Διεθνή

Μέρκελ – Μακρόν: Συνάντηση των δύο ηγετών σήμερα στη Γαλλία

Μέρκελ – Μακρόν: Συνάντηση των δύο ηγετών σήμερα στη Γαλλία
Μέρκελ - Μακρόν: Την Γερμανίδα καγκελάριο θα υποδεχτεί σήμερα στην επίσημη εξοχική κατοικία του ο Γάλλος πρόεδρος.

Στην επίσημη εξοχική κατοικία του, στον πύργο της Μπρεγκανσόν, θα υποδεχθεί σήμερα, Πέμπτη 20 Αυγούστου, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ. Στο επίκεντρο της συνάντησης τους, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα είναι και η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι δύο ηγέτες θα έχουν μια συνάντηση εργασίας και στη συνέχεια θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου, όπως ανακοίνωσε η γερμανική καγκελαρία.

Στην ατζέντα των συνομιλιών τους περιλαμβάνεται και μια σειρά ευρωπαϊκών θεμάτων, όπως ο συντονισμός των ευρωπαϊκών χωρών για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Brexit, το κλίμα, το εμπόριο και η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης. Επίσης, οι δύο ηγέτες θα εξετάσουν την κατάσταση στον Λίβανο, τη Λευκορωσία και την ανατολική Μεσόγειο ενώ θα συζητηθούν εξάλλου και οι σχέσεις της Ένωσης με τους «μεγάλους εταίρους» της, όπως είναι η Κίνα και η Αφρική.

«Ο Ερντογάν ασκεί επεκτατική πολιτική»:

Εν τω μεταξύ, στα «παιχνίδι» του Τούρκου προέδρου στην Μεσόγειο αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Γαλλίας. «Η πολιτική του Ερντογάν αναμιγνύει τον εθνικισμό και τον ισλαμισμό. Όχι μόνο δεν είναι συμβατή με τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, αλλά απεναντίας είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης της Ευρώπης. Η Ευρώπη χρειάζεται να δει τα γεγονότα και να αναλάβει τις ευθύνες της», σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξη, που δημοσιεύεται στο τεύχος του περιοδικού Paris Match που κυκλοφορεί.

«Δεν τάσσομαι υπέρ της κλιμάκωσης. Όμως, από την άλλη πλευρά, δεν πιστεύω σε μια ανίσχυρη διπλωματία. Στείλαμε το μήνυμα ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έχει νόημα», πρόσθεσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους. Ο πρόεδρος Ερντογάν αποκάλεσε χθες Τετάρτη «πειρατεία» τις ενέργειες χωρών στην άλλη πλευρά των τουρκικών ακτών στη Μεσόγειο, την ώρα που οι μονομερείς έρευνες για υδρογονάνθρακες στις οποίες προχωρά η Άγκυρα έχουν κλιμακώσει την ένταση, ειδικά με την Ελλάδα.

Χωρίς να την κατονομάσει, ο Ερντογάν καταφέρθηκε παράλληλα εναντίον της κυβέρνησης της Γαλλίας, καθώς οι σχέσεις της Άγκυρας και του Παρισιού γίνονται ολοένα περισσότερο τεταμένες τελευταία. Υπενθυμίζεται, πως η Γαλλία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την ανάπτυξη στην ανατολική Μεσόγειο δύο πολεμικών πλοίων και δύο αεροσκαφών, σε ένδειξη έμπρακτης υποστήριξης στην Αθήνα, κάτι που φέρεται να προκάλεσε ορισμένη ενόχληση στη γερμανική κυβέρνηση, μολονότι το Ελιζέ διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχει «καμία θεμελιώδης διαφωνία» ανάμεσα στο Παρίσι και στο Βερολίνο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments