιστολικών ψηφοδελτίων, με το πρόσχημα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments